Zapamätám si vaše tváre, vyhrážala sa porote obhajkyňa Antifa počas súdu v USA

antifa granny Naľavo: Michelle Burrowsová. Napravo: Antifa Portland. Zdroj: Twitter

Ja som Antifa, vyhlásila počas svojej záverečnej súdnej reči Michelle Burrowsová, obhajkyňa členov americkej krajne ľavicovej skupiny, ktorí sa mali podieľať na fyzickom napadnutí konzervatívneho žurnalistu. Obracajúc sa na porotu zároveň vyhlásila, že sa identifikuje s progresivizmom a antifašizmom a prisľúbila, že si tvrdenie „ja som Antifa“ po skončení súdneho procesu nechá vytlačiť aj na tričko. 

Potom, čo v záverečnej reči Burrowsová ohlásila odchod do dôchodku, podľa kanadského denníka The Post Millennial táto obhajkyňa porotcom povedala: „Budem si pamätať tvár každého jedného z vás.“

Sudca zároveň počas súdu informoval o obavách, s ktorými sa mu zverili členovia poroty. Tí sa vraj vyjadrili, že neznámi ľudia sa snažia odhaliť a zverejniť ich identitu. 

O čo ide

V súdnom procese sa prerokovávali obvinenia amerického žurnalistu menom Andy Ngo, ktoré vzniesol voči členom Anfita v Portlande za fyzické útoky, ublíženie na zdraví a úmyselné spôsobenie psychického utrpenia. Toto konanie zo strany členov Antifa malo prebiehať od roku 2019 a viaceré fyzické útoky na žurnalistu, ktorý sa venuje pokrývaniu „antifašistických“ protestov, boli zachytené aj na videu.

Andy Ngo je známy konzervatívny novinár v USA, ktorý sa sústredí najmä na tému násilných demonštrácií. Jeho účet na Twitteri má 1.8 milióna sledovateľov a podľa vlastných slov momentálne, ako „utečenec“ z Portlandu, sídli v Londýne.

https://twitter.com/TPostMillennial/status/1686080791640788993

Andy Ngo sa vo svojej obžalobe sťažoval na fyzické útoky zo strany Antifa nielen počas toho, ako pokrýval násilné demonštrácie tohto hnutia. Jeden obvinený, John Hacker, si mal žurnalistu nájsť počas cvičenia vo fitnescentre, kde ho údajne polial neznámou tekutinou a zobral mu telefón. 

Fyzických útokov počas zachytávania Antifa demonštrácií a protidemonštrácií údajne Andy Ngo zažil niekoľko. V roku 2019 podľa jeho slov viedli až k subarachnoidálnemu krvácaniu do mozgu, ktoré mu diagnostikovali na pohotovosti. 

V snahe zastrašiť ho sa údajne členovia Antifa postavili na Halloween v roku 2019 pred jeho dom v maskách, ktoré zobrazovali žurnalistovu tvár. Podľa súdneho dokumentu približne šesť týchto aktivistov búchalo na okná a dvere jeho domu a snažili sa dostať dovnútra. Čoskoro po incidente si Ngo všimol, že neznámy páchateľ na internete zverejnil jeho adresu, osobné údaje jeho rodiny a dokonca aj adresu, na ktorej pracuje jeho matka. 

Záznam z bezpečnostnej kamery pred domom Andyho Ngo

Porota v rámci súdneho procesu Ngo proti Rose City (Portland) Antifa uznala troch obžalovaných za vinných. Dvoch členov Antifa – Johna Hackera a Elizabeth Renee Richterovú – však zbavili obvinení. Zatiaľ čo Ngo žiada od obžalovaných milión dolárov odškodného, spôsob nápravy zo strany troch odsúdených je ešte predmetom konania.

Novinárka Katie Daviscourtová z The Post Millennial, ktorá daný súdny proces pokrývala, tiež zistila, že jej počas procesu neznámy páchateľ poškodil auto, hoci ho údajne nemala zaparkované priamo pred budovou súdu. V inom príspevku na sociálnej sieti tiež naznačila, že sa jej ľudia spojení s hnutím Antifa vyhrážali a počas procesu s útočníkmi na Andyho Ngo si ju natáčali na mobil, čím vraj podľa nej porušili súdny príkaz.


Ďalšie články