Meníme Slovensko za Krym. Ukrajinci posprejovali náš konzulát

Nápis Meníme Slovensko za Krym. Na budove slovenského konzulátu v ukrajinskom Charkove Nápis: "Meníme Slovensko za Krym". Na budove slovenského konzulátu v ukrajinskom Charkove. Zdroj: Twitter/@h_saltovka

Vtip premiéra Igora Matoviča o tom, že výmenou za vakcíny Sputnik V ponúkol Rusom „Zakarpatskú Ukrajinu“ má dohru. Okrem toho, že sa za vyjadrenie musel ospravedlniť premiér aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, dostal slovenský konzulát v ukrajinskom Charkove odkaz od miestnych.

V Charkove na východe Ukrajiny ktosi na budovu slovenského konzulátu nasprejoval nápis: „Meníme Slovensko za Krym“.

Graffiti na slovenskom konzuláte v Charkove sa dajú považovať za odpoveď na vyjadrenie premiéra Matoviča o tom, že Rusku sľúbil za dva milióny dávok Sputniku V kúsok ukrajinského územia, ktoré nám v minulosti patrilo.

Za svoje vyjadrenia sa predseda vlády ospravedlnil na Twitteri a minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa tiež ospravedlnil ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi. Výroky premiéra pritom Korčok označil za nevhodné a dodal, že ho mrzia.

V súvislosti s Matovičovým výrokom si ukrajinská diplomacia predvolala slovenského chargé d’affaires na Ukrajine Matúša Korbu. Šéf ukrajinskej diplomacie uviedol, že ak by sa Slovensko neospravedlnilo, tak by Ukrajina spravila tvrdšie kroky, pretože takéto veci nemožno podľa neho prepáčiť.

Vtipkovanie o „výmene“ časti ukrajinského územia za ruské vakcíny nepadlo na úrodnú pôdu vzhľadom na katastrofálne vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sú na bode mrazu od anexie Krymu v roku 2014.


Ďalšie články