Hystéria zo Sputnika

Vakcína Sputnik V Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Vláda na čele s Igorom Matovičom svojimi rozhodnutiami uvrhla Slovensko do najväčšej krízy zdravotníctva v jeho novodobej histórii. No nevyužiť Sputnik by znamenalo viac mŕtvych.  

Pamätáte? Nevestičky, dobre bude, Slovenské národné povstanie 2 (3, 4…), plošné testovanie, atómovky, celoplošný skríning, bubliny pred Vianocami, 3 546 výnimiek z lockdownu… a dnes sme na prvom mieste v mŕtvych na obyvateľa.

Javí sa, že bezpečná a rýchla vakcinácia obyvateľstva je v tejto situácii pravdepodobne jedinou možnosťou, ako z nepeknej šlamastiky vyviaznuť. Svoje o tom vie Izrael, ktorý už prvou dávkou vakcíny zaočkoval viac ako polovicu populácie, prípadne Británia s 30-percentnou úrovňou zaočkovania. Pre zaujímavosť, Spojené štáty americké boli k 28. februáru na 15-percentnej úrovni zaočkovania a Srbsko na 13,6. A Slovensko? 5,6.

Môže byť zavedenie Sputnika strelou do vlastného kolena? Samozrejme, môže. Rusi nemusia doručiť dodávky v dohodnutých množstvách, ľudia vakcínu odmietnu, doktori nemusia prijať zodpovednosť za vakcináciu Sputnikom a ten sa bude hromadiť v skladoch. Rizík je veľa.

Ale máme na výber?

Ani veľmi nie. Vyjednávači Európskej únie neboli schopní zakontrahovať dostatok západných (dodajme, že tiež experimentálnych) vakcín. Pri takejto neschopnosti je prirodzené, že kto môže, využíva všetky dostupné prostriedky na nákup viac či menej účinných vakcín z celého sveta.

Sputnik V účinný je. Lancet Journal uvádza jeho 92-percentnú účinnosť proti nakazeniu koronavírusom. Otázniky visia nad budúcimi možnými vedľajšími účinkami ruskej vakcíny, ale tie visia nad všetkými expresne vyrobenými vakcínami.

Proti Sputniku sa okamžite rozpútala hystéria nevídaných rozmerov. Spomína sa rok 1968, satelity Moskvy, zrada Európy a podobné prejavy ideologicky podfarbeného zúfalstva.

V poriadku, milí hysterici, nemusíte sa nechať očkovať ruskou vakcínou. Rovnako nemusíte kúriť ruským plynom či piť ruskú vodku. Na pohonné hmoty by som si dal tiež pozor, rovnako ako na vaše smartfóny, ktoré by mohli obsahovať kovy vyťažené v Rusku. Čítanie ruských klasikov radšej vynechajte tiež.  

Myslite však na to, že čakanie v dnešnej situácii znamená len ďalších chorých a ďalších mŕtvych. Ideologický prístup si dnes môžu dovoliť iba veľkí hráči. Nie Slovensko.


Ďalšie články