Rezort životného prostredia nedovolil Slašťanovi vyjadriť sa na tlačovke KDH k téme medveďov

KDH Jozef Humenský, Marian Čaučík a Jozef Hajko. Reprofoto: Facebook

Na tlačovej besede KDH sa mal ku kritickej situácii medveďa hnedého na Slovensku vyjadriť aj odborník na medveďa hnedého Jaroslav Slašťan. Envirorezort, ktorý ho zamestnáva, mu to však zakázal.

KDH v utorok spravilo tlačovú besedu ku kritickej situácii s medveďmi. Ekonomický expert strany Jozef Hajko hneď v úvode uviedol, že na tlačovej konferencii sa mal zúčastniť aj vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan. Jeho tím na Slovensku rieši problematické jedince.

„Žiaľ, pred hodinou sme sa dozvedeli, že zamestnávateľ mu zakázal vystúpiť na tomto podujatí. Inými slovami, ministerstvo životného prostredia ako zamestnávateľ nedovolilo vystúpiť Jaroslavovi Slašťanovi a povedať k veci to, čo si myslí ako človek, ktorý je najpovolanejší, ktorý je priamo v teréne a má aj svoje riešenia,“ prezradil Hajko.

Jaroslav Slašťan. Foto: archív Jaroslava Slašťana

Členovia strany preto vraj v utorok hovorili aj v mene Šlašťana. Podpredseda KDH Marian Čaučík uviedol, že medveďov je na Slovensku veľa a ohrozujú majetok aj zdravie ľudí. „Výskyty a strety medveďov s ľuďmi sú vo viac ako dvesto obciach v tridsiatich okresoch. V tomto roku mal zásahový tím 650 hlásení a to si musíme uvedomiť, že je to údaj len za tri mesiace, lebo prvé tri mesiace v roku medveď hibernuje,“ povedal Čaučík.

Obzvlášť silno sa členov KDH vraj dotkla návšteva obce Necpaly, kde len minulý víkend odstránili problémovú medvedicu. Kým prišlo rozhodnutie, trvalo to vyše tridsať dní.

Čaučík uviedol, že strana si ctí ochranu životného prostredia, ale ochrana ľudí musí byť na prvom mieste. Strety s medveďom sú podľa nich širším problémom a týkajú sa aj včelárov, ovocinárov, miest a obcí, a preto by sa legislatíva nemala robiť od zeleného stola na ministerstve v hlavnom meste.

„Sme v dovolenkovom období, v regiónoch sú tábory pre deti a mládež a je možno len otázkou času, že príde k fatálnej nehode. Tomu by sme chceli zabrániť,“ hovorí podpredseda KDH.

Jozef Humenský, expert KDH na právo, uviedol, že strana má tri riešenia.

Tým prvým je skrátiť procesy, aby bolo možné okamžite odstrániť jedinca, ktorý vstúpi do ľudských obydlí alebo na farmu. Navrhujú tiež nariadiť regulačný lov a dať medveďa do kategórie lovu na kvótu, a nie na výnimku.

Po druhé chcú zmeniť rozhodovací mechanizmus na ministerstve, aby o jednej žiadosti na zneškodnenie nerozhodovali úradníci celé týždne.

Do tretice by odborníci nemali byť len v pozícii štatistov, ale mali by mať spolu so starostami a miestnym poľovníckym združením hlavné slovo pri rozhodovaní o problémových jedincoch, lebo „vedia najlepšie ponúknuť riešenia a najrýchlejšie ich aplikovať“.

Za nedostatočné považujú aj kompenzácie od štátu, ktorý pri ujme na zdraví poskytne poškodenému 500 až 600 eur a za stratu života vyplatí pozostalým 22-tisíc eur, ale pokuta za odstrel medveďa je v desiatkach tisíc eur. „Ak človek v sebaobrane zastrelí medveďa a môže za to čeliť hrozbe trestného stíhania, asi niečo nie je úplne v poriadku,“ zhodnotil Čaučík.

(est)


Ďalšie články