Pellegrini na protest nejde

Robert Fico Peter Pellegrini Peter Pellegrini, v jeho pozadí Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

Expremiér a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa postavil proti predĺženiu núdzového stavu a chce zbierať podpisy na vyhlásenie referenda. Jeho bývalý stranícky šéf a líder Smeru-SD Robert Fico tiež tvrdí, že predĺženie núdzového stavu je protiústavné, a rovnako navrhuje aj referendum. Podľa Fica však Pellegriniho strana odmieta podporiť Smer pri zvolaní mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery vláde. Hlas tvrdí, že ich nikto neoslovil.

Na 17. novembra sa chystajú v Bratislave protestovať priaznivci ĽSNS, SNS aj chuligáni. Demonštráciu proti opatreniam vlády Igora Matoviča (OĽaNO) oznámili popri kotlebovcoch, dankovcoch a futbalových ultras aj predstavitelia strany Smer-SD na čele s Robertom Ficom. Expremiér vyzýva, aby ľudia prišli protestovať proti Matovičovmu kabinetu aj napriek tomu, že platí predĺžený núdzový stav.

Fico spolu s ďalšími smerákmi vyzýva, aby v Deň boja za slobodu a demokraciu, keď si pripomíname výročie Nežnej revolúcie, vyšli ľudia do ulíc a vyjadrili nesúhlas s opatreniami a obmedzeniami, ktoré v rámci boja proti šíreniu pandémie prijíma vláda. Zatiaľ však nie je jasné, či sa protest smerákov spojí s ostatnými.

Háčik je v tom, že demonštrácie, na ktoré vyzývajú aj smeráci, sú plánované v čase, keď platí núdzový stav, zákaz hromadných akcií a zhromažďovania sa viac ako šiestich ľudí na jednom mieste. Smeru to však neprekáža a zrejme sa takto snaží využiť príležitosť na odpútanie pozornosti od zatknutia vysokopostavených funkcionárov, ktorí slúžili v Policajnom zbore a na prokuratúre za vlád Smeru.

Pellegrini nechce na námestia

Odlišnú taktiku ako Smer zvolili odídenci okolo bývalého predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorí si založili stranu Hlas-SD. Na rozdiel od Fica totiž Pellegrini zdôrazňuje, aby ľudia na protesty plánované na 17. novembra nechodili, aj keď dodáva, že s postupmi vlády nesúhlasí.

„Matovič rozdeľuje spoločnosť a uráža aj svojich ľudí. Nie je beztrestný a nad zákonom. Raz bude niesť zodpovednosť, možno aj trestnoprávnu. Myslí si, že je sultán, ktorý môže rozhodovať podľa svojho cítenia,“ uviedol Pellegrini na štvrtkovej tlačovke.

Prvýkrát po 31 rokoch od Nežnej revolúcie sa podľa lídra strany Hlas režim vyhráža ľuďom, že ak sa zídu na námestiach, tak na nich použije silu.

Napriek tomu, že Pellegrini ostro kritizuje kroky Igora Matoviča, nechce podľa vlastných slov vyzývať na porušovanie nariadení vlády. „Aj my by sme radi išli na námestia a hoci nesúhlasíme s nariadeniami, tak nebudeme vyzývať na porušovanie pravidiel, pretože by to bola cesta k anarchii, a nie slobode a demokracii,“ vyhlásil Pellegrini.

Z postupu šéfa Hlasu je zrejmé, že chce nechať Fica, aby bol spájaný skôr s kotlebovcami, ktorí rovnako ako smeráci plánujú vyjsť 17. novembra do ulíc napriek zákazom zhromažďovania a predĺženému núdzovému stavu.

Chcú referendum

Namiesto protestov na námestiach vyzýva Pellegrini odporcov vládnych opatrení, aby v Deň boja za slobodu a demokraciu zapálili v oknách sviečky na znak toho, že nesúhlasia s postupom Matovičovho kabinetu.

Predĺženie núdzového stavu bolo podľa Hlasu vyhlásené neprávom. Pre šíriacu sa kritiku na adresu vládnych opatrení vyzval Pellegrini ľudí, aby sa zapojili do internetovej ankety, ktorej cieľom je skrátenie volebného obdobia parlamentu. Odštartovať má práve 17. novembra na internetovej stránke www.referendum2021.sk.

Pellegrini verí, že ak sa zapojí viac ľudí ako do ankety premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pred voľbami, bude to pre vládu rovnako záväzné. Ak sa zároveň väčšina vyjadrí za ukončenie funkčného obdobia vlády, predloží Hlas do parlamentu ústavný zákon o skrátení volebného obdobia NR SR, aby plénum rozhodlo o predčasných voľbách.

Rovnaký, a predsa iný plán

Ak koaliční poslanci odmietnu návrh na skrátenie volebného obdobia parlamentu, čo je pri súčasnom rozložení politických síl viac než pravdepodobné, sľubuje Pellegrini iniciovanie referenda. Podľa neho majú moc v rukách občania, pretože opozícia nemá momentálne dostatok síl na zvrhnutie vlády. Na vyhlásenie referenda je potrebných 350-tisíc podpisov.

Zaujímavé je, že aj Smer-SD vyhlásil, že ak bude cítiť podporu verejnosti, tak chce podporiť vypísanie referenda. Aby mohlo byť referendum úspešné, musí sa na ňom zúčastniť aspoň polovica voličov a z nich väčšina musí súhlasiť s návrhom na odvolanie vlády.

Zhodu medzi Smerom a Hlasom, tvoreným bývalými členmi Ficovej strany, však v tomto smere nemožno očakávať. Fico tvrdí, že nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho odmietajú podpísať návrh na zvolanie schôdze na vyslovenie nedôvery kabinetu, a preto je podľa neho jedinou cestou referendum.

Hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Macíková však pre Štandard uviedla, že zo Smeru žiaden taký návrh oficiálne neprišiel. „Nás naozaj nikto oficiálne neoslovil, a keď vás niekto osloví iba na tlačovke, ale nikto za vami osobne nepríde v parlamente ani nikde inde, tak čo mu na to poviete, keď vás vlastne neoslovil,“ uviedla Macíková.

Fico tvrdí, že má 26 podpisov na iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde. Hlas je podľa slov hovorkyne pripravení o tomto návrhu rokovať. Nech už sa dostane do národnej rady akýmkoľvek spôsobom, tak sú vraj všetci jedenásti poslanci strany Hlas-SD pripravení hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.


Ďalšie články