Ukrajinskí vojaci sa necítia pripravení na vojnu s Ruskom. Inštruktorom NATO vraj chýba prax

Boje na frontovej línii v Doneckej oblasti Dym stúpa nad slnečnicovým poľom na frontovej línii v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci sú po výcviku NATO nedostatočne pripravení, lebo inštruktori nerozumejú tomuto typu vojny ani nepriateľovi. Skúsenosti získali najmä v bojoch na Blízkom Východe, čo sa odlišuje od taktiky, akú treba na ukrajinskej rovine.

Správa portálu openDemocracy uvádza, že ukrajinské jednotky vycvičené NATO nie sú dostatočne pripravené na vojnovú realitu s Ruskom.

„Nechcem povedať nič proti našim partnerom, ale oni celkom nerozumejú našej situácii a tomu, ako bojujeme,“ povedal pre openDemocracy starší vojak 41. mechanizovanej brigády, ktorý vystupuje pod menom „Holanďan“.

Na pokročilejší výcvik neostáva čas

Podľa správy bolo na Západe vycvičených približne 63-tisíc ukrajinských vojakov – väčšinou v Spojenom kráľovstve a Nemecku. Všetci vraj absolvujú 35-dňový „rýchlokurz“ základného výcviku vojakov. Viac nestíhajú, lebo ich odvedú na front. To nestačí.

„Máme veľa predpisov v oblasti zdravia a bezpečnosti. To však znamená, že na bojisko idú menej pripravení,“ povedal Nick Reynolds, expert na pozemné vojny z britského obranného think tanku Royal United Services Institute (RUSI). To môže podľa neho zvýšiť riziko, že sa niečo pokazí počas skutočnej operácie.

Výhodou západného výcviku je, že ukrajinskí vojaci si domov odvážajú drahé vybavenie vrátane nepriestrelných viest a zdravotníckeho materiálu, uviedol pre openDemocracy zdroj zapojený do procesu výcviku v Spojenom kráľovstve.

Sú zvyknutí bojovať na Blízkom východe, nie na ukrajinskej rovine

Výcvik im podľa „Holanďana“ pomáha naučiť sa zaobchádzať so zbraňami. Horšie je to pri vedení boja. Inštruktori NATO nikdy nebojovali v takejto vojne alebo proti nepriateľovi, akým je Rusko. Západné armády a ich obranný priemysel sa už roky sústreďujú na boj proti povstalcom na Blízkom východe.

Zameriavali sa napríklad identifikáciu povstalcov medzi miestnymi obyvateľmi, čo pre ukrajinských vojakov „nie je veľmi relevantné“. Taktiež majú skúsenosti s bojom v mestskom prostredí, ale na Ukrajine sa väčšinou bojuje na rovine. „Potrebujeme, aby ľudia pochopili, ako efektívne čistiť zákopy, ako do nich vstupovať, ako efektívne hádzať granáty, ako nezakopnúť o nástražné výbušné systémy, pochopiť, aké granáty hádžu Rusi – v podstate pochopiť nepriateľa,“ povedal zmienený vojak.

Ďalší z novomobilizovaných vojakov zo 41. brigády, to ilustroval na mínových poliach. Ruské sily zamínovali kilometre územia, aby zabránili postupu ukrajinskej protiofenzívy. „Výcvik [na Západe] bol dobrý a zaujímavý. Ale o odmínovaní sa hovorilo veľmi málo. Ukázali nám mínové pole široké asi dva metre. Výcvik trval asi dve hodiny. Ale keď prídete sem a pozriete sa na to, čo je pred vami, nedá sa to porovnať,“ uviedol bojovník, ktorý si neprial byť menovaný.

Rozdiel je vraj aj v myslení inštruktorov. NATO zvyčajne vojensky prevyšuje svojich nepriateľov, ale Ukrajina takúto jednoznačnú výhodu nemá. „Takže keď dôjde k útoku, musíme sa rozhodovať. [Na Západe] si urobia plán a konajú podľa plánu, a keď niečo nejde podľa plánu, stiahnu sa a urobia iný plán,“ opisuje rozdiely „Holanďan“.

„Bolo by lepšie, keby buď [inštruktori] prišli sem, aby videli, čomu čelíme, alebo by sme tam išli my, aby sme vyškolili ich inštruktorov na výcvik našich vojakov,“ dodal Holanďan. Ani jedna z možností neprichádza do úvahy pre pravidlá a byrokraciu NATO.

Väčšina každodenných taktík používaných proti ruským silám spolu s výcvikom v kombinovaných zbraniach – kde sa prápory učia operovať spoločne ako brigáda – sa preto vyučuje na Ukrajine, píše portál.

(est)


Ďalšie články