Vojna v polícii: NAKA zadržala členov tímu, ktorý vyšetroval čurillovcov. Zasahovala aj u šéfa SIS. Prezidentka zvoláva bezpečnostnú radu

Michal Aláè Bezpeènostná rada Michal Aláč. Foto: Martin Baumann/TASR

Vo štvrtok v skorých ranných hodinách spustila NAKA veľkú akciu namierenú voči tímu Oblúk z úradu inšpekčnej služby a tiež u šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča. Kukláči mali údajne zasahovať aj u bývalého riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského. Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so zásahom NAKA požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR. Robert Fico avizoval, že Smer sa pokúsi o otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Elitní policajti zadržali minimálne dvoch členov inšpekcie tímu Oblúk, ktorý mal na starosti údajnú trestnú činnosť príslušníkov NAKA združených okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu, informuje TV Markíza. Zadržať sa im údajne podarilo exvyšetrovateľa inšpekcie Jozefa Khandla.

Denník Plus jeden deň informuje, že kukláči zasahovali aj u riaditeľa SIS Michala Aláča, ktorý nebol doma. Podľa portálu Topky zasahovala NAKA aj u bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorého doma taktiež nenašli. NAKA zasahovala aj na NBÚ.

Tím Oblúk pozostával jednak z vyšetrovateľov inšpekcie a taktiež z vyšetrovateľov NAKA. Na jeho čele v minulosti stála vyšetrovateľka Diana Santusová. Tá sa spomína v prepisoch odposluchov v kanceláriách NAKA.

Ministerská inšpekcia s bratislavskou prokuratúrou nasadili vyšetrovateľom okolo Čurillu v roku 2020 do kancelárií odpočúvacie zariadenia. Robert Fico neskôr časti týchto nahrávok zverejňoval na tlačových besedách.

Fico aj Kollár boli o akcii informovaní, hovorilo sa aj o Žilinkovi

Šéf Smeru Robert Fico v nedeľu v reakcii na prepustenie policajného exprezidenta Tibora Gašpara naznačil, že k podobnej akcii NAKA dôjde.

„Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal Fico na nedeľnej tlačovej konferencii.

Aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v stredu uviedol, že „počul o tom“, že sa chystajú útoky na šéfa Slovenskej informačnej služby a na generálneho prokurátora. Dodal však, že ako politik sa nemôže vyjadrovať k niečomu, čo len počul a akciu bude komentovať, ak sa ju „odvážia spraviť“.

Prezidentka zvoláva bezpečnostnú radu

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so zásahom NAKA požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Čaputová podľa slov hovorcu očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup.

Opozícia hovorí o prevrate

Štvrtkový zákrok NAKA už Robert Fico komentoval ako policajný prevrat s plnou podporou špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, premiéra a ministra vnútra v demisii a prezidentky Čaputovej. „Cieľom prevratu je získanie plnej kontroly nad SIS, NBÚ a zlikvidovanie všetkých vyšetrovateľov a dôkazov, ktoré sú k dispozícii proti skupine vyšetrovateľov z NAKA, tzv. „čurillovcov,“ napísal predseda Smeru.

Na tlačovej konferencii Fico následne informoval, že Smer sa k veci pokúsi zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR.

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini povedal, že zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred parlamentnými voľbami je neprípustným ovplyvňovaním rozhodnutia voličov. „Úzka skupina vedenia polície a špeciálnej prokuratúry sa snaží Slovensku nahovoriť, že práve teraz, po troch rokoch vyšetrovaní, získali nezvratné dôkazy na ozbrojené zásahy voči predstaviteľom štátnej moci, ktorí im jednoducho nevyhovujú,“ povedal.

Mimoparlamentné KDH je zásahom NAKA znepokojené. „Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme znepokojení tým, čo sa odohráva v bezpečnostných zložkách a očakávame od jednotlivých aktérov vysvetlenie situácie z ich strany,“ uviedla jeho hovorkyňa Lenka Halamová

Nezaradený poslanec a kandidát do parlamentných volieb za SNS Tomáš Taraba akciu NAKA označil za „zúfalý politický puč Progresívneho Slovenska“.

Šimečka: Ficove vyhlásenia sú paranoidné

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v reakcii uviedol, že neexistuje jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie predsedu Smeru-SD Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii.

„Naopak, je čoraz viac dôkazov a rozhodnutí súdov, že za jeho vlády tu fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko. Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné,“ komentoval Šimečka.

Výkon spravodlivosti nie je žiadny prevrat, vyhlásil v stanovisku bývalý premiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. „Nechajme políciu konať. Spravodlivosť patrí do rúk orgánov činných v trestnom konaní, nechajme, nech súdy rozhodnú. Lebo takto to má fungovať v právnom štáte a my chceme, aby Slovensko bolo právny štát,“ uviedol Heger na sociálnej sieti.

Vojna v polícii

Takzvaná vojna v polícii sa začala po tom, ako v decembri 2020 polícia zadržala bývalého námestníka riaditeľa tajnej služby Borisa Beňu. Z toho sa následne stál kajúcnik, pričom vyšetrovateľom povedal, že spoločne s vtedajším riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským (nominant Sme rodina), zobrali úplatok 40-tisíc eur od vplyvného právnika Zoroslava Kollára. Úplatok si vraj rozdelili. Svedectvo Beňu viedlo k zadržaniu Pčolinského políciou.

Ako neskôr vysvitlo, praktiky vyšetrovateľov NAKA sa do hľadáčika SIS dostali ešte pred zadržaním Pčolinského. Dôvodom bolo údajné manipulovanie svedectiev. Po zadržaní riaditeľa tajnej služby sa o tieto aktivity začala zaujímať aj policajná inšpekcia.


Ďalšie články