Kľúčový rozsudok v Českej republike: Úradná zmena pohlavia nie je možná bez operácie

klucovy rozsudok Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva.com

Najvyšší správny súd (NSS) Českej republiky zamietol kasačnú sťažnosť ženy, ktorá o sebe vyhlasuje, že je muž. Matrika žiadosti o úradnú zmenu pohlavia na mužské nevyhovela preto, že sťažovateľka nepodstúpila zákonom požadovaný chirurgický zákrok spojený so znemožnením reprodukcie. Informoval o tom portál Echo24.

NSS vo svojom rozhodnutí zdôraznil princíp zdržanlivosti v podobných otázkach a ochranu základných prirodzených atribútov rodiny a rodičovstva. Takisto nedávno rozhodol o podobnom prípade aj český Ústavný súd. Podľa NSS sa nádej sťažovateľky, že Ústavný súd v novom zložení rozhodne inak, neopierala o realitu.

Sťažovateľka, ktorá je ženského pohlavia, no na základe jej priania ju súd označuje mužským rodom, tvrdila, že podmienenie úradnej zmeny pohlavia chirurgickým zákrokom, je protiústavné. Ide podľa nej o porušenie základného práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti a rešpektovanie súkromného a rodinného života. Nadôvažok má ísť aj o porušenie zákazu mučenia.

NSS zdôraznil, že občiansky zákonník hovorí jasne a matričné orgány sa teda nemohli rozhodnúť inak, než žiadosť o úradnú zmenu pohlavia zamietnuť. „Uvedomujeme si, že zákonná požiadavka v rámci zmeny pohlavia má závažné následky. Ide o mutilačný zákrok, spravidla nezvratný, ktorý rovnako ako iné lekárske výkony nie je bez rizika. Existuje tu aj riziko tragického omylu, ku ktorému môže dôjsť aj so súhlasom odborných lekárskych autorít,“ uviedol predseda senátu Tomáš Langášek.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu tiež vyjadruje, že v takzvaných statusových otázkach, kam patria aj zmeny pohlavia, majú byť súdy zdržanlivé a riešenie ponechať demokraticky zvoleným zákonodarcom. NSS zároveň zdôraznil potrebu ochrany základných prirodzených atribútov rodiny a rodičovstva: dieťa má otca muža a matku ženu, ktorá ho porodila. České rodinné právo stanovuje, že rodičmi dieťaťa sú muž a žena. Pokiaľ by sa žena mohla právne stať mužom bez znemožnenia reprodukčnej funkcie, mohla by potom porodiť dieťa ako muž a pritom by sa podľa zákona nemohla stať matkou dieťaťa.

NSS takisto dodal, že pokiaľ by Ústavný súd ustanovenie občianskeho zákonníka na základe aktuálneho prípadu zrušil a následne by o veci znovu rozhodoval NSS, musel by kasačnej sťažnosti vyhovieť. Stalo by sa tak napriek tomu, že sťažovateľka nepredložila žiadny dôkaz o tom, že skutočne je transgenderovou osobou. Dôsledkom by bolo súdne presadenie subjektívneho poňatia zmeny pohlavia iba na základe požiadavky človeka. Ide pritom o riešenie, ktoré podľa NSS súdom neprináleží.

(dv)


Ďalšie články