Šprintér Volko: Obhajobu zlata vôbec neriešim, nie som ašpirantom ani na finále

Majstrovstvá Slovenskej republiky v atletike v Trnave Ján Volko Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Ján Volko bude v sobotu obhajovať titul majstra Európy v šprinte na 60 metrov. Sám sa však nepovažuje za favorita, a tak na šampionáte môže iba prekvapiť. Jeho tohtosezónne rýchlostné maximum totiž pokorilo deväť európskych šprintérov.

Sedem slovenských športovcov vycestovalo na halové majstrovstvá Európy v atletike. V poľskom meste Toruň vo štvrtok 4. marca odštartujú večerné kvalifikácie do piatich disciplín šampionátu. Do nedele 7. marca spoznáme všetkých držiteľov 26 medailových kolekcií.

Šéftréner zväzu Martin Pupiš od slovenskej výpravy nemá konkrétne očakávania, avšak potešilo by ho aspoň jedno finálové umiestnenie v prvej osmičke. Najväčšie nádeje vkladá do Jána Volka, ktorý obhajuje zlato z Glasgowu v 2019. „Myslím si, že má formu, aby znova poškuľoval aj po medaile,“ uviedol šéftréner pre Slovenský atletický zväz.

Volko ostáva v očakávaniach opatrnejší. „Obhajobu vôbec neriešim. To bola minulosť, v úplne inej situácii a za iných podmienok. Treba sa na to pozerať reálne. Som desiaty v tabuľkách. V podstate to znamená, že nie som ašpirantom ani na finále. Musím predbehnúť dvoch a to bude asi aj náš cieľ. Môžem iba prekvapiť, túto pozíciu mám oveľa radšej ako byť favorit. Budeme spokojní s finálovou účasťou. Všetko ostatné bude bonus,“ ozrejmil svoje ciele na tlačovej konferencii.

Výkon z Glasgow nebude Volkovi v Toruni stačiť

Slovenský šprintér získal vo februári svoj piaty titul majstra Slovenska v šesťdesiatke a vylepšil si osobné sezónne maximum na čas 6,61 sekundy. Na prvé miesto mu pred dvomi rokmi na majstrovstvách Európy stačilo 6,60 sekundy, tento rok by to ale nemalo stačiť. Tento limit pokorilo až sedem šprintérov.

Medzi najväčších konkurentov Volka patrí Kevin Kranz, ktorý je momentálne najrýchlejším v Európe. Halový nemecký šampión a rekordér podáva v tomto ročníku stabilné výkony na vysokej úrovni, Volkov posledný najlepší čas dosiahol štyrikrát. Jeho sezónne maximum je 6,52 sekundy. Na medailu môže pomýšľať i Talian Lamont Marcell Jacobs, ktorý sa tento rok udržal šesťkrát pod limitom 6,60 sekundy.

Obhajoba je na programe v sobotu

Volko sa pokúsi prebojovať do finále v sobotu. Prvé kolá šprintu na 60 metrov sa uskutočnia v dopoludňajších hodinách od 10:18 do 10:39. Semifinále je naplánované od 13:50 do 14:04. Finále sa uskutoční večer, krátko pred deviatou hodinou o 20:58.

Okrem Volka pobeží 60 metrov aj nováčik Tomáš Matuščák. „V premiére na halových majstrovstvách Európy i veľkom seniorskom šampionáte chcem v prvom rade dokončiť rozbeh nezranený, dosiahnuť čo najlepší výkon a pokúsiť sa zabojovať o postup semifinále. Nerád by som sa vrátil domov bez osobného rekordu,“ uviedol pre zväz.

Z ďalších Slovákov sa predstaví Šimon Bujna a Martin Kučera v šprinte na 400 metrov. Ženy Monika Weigertová a Stanislava Škvarková zabojujú v šprinte na 60 metrov a Iveta Putalová na 400 metrov.


Ďalšie články