Urážky, vyhrážky a päste. Útoky na pro-life centrá v USA striedajú útoky na pro-life aktivistov

Pro-choice protest at the Supreme Court, Washington, United States - 13 Jun 2022 Terrisa Bukovinacová, zakladateľka pro-life organizácie Progressive Anti-Abortion Uprising (na snímke v)lavo). Foto: Profimedia.sk

Vo Washingtone cez víkend napadol neznámy pár dvojicu pro-life aktivistov. Dva mesiace predtým útočník vážne zranil dvoch dôchodcov stojacich pred potratovou klinikou. Pro-life aktivisti pritom upozorňujú, že urážky a vyhrážky sú pri ich práci čoraz častejšie.

Cez víkend sa vo Washingtone, D.C., odohral ďalší útok na pro-life aktivistov stojacich pred budovou spoločnosti Planned Parenthood, ktorá je najväčším vykonávateľom potratov v USA. Podľa obetí, ktoré poskytli svoje svedectvo agentúre CNA, sa útok začal slovnou potýčkou. Manželia, ktorí na druhej strane cesty boli vonku so psom, začali na aktivistov pokrikovať. Terrisa Bukovinacová, zakladateľka pro-life organizácie Progressive Anti-Abortion Uprising, ktorá bola na mieste prítomná, im pokriky opätovala.  

Potom sa dvojica vybrala cez cestu smerom k pro-life aktivistom, pričom žena obliala Bukovinacovú kávou, ktorú mala v ruke. Následne sa do potýčky zapojil ďalší aktivista menom Mike Gribbin, ktorý podľa vlastných slov chytil útočiacu ženu za ruku. Na to reagoval jej manžel a zaútočil naňho.

Značná časť incidentu bola zachytená aj na videu, ktoré sa čoskoro stalo populárnym na sociálnych sieťach. Vidieť na ňom, ako žena znova útočí na Bukovinacovú a jej manžel pritom napadne Gribbina, ktorého zhodí na zem a následne ho udiera päsťami do boku. Potom prišiel aj k človeku, ktorý celý incident natáčal a napadol aj jeho.

Bukovinacová sa pre CNA vyjadrila, že privolaní policajti im najprv povedali, že nebudú vznášať obvinenie voči útočníkom, pretože potýčka bola vzájomná. Krátko po tom, ako sa video z incidentu stalo populárnym na sociálnych sieťach, kontaktovali obete incidentu miestni detektívi, ktorí sa začali o prípad zaujímať.

Agentúra uvádza, že vyšetrovateľ sa napokon rozhodol vzniesť voči útočníkom obvinenie, no prokurátor jeho žiadosť odmietol.

Pre Gribbina to pritom nebol prvý incident so zástancami potratov. Koncom roka 2019 sa stal obeťou muža, ktorý mu vzal kriedu, keď písal pred potratovou klinikou na zem pro-life odkaz. Po tom, čo ho Gribbin vyzval, aby mu muž kriedu vrátil, bol ním napadnutý, pričom útočník ho mal viackrát udrieť päsťou do oblasti tváre a hlavy.

Brutálne zbití dôchodcovia

Ešte horší prípad sa odohral koncom mája tohto roku v americkom Baltimore, kde sa dvaja pro-life aktivisti v dôchodkovom veku dostali do slovnej konfrontácie s okoloidúcim mužom.

Ako informuje CNA, spočiatku sa zdalo, že konfrontácia sa skončí verbálnou výmenou názorov, keďže muž sa otočil a zdalo sa, že odchádza. No potom sa vrátil a 80-ročného seniora, s ktorým sa predtým rozprával, zvalil na zem. Keď k nemu pribehol jeho 73-ročný priateľ, útočník napadol aj jeho. Viackrát ho udrel päsťou do oblasti hlavy a tváre a následne kopol ležiaceho osemdesiatročného muža do tváre. Potom z miesta činu odišiel. Obaja muži skončili s ťažkými poraneniami v nemocnici.

Pro-life aktivista po útoku v Baltimore. Foto: prinscreen youtbube.com/OfficialACLJ

Pro-life aktivita, ktorá zachránila množstvo detí

Všetci napadnutí sú súčasťou pro-life aktivity známej pod názvom sidewalk counselors, ktorej doslovný preklad znamená niečo ako poradcovia na chodníku. Ide o aktivitu, pri ktorej ľudia z pro-life prostredia oslovujú ženy pred potratovými klinikami a snažia sa ich informovať o možnej pomoci, ktorú im môžu poskytnúť, ak sa rozhodnú dieťa si nechať.

Len organizácia s názvom Sidewalk Advocates for Life uvádza, že zdokumentovala viac ako 20-tisíc prípadov, keď sa jej členom podarilo takýmto spôsobom pomôcť matke a zachrániť dieťa pred potratom. Podobné čísla uvádza aj Organizácia 40 days for Life, podľa ktorej jej členovia takýmto spôsobom zachránili pred usmrtením od roku 2007 viac ako 23-tisíc detí.

Násilie sa stupňuje

Viacerí pro-life aktivisti sa pritom zhodujú na tom, že aj keď ich aktivitu možno v zásade považovať za bezpečnú, slovné potýčky a vyhrážky neboli nezvyčajné ani v minulosti a ich intenzita závisela najmä od miesta, kde sa nachádzali.

„Stretávame sa s mnohými slovnými útokmi, v niektorých prípadoch aj s vyhrážkami, a určite čelíme mnohým nadávkam zo strany okoloidúcich,“ uviedol Gribbin.

Situácia sa však zhoršila od vynesenia rozhodnutia v prípade Dobbs v. JWHO z leta minulého roka. V ňom Najvyšší súd prinavrátil jednotlivým štátom USA možnosť prísnejšie regulovať potraty, čoho výsledkom je v niektorých štátoch aj úplný zákaz potratov v prípadoch, ak nie je ohrozený život matky.

Toto rozhodnutie však sprevádzala aj vlna násilia zo strany zástancov potratov namierená voči pro-life centrám. Takýchto útokov bolo na jar a v lete minulého roka údajne až šesťdesiat. Situácia sa dostala až do takého štádia, že útokmi sa zaoberal osobitný výbor Kongresu a FBI ich začala vyšetrovať ako akt vnútorného terorizmu.

Niektorí komentátori pritom tvrdia, že aj útoky na pro-life aktivistov sú dôsledkom násilnej a veľmi nepriateľskej klímy voči odporcom potratov, ktorú šírili americké médiá a liberálna časť politického spektra.

V reakcii na útoky sa viaceré pro-life organizácie rozhodli vydať svojim členom bezpečnostné odporúčania, poprípade ich chrániť. Jednou z nich je aj spomínaná Terissa Bukovinacová, ktorá CNA povedala, že po zlých skúsenostiach sa rozhodla chrániť pro-life aktivistov.


Ďalšie články