Hrôzy náhradného materstva: tehotnej žene diagnostikovali rakovinu, muži zákazníci žiadali smrť dieťaťa

Kalifornčanke diagnostikovali rakovinu prsníka a aby si zachránila život, predčasne porodila. Dvaja muži, ktorí si ju najali na vynosenie dieťaťa, podľa jej svedectva nariadili, aby dieťaťu odopreli neodkladnú lekársku starostlivosť, čím ho zabili.

pexels-pixabay-157925 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Náhradné materstvo, keď žena vynosí iným rodičom dieťa, lebo tí ho nedokážu biologicky počať, je pochybný a eticky veľmi sporný biznis. Ženské telo je v ňom predmetom a dieťa tovarom. Dochádza pri ňom k zneužívaniu žien vo finančnej tiesni a nezaručuje deťom šťastný osud, lebo ak sa narodia predčasne alebo sú postihnuté, niektoré zahraničné páry si ich odmietnu vyzdvihnúť. V Štandarde sme o tom písali viackrát.

Najnovšie to dokazuje aj prípad z Kalifornie.

Keď bola žena s menom Brittney Pearsonová v 22. týždni tehotenstva, diagnostikovali jej rakovinu prsníka.

Podľa neziskovej katolíckej organizácie Catholic vote mala Pearsonová pôvodne podstúpiť chemoterapiu, ktorá by dieťa nijako neohrozila. Lekári v zdravotníckom centre Sutter Health v Sacramente boli ohľadom liečby optimistickí a plánovali vyvolať pôrod v 34. týždni tehotenstva. Budúci otcovia s tým údajne súhlasili.

Vyhrážky právnymi žalobami

To sa zmenilo po zistení, že jej rakovina pokročila výraznejšie, ako sa predpokladalo, a vyžaduje si agresívnejšiu chemoterapiu. Pearsonová tvrdí, že homosexuálny pár potom trval na tom, aby dieťa „okamžite potratila“, lebo sa báli, že dieťa bude mať závažné zdravotné problémy, ak sa narodí pred 34. týždňom.

To však 37-ročná Kalifornčanka odmietala. Skupina Centrum pre sieť bioetiky a kultúry bojujúca proti náhradnému materstvu, ktorá o Pearsonovej prípade informovala ako prvá, tvrdí, že budúci otcovia sa jej pokúšali zabrániť, aby dieťa donosila a dala ho na adopciu. Nesúhlasili vraj s tým, aby potomka s ich DNA vychovával niekto iný. Tento príbeh Pearsonová vyrozprávala aj britskému bulváru Daily Mail, ktorý dodal, že sa mu nepodarilo spojiť sa so zmieneným homosexuálnym párom a potvrdiť Pearsonovej tvrdenia.

Homosexuálny pár sa vraj začal surogátnej matke aj ľuďom v jej okolí vyhrážať právnymi žalobami, aby ju prinútil ísť na potrat. Kalifornčanka tvrdí, že sa cítila ako „prenajatá maternica“, a opisuje túto skúsenosť ako „frustrujúcu“ a „srdcervúcu“.

Musela porodiť predčasne, dieťa zomrelo

Muži podľa Pearsonovej nechceli zaplatiť za dieťa narodené pred 38. týždňom kvôli možným zdravotným problémom. Náhradná matka aj jej strýko si chceli dieťa adoptovať a zachrániť ho, ale obaja muži sústavne požadovali jeho úmrtný list.

Brittney musela predčasne porodiť, aby si zachránila život. Dvojica ju síce nemohla prinútiť ísť na potrat, ale dieťaťa sa dokázala zbaviť aj po pôrode. Známa americká protipotratová aktivistka Lila Rose na sociálnej sieti uviedla, že podľa kalifornských zákonov o náhradnom materstve narodené dieťa patrí dvojici a náhradná matka naň nemá žiaden nárok. Nemôže teda rozhodovať o jeho osude.

Muži po pôrode nariadili odoprieť chlapcovi život zachraňujúcu starostlivosť a ten krátko potom zomrel. Stalo sa tak v 25. týždni tehotenstva, keď dieťa v priemere meria 34,6 centimetrov a váži okolo 785 gramov. 

Nehumánne, otrocké, zastavte to

Prípad si vo svete začínajú všímať viaceré médiá, na sociálnych sieťach sa stal virálnym. V plnej nahote ukázal odvrátenú stranu náhradného materstva.

„Hoci sa zdá, že Brittney sa snažila ochrániť dieťa v maternici, jej účasť na náhradnom materstve zohrala čiastočnú úlohu v konečnej smrti tohto malého chlapca. Od momentu počatia bol zbavený svojich základných práv a zaobchádzalo sa s ním ako s produktom, ktorý možno pri prvom náznaku chyby vyhodiť,“ napísala aktivistka Lila Rose.

„Je načase, aby sme začali vnímať odvetvie náhradného materstva ako to, čím v skutočnosti je: neľudský systém, ktorý prenajíma lono žien a deti si odovzdáva, akoby to boli domáce zvieratá,“ píše novinárka Gina Floriová v ženskom magazíne Evie. Skutočnosť, že homosexuáli si mohli na chlapcov život nárokovať len preto, že mal ich spoločnú DNA, prirovnáva k „vlastníkom otrokov“.

„Často hovorím, že existuje veľa dôvodov, aby ľudia videli, aké je náhradné materstvo nesprávne, škodlivé a zlé pre ženy a deti,“ uzavrela Jennifer Lahlová, prezidentka Centra pre sieť bioetiky a kultúry.

Neuveriteľný prípad pritom nie je prvým svojho druhu v Kalifornii. V roku 2015 v médiách rezonoval prípad náhradnej matky Melissy Cookovej, ktorej sa mali narodiť trojčatá. Muž, ktorý si deti objednal, však požadoval potrat jedného z nich s odôvodnením, že chcel len dvojčatá. O jej príbehu písal napríklad magazín People.

Cookovej sa nakoniec podarilo porodiť troch chlapcov, po skúsenosti s ich biologickým otcom a zákazníkom už však bola proti odovzdaniu bábätiek. Keďže však deti z právneho hľadiska patrili otcovi, súd nariadil ich odovzdanie. Cookovej sa zastala aj sestra biologického otca, istá Melinda Burnettová, ktorá na súde povedala že jej brat je paranoidný čudák, ktorý v minulosti týral zvieratá a jej traja chlapci vyrastajú v žalostných a nečistých podmienkach.