NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara

Na snímke policajný exprezident Tibor Gašpar, ktorý prichádza ako svedok v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žigu na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 20. apríla 2023. Foto: Ondrej Hercegh/TASR Tibor Gašpar. Foto: Ondrej Hercegh/TASR

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v piatok bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn Pavol Gašpar aj líder Smeru-SD Robert Fico. Upozornil na to aj portál Aktuality.sk, ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje.

Zo stanoviska Prezídia Policajného zboru vyplýva, že Tibora Gašpara zadržali pre podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

„V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R.S. a T.G., a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti,“ uviedlo policajné prezídium.

Policajti mali zadržať aj Romana Stahla, ktorý viedol napríklad vyšetrovací tím Novinár, dôvodom má byť korupcia.

Obvinený mal byť okrem Tibora Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör. Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, podnikateľ zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke. Vypovedať by mohol začiatkom budúceho týždňa, termín sa dohaduje. Tibor Gašpar by mal vypovedať ešte v piatok.

Para hovorí o účelovom zadržaní a obvinení, „akte pomsty“. V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného.

Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je podľa polície možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie.

„Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,“ povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Gašparov syn aj Fico reagujú

„Dnes ráno čurillovci zadržali môjho otca Tibora Gašpara,“ upozornil na sociálnej sieti jeho syn. Išlo podľa neho o zadržanie bez domovej prehliadky, z čoho usudzuje, že „ide o sólo akciu Lipšicovej ÚŠP a Hamranovej NAKA“. Žiadny príčetný sudca by im podľa neho nedal na takúto „kovbojčinu“ príkaz.

Robert Fico označil zadržanie Gašpara za prejav zúfalstva a „chrapúnstva“ NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Na takýto útok proti najsilnejšej opozičnej politickej strane šesť týždňov pred voľbami neexistuje žiadny iný dôvod, len poškodenie Smeru-SD a pomsta Tiborovi Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP,“ napísal Fico na sociálnej sieti. Považuje to za „hrubý nedemokratický zásah“ do priebehu volieb.

Gašpar bude zároveň v septembrových voľbách kandidovať za stranu Smer-SD, konkrétne na deviatej pozícii kandidátky.

„Tibor Gašpar má všetky predpoklady na to, aby v prípade, že Smer-SD bude súčasťou vlády, sa mohol uchádzať aj o významné exekutívne funkcie,“ uviedol pred časom predseda strany v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Zopakoval tiež, že by bol potešený, ak by sa za stranu rozhodol kandidovať aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

„Toto je dôvod, pre ktorý musel odísť z funkcie Ivan Šimko,“ pokračoval Fico na margo zadržania Gašpara. Podľa jeho slov je neuveriteľné, že po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície prezidentka Čaputová so svojou vládou. „Takýto hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb nemohla NAKA urobiť bez jej súhlasu a bez upovedomenia jej lokaja na Ministerstve vnútra SR Ľudovíta Ódora,“ napísal Fico a zároveň ohlásil tlačovú konferenciu, na ktorej sa bude téme podrobnejšie venovať.

Prezidentský palác hovorí o nehoráznom klamstve Fica

Prezidentka Zuzana Čaputová sa ohradila voči tvrdeniu Roberta Fica v súvislosti so zadržaním bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jej reakciu sprostredkoval v tlačovej správe hovorca Martin Strižinec.

„Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica. Zároveň chápem, že je pre neho nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia či zasahovania do jednotlivých prípadov,“ uviedla Zuzana Čaputová. Hlava štátu opakovane tvrdí, že v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie, o to viac je potrebné, aby tieto kroky polícia vysvetlila verejnosti v medziach, ktoré jej zákon umožňuje.

Vyjadril sa aj premiér Ódor. Odmieta, že má informácie o živých prípadoch

„Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní je základným predpokladom zdravej spoločnosti. Nechajme ich robiť si svoju prácu a počkajme na ich komunikáciu o tom, čo sa deje a prečo sa tak deje,“ uviedol Ódor.

„Tvrdiť, že premiér alebo vláda sú akýmkoľvek spôsobom informovaní o živých prípadoch, akýmkoľvek spôsobom na veci aktívne participujú či sú informovaní nad rámec verejných informácií, je lož,“ dodal.

Polícia pochybnosti nemala. Tvrdí, že Gašpara obvinila bezodkladne

Zo stanoviska polície SR na sociálnej sieti vyplýva, že policajného exprezidenta Tibora Gašpara obvinili bezodkladne po tom, ako vyšetrovateľ na základe dôkazov nemal pochybnosti.

„Uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané bezodkladne po tom, ako mal vyšetrovateľ na základe vykonaného dokazovania, zabezpečených dôkazov a ich vyhodnotenia bez dôvodných pochybností za to, že skutkov sa dopustili konkrétne osoby,“ uviedla polícia. Potvrdila, že v prípade obvinili celkovo tri osoby.

Očistec

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je obvinený v kauze Očistec. Tá sa týka niekdajších vysokých policajných funkcionárov za vlád Smeru. Podľa obžaloby mali vytvoriť zločineckú skupinu v polícii v službách Norberta Bödöra. Na vrchole policajnej mafie podľa vyšetrovateľa stál aj Tibor Gašpar.

Vyšetrovanie tejto kauzy sa obnovilo v júni, potom čo sudca Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman v októbri 2022 prerušil stíhanie v kauze policajnej mafie a obrátil sa na Ústavný súd. Obával sa, že pre možný nesúlad zákona o prokuratúre s ústavou mohli byť porušené práva obvinených. Najvyšší súd však pred dvomi mesiacmi rozhodol, že s obžalobou má ďalej pracovať.

(tasr, sita, sak, aktuality.sk)


Ďalšie články