Tódová o dovolenke so Záleskou: Nerobíme nič zlé. Reagujú aj Soltész, Havran a Balogová

Novinárka Monika Tódová po tatranskom pobyte so sudkyňou Pamelou Záleskou prvýkrát prehovorila. Novinársku prácu si podľa svojich slov vykonáva maximálne eticky a sudkyňa je pre ňu morálny vzor. Niektorí známi slovenskí publicisti tvrdia, že ide o predvolebnú kampaň a snahu odstaviť kritických novinárov. Iní zas pripúšťajú, že redakcie majú nedostatočne nastavené etické štandardy a Tódová by mala v Denníku N skončiť.

317087358_10222957627313072_3215732972599058822_n Monika Tódová. Foto: Facebook

Tódová po pár dňoch od publikovania záberov z tatranskej chaty, na ktorých je so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou, prelomila mlčanie. Denník N publikoval v utorok večer jej komentár.

Novinárka približuje, že čitateľom nechce hovoriť všetko o svojom súkromí. V minulosti preto napríklad nezverejnila, že sa s bývalým manželom rozvádzajú. S vedením redakcie však v prípade Záleskej prijala potrebné kroky. „Pamelu Záleskú som spoznala pri práci, robili sme spolu aj rozhovor. Keď sme sa neskôr začali priateliť, oznámila som to šéfredaktorovi a prijali sme v redakcii potrebné opatrenia. O sudkyni Záleskej už dlhšie nepíšem a nepublikujem ani spravodajstvo z jej súdnej siene (ani o vyfabrikovanej kauze inzulín). Pokiaľ ide o pojednávania, chodím už len na súd, ktorý sa týka vraždy Jána Kuciaka,“ píše Tódová.

Zo spravodajstva vraj prešla na publicistiku, robí podcasty, diskusie a píše Newsfilter. „V ňom hodnotím aj prácu Špecializovaného trestného súdu, ale nie Pamely Záleskej. Obe máme povolanie, ktoré je vo verejnom záujme, a k práci vždy pristupujeme maximálne eticky. V jej prípadoch som procesne nijako nefigurovala, nebola som obvinená ani poškodená,“ dodáva s dôvetkom, že Záleská je pre ňu eticky a morálne veľký vzor.

Na verejnosti ju vraj mohli so Záleskou stretnúť viackrát a nebolo treba zakrádať sa do garáže. „Neodovzdávali sme si v nej úplatky ani tajné informácie… Neskrývame sa a nerobíme nič zlé. Od Pamely Záleskej som nemala nikdy žiadnu tajnú informáciu. Robila som investigatívnu novinárku skoro dvadsať rokov aj bez toho, aby som sa priatelila s touto sudkyňou,“ bráni sa Tódová.

Sudkyňu vraj v tejto veci už v minulosti predvolali na Súdnu radu, aby vysvetlila, aký má s novinárkou vzťah. „Možno by chceli vedieť viac. Myslím si však, že obe máme právo na súkromie,“ uzatvára.

Chmelár hovorí o najväčšej novinárskej kauze

Uplynulé dni sa k téme vyjadrili viacerí publicisti. „Je to najväčšia novinárska aféra od čias kauzy ,Skupinka‘ (do ktorej bol, mimochodom, tiež zapletený súčasný redaktor Denníka N Martin Šimečka). Mlčanie médií hlavného prúdu jej dôsledky iba zhoršuje,“ píše napríklad Eduard Chmelár.

Záleská podľa neho na minulom vypočúvaní Súdnej rady nedostatočne vysvetlila svoj vzťah s Tódovou. Novinári by sa preto podľa neho mali „dištancovať od takýchto neetických a protiprávnych manierov svojej kolegyne“. Úzke prepojenie oboch označuje za „neprípustné“ pre dôveryhodnú žurnalistiku.

„Ak musel novinár Peter Tóth po odhalení, že bol agentom a dokonca námestníkom riaditeľa SIS, odísť z redakcie denníka Sme, redaktorka Monika Tódová by mala za porušenie pravidiel novinárskej etiky a možno aj zákona dostať hodinovú výpoveď. Inak sa všeobecná nedôvera v spoločnosti bude iba prehlbovať,“ dodáva Chmelár.

Soltész: Žurnalistika sa má čisto nielen robiť, ale aj vyzerať

Arpád Soltész zase konštatuje, že novinári píšuci o organizovanom zločine nezískajú kľúčové informácie na tlačovkách či žiadosťami podľa informačného zákona. „Celkom bežne sa stretávajú nielen s policajnými operatívcami, siskármi, vyšetrovateľmi alebo prokurátormi, ale aj so zločincami a ich advokátmi. To všetko, vrátane mafiánov, sú ľudia.“

Je preto vraj prirodzené, že si s nimi novinári vytvárajú vzťahy. „Zostať nezaujatým pozorovateľom by bolo extrémne náročné, aj keby to bolo len o ľudskom vzťahu. Lenže nie je. Novinár bezpodmienečne potrebuje prístup k informáciám, ktoré mu jeho zdroje poskytujú, nemôže si dovoliť o ne prísť. Je otázkou času, kedy nad niečím prižmúri oko, niečo zamlčí, na niečo pozabudne a niečo iné zvýrazní, aby svoje zdroje neohrozil alebo nenaštval,“ konštatuje.

Problémom podľa neho je, že na Slovensku nefunguje redakčný proces. „Každý z nás sa dostáva do etických konfliktov, je to prirodzené a nie ja na tom nič zlé. Nesprávne je až v etickom konflikte konať a zamlčať ho. Je prácou editorov a šéfredaktora, aby svojich ľudí ustrážili a ochránili pred ich vlastnými chybami v úsudku ovplyvnenom vzťahmi mimo redakcie. Toto má žurnalistika spoločné so spravodlivosťou – nie je dôležité len to, ako čisto sa robí, ale či aj čisto vyzerá. Tá naša tak rozhodne nevyzerá. Dôvodom je nízka citlivosť na etické konflikty, nielen v redakciách, ale naprieč celou spoločnosťou. Novinári nie sú žiadni superhrdinovia, sú to normálni členovia tejto spoločnosti, ani lepší, ani horší. Médiá sú zrkadlom spoločnosti nielen tým, čo píšu, ale aj tým ako to píšu a ako k písaniu pristupujú,“ hodnotí.

Etické pravidlá redakcie majú byť podľa neho nastavené tak vysoko, aby ani hypoteticky nemohol vzniknúť čo i len klamlivý dojem, že novinár konal v konflikte záujmov. Novinár pritom vraj nemusí pre vytvorený vzťah s nejaký zdrojom odchádzať z brandže. Stačí, aby mediálne nepokrýval prípady, v ktorých figuruje jeho zdroj. To podľa neho Tódová spravila, ale Denník N to nedostatočne komunikoval verejnosti.

Konkrétny prípad novinárky a sudkyne vo svojej podstate považuje za „úplnú hlúposť“, ktorá sa zneužíva vo volebnej kampani.

Fico a Balogová

Predseda Smeru Robert Fico sa ku kauze vyjadril v pondelok na sociálnej sieti, pričom obe ženy označil za „lesby“. „V posteli sa dá vybaviť všeličo, aj dobré informácie zo spisu na zverejnenie v Denníku N, aj dostatočné mediálne krytie na absolútne neprimeraný trest,“ tvrdí Fico. Zopakoval, že ich v minulosti prichytil na spoločnom PCR testovaní, keď sa obe ženy vrátili zo spoločnej dovolenky.

Tódová je podľa neho novinársky vždy k dispozícii ľuďom ako špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, obhajuje exprezidenta Andreja Kisku, ktorý čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Zároveň vraj zverejňuje informácie zo spisov, ktoré by nemala mať a kritizuje sudcov a prokurátorov, ktorí rozhodnú v prospech nominantov opozície. Záleská je podľa neho pod ochranou ministerstva spravodlivosti, ktoré v minulosti viedla Mária Kolíková (SaS) a v súčasnosti Jana Dubovcová a jej prešľapy zámerne prehliada aj predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Vzťah oboch žien označil za „mediálno-justičnú“ mafiu, ktorá sa snaží prispieť k politickému zadaniu expremiéra Igora Matoviča z roku 2020 – zlikvidovať a pozatvárať opozíciu.

S takýmto výkladom nesúhlasí šéfredaktorka Denníka Sme Beata Balogová. Politikov zo Smeru – Roberta Fica a Ľuboša Blahu – označila za „otravných a nebezpečných trollov“, ktorí sa snažia umlčať kritických novinárov.

„Robia z novinárov terče. Ak by na Slovensku nebolo kritických novinárov, aj Moniky Tódovej, je možné, že Fico by sa nemusel snažiť o víťazstvo vo voľbách, lebo by už mal istoty podobné tým Orbánovým,“ hodnotí šéfredaktorka Sme.

Publicista Michal Havran v komentári pod Balogovej statusom reagoval, že je „významne rozdielne“ stretávať sa so sudkyňou a stretávať sa s „Bödörom a agronacistom Bombicom“.

(est, ste)


Mestská kontrolórka zistila vážne porušenia pri realizácii cyklotrasy na Vajanského nábreží, čo vyvolalo diskusie o hospodárení mesta.
Prejsť na článok
Mohutné izraelské útoky na juh Beirútu zrovnali budovy so zemou a spôsobili množstvo obetí, pričom cieľom bol vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.
Prejsť na článok
Modernizácia žilinského železničného uzla uzatvorí staré nástupištia, cestujúci budú využívať nové nástupištia a náhradnú autobusovú dopravu.
Prejsť na článok
Ministerka kultúry odvolala šéfa Slovenského národného múzea Branislava Panisa kvôli manažérskym zlyhaniam, potvrdil rezort kultúry.
Prejsť na článok
Slovenskí ‚konzervatívci‘ sa zmietajú v rozporoch, keď vojenské akcie podporujú, ale odmietajú progresívne hodnoty v rezolúciách.
Prejsť na článok
Andrej Danko potvrdil, že SNS neplánuje rozbiť vládu a chce rokovať o trinástom dôchodku, pričom kritizoval ministra Erika Tomáša.
Prejsť na článok
Podľa prieskumu vedie strana Roberta Fica s 23,3 percenta, nasleduje Progresívne Slovensko s 22,1 percenta a Hlas s 12,8 percenta.
Prejsť na článok
Prečo pracujúci nemajú radi infláciu. Udržanie reálnej mzdy sa spája s konfliktom, tvrdia ekonómovia z prestížnych univerzít. Inflácia pracujúcich poškodzuje, aj keď mzdy držia krok s cenami.
Prejsť na článok
Na slávnostnom kolokviu k 160. výročiu narodenia Andreja Hlinku sa diskutovalo o jeho odkaze a súčasnej politike, pričom Hlinka ostáva nepohodlnou postavou.
Prejsť na článok
Kauza Huliaka a Plavákovej odhaľuje kultúrny konflikt v politike, pričom obe strany prispievajú k nekultúrnosti a poškodeniu voličov.
Prejsť na článok
Zdravotné sestry čelí znižovaniu platov a náročným podmienkam, čo môže viesť k odchodu z profesie a ohroziť zdravotnícky systém.
Prejsť na článok
Intenzívne boje na východe Ukrajiny pokračujú, ruské sily sa snažia získať kontrolu nad kľúčovými mestami, zatiaľ čo ukrajinské vojenské jednotky odolávajú.
Prejsť na článok
Lucia Plaváková čelí šikane a vyhrážkam v parlamente, plánuje žalobu na Huliaka a podáva trestné oznámenie na policii.
Prejsť na článok
Smrť Věry Kunderovej zasiahla mnohých; jej život po boku Milana bol plný odhodlanosti, ale aj neviditeľnosti a bojov s predsudkami.
Prejsť na článok
Rakúsko zažilo voľby, kde vyhrala strana s protiimigračným postojom, čo naznačuje zmenu politického kurzu v krajine.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje väčšiu pozemnú operáciu v Libanone, čo potvrdili nemenované zdroje, no oficiálne to zatiaľ nekomentovala.
Prejsť na článok
Nový most v Ilave, nazývaný malé Apollo, zlepšuje dopravu a bezpečnosť, pričom má väčšiu kapacitu a pridané chodníky pre peších a cyklistov.
Prejsť na článok
Penta oznámila, že Jaroslav Haščák sa vráti do vedenia skupiny po zrušení obvinení, pričom sa sústredí na strategické expanzné otázky.
Prejsť na článok
Tadej Pogačar s bicyklom Colnago V4Rs Tadej dosiahol historické víťazstvo na MS v Zürichu po úchvatnej sólo jazde na 274 km.
Prejsť na článok
Nehoda pri Nových Zámkoch vyvolala vyšetrovanie a otázky o bezpečnosti priecestí, pričom vláda schválila odškodnenie rodinám obetí.
Prejsť na článok
Konsolidačný balíček, ktorý znižuje platy zdravotníkov a transformuje nemocnice, bol schválený bez ohľadu na varovania odborníkov, varuje Visolajský.
Prejsť na článok
Slovenský workshop Dragtivism pre mládež vyvolal kontroverziu, keď sa na ňom zúčastnil 16-ročný chlapec, čo vyvolalo vyšetrovanie ohrozenia mravnej výchovy.
Prejsť na článok
Po zhoršení stavu mosta pri Kremničke v Banskej Bystrici ho zbúrali, pričom mesto nemá jasný vlastnícky vzťah k tejto stavbe ani k druhému mostu.
Prejsť na článok
Na Luníku IX sa podarilo zlepšiť životné podmienky obyvateľov, znížiť kriminalitu a zvýšiť dochádzku detí do školy vďaka spolupráci s mestom.
Prejsť na článok
Qualcomm navrhuje prevzatie Intelu, čo by mohlo zásadne zmeniť technologický trh a ovplyvniť zamestnanosť a investície.
Prejsť na článok
Zelenskyj sa chce s Trumpom porozprávať o ukončení vojny, Trump zdôraznil svoje dobré vzťahy s oboma lídrami a rýchle riešenie konfliktu.
Prejsť na článok
Izrael sa pripravuje na možnú pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone, pričom už nasadil elitné jednotky do tunelov militantov.
Prejsť na článok
Stochastický terorizmus v USA narastá, vyvolaný ideologickou vojnou a toxickou rétorikou, ktorá dehumanizuje oponentov a zvyšuje napätie v spoločnosti.
Prejsť na článok
Ukrajinská stopka pre tranzit ruského plynu budúcoročné účty slovenských domácností neovplyvní.
Prejsť na článok
Podľa amerických tajných služieb by údery Ukrajiny na Rusko mohli vyvolať smrteľné odvetné akcie voči NATO, čo znepokojuje Západ.
Prejsť na článok
Piráti sa rozhodli odstúpiť od koaličnej zmluvy po hlasovaní, kde 79,3 % členov podporilo demisiu svojich ministrov.
Prejsť na článok
Návrh na zvýšenie odvodov z hazardu by mohol priniesť štátu 70 miliónov eur ročne, avšak zníženie základne odvodu znamená nižšie príjmy.
Prejsť na článok
Od Spartaka Trnava po Artmediu Petržalka, slovenské kluby v európe prežili výnimočné zápasy a historické úspechy.
Prejsť na článok
Umelá inteligencia a stimuly čínskej centrálnej banky ovplyvnili akciové trhy, pričom pozitívne správy podporili luxusný sektor a technologické firmy.
Prejsť na článok
Rozhovor s Róbertom Letzom odhaľuje zložitosti Hlinkovej osobnosti, jeho vzťah k Masarykovi a Benešovi a dôvody nedostatočného odmytologizovania jeho odkazu.
Prejsť na článok
Vyše 13 tisíc migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA, bolo odsúdených za závažné zločiny, pričom celkový počet nezadržaných imigrantov presahuje 425 tisíc.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok