Politico: EÚ chce financovať ukrajinskú armádu celé roky. Plánuje na to vyčleniť 20 miliárd eur

Lithuania NATO Summit Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí s médiami pri príchode na samit NATO v litovskom Vilniuse v stredu 12. júla 2023. Foto: TASR/AP

Európska únia plánuje zriadenie 20-miliardového fondu na financovanie zbraní pre ukrajinskú armádu v nasledujúcich štyroch rokoch. V utorok o tom informoval web Politico s tým, že by to zmenilo charakter EÚ, ktorá sama seba označuje za mierový projekt.

Politico, ktoré je známe exkluzívnymi a overenými informáciami z bruselského prostredia, sa v tejto veci odvolalo na piatich diplomatov. Tí sú podľa neho s plánom, ktorý vypracovala diplomatická služba EÚ, oboznámení.

Návrh by nezahŕňal priame platby za ukrajinské zbrane zo strany Únie. Namiesto toho by Brusel pomohol krajinám pokryť ich vlastné náklady na nákup a darovanie vybavenia, ako je munícia, rakety a tanky. Rovnako by pomohol s výdavkami na výcvik ukrajinských vojakov.

„Na začiatok treba povedať, že táto suma by bola pre EÚ veľkým záväzkom, ktorý by mohol takmer päťnásobne navýšiť sumu 4 miliardy eur, ktorú blok doteraz vyčlenil na podobné úsilie za posledný rok,“ píše portál.

Fond vraj chcú odklepnúť do jesene

Josep Borrell, ktorý je de facto akýmsi európskym ministrom zahraničných vecí, túto myšlienku naznačil počas samitu lídrov EÚ minulý mesiac. „Musíte umožniť Ukrajine, aby sa mohla brániť,“ povedal. „Takže Európsky mierový nástroj pre Ukrajinu sa možno musí stať novým ukrajinským obranným fondom.“

„Naša úroveň podpory ukrajinskej armády je teraz taká vysoká, že peniaze vyčlenené na Európsky mierový nástroj pre Ukrajinu sa čoskoro vyčerpajú,“ povedal jeden z vysokých predstaviteľov EÚ, ktorý ako ostatní anonymne diskutoval o plánovaní.

Suma 20 miliárd, rozložená na 5 miliárd na každý jednotlivý rok, by však mala predstavovať strop a nie je isté, že sa všetky tieto prostriedky aj prečerpajú.

To, čo EÚ potrebuje, argumentoval jeden z piatich predstaviteľov, je, aby bola jej vojenská podpora pre Ukrajinu „predvídateľná z dlhodobého hľadiska. Takže, samozrejme, hovoríme o podstatnejšej sume peňazí“.

Nový návrh vojenského financovania údajne v pondelok odoslali členským štátom na posúdenie a ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa ním budú zaoberať vo štvrtok na stretnutí v Bruseli. Cieľom je podľa dvoch diplomatov prijať návrh už do jesene.

Zastupovať nás bude Wlachowský 

Slovensko bude na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci zastupovať šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, ktorý aktuálny európsky diskurz o Ukrajine podporuje.

Naše ministerstvo v stredu uviedlo, že hlavnými témami rokovania budú agresia Ruska proti Ukrajine, zahraničnopolitická dimenzia ekonomickej bezpečnosti a vzťahy EÚ – Turecko. Súčasťou programu bude i neformálna diskusia s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom.

Aká zbrane požaduje Kyjev?

Oznámenie o pláne na zriadenie fondu prišlo len deň predtým, ako poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že ukrajinská armáda potrebuje ďalších až 300 obrnených vozidiel a 80 stíhačiek F-16, aby mohla zrýchliť protiofenzívu zameranú na vytlačenie ruských síl z ich opevnených pozícií na juhu a východe Ukrajiny. Už len táto technika má hodnotu niekoľkých miliárd.

Podoľak tiež povedal, že ukrajinská protiofenzíva, spustená minulý mesiac s cieľom znovu dobyť územia ovládané Ruskom, bude tvrdá a zdrvujúca. Podľa agentúry AFP sa však zdá, že päť týždňov po začiatku dlho očakávanej operácie Kyjeva je väčšina frontu zamrznutá.

Ďalších 50 miliárd má ísť na obnovu

Európska únia chce zaradiť vyšší prevodový stupeň aj v otázke nevojenskej pomoci Ukrajine. Komisia totiž navrhuje vytvoriť špecializovaný nástroj na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie vojnou zmietaného štátu.

„Dnes navrhujeme vyčleniť na roky 2024 až 2027 až 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine odolať agresii a obnoviť modernú prosperujúcu krajinu. Ukrajinci odhodlane smerujú do Európy. A naša únia tento statočný národ v jeho úsilí podporuje,“ povedala ešte minulý mesiac predsedníčka tejto inštitúcie Ursula von der Leyenová.


Ďalšie články