Peter Pellegrini: Kaliňák a Gašpar budú mať snahu po pomste. Hlas tomu musí zabrániť

04_Pellegrini_MZ Peter Pellegrini. Foto: Matúš Zajac

Veľký rozhovor s Petrom Pellegrinim o tom, ako a prečo získal v posledných dňoch iskru, čo si myslí o Hamranovi, prečo si bude v novej vláde nárokovať ministerstvo vnútra, v čom vidí rozdiel medzi Ficom a Kaliňákom. Predseda Hlasu hovorí aj o tom, že prezidentka Čaputová sa správa, ako keby jej bolo jedno, čo sa v krajine deje a prečo je podľa neho Progresívne Slovensko mimo reality, že sa rozchádzajú s progresívcami vo všetkom, s čím zatiaľ prišli. V druhej časti rozhovoru bude reč o tom, ako má budúca vláda zmeniť postoj k vojne na Ukrajine, v čom sa zhoduje a v čom líši od Roberta Fica. Pýta sa Jaroslav Daniška.

Ako hodnotíte výsledky zasadnutia bezpečnostnej rady štátu?

Pani prezidentka opäť alibisticky vyhlásila, že všetko je v poriadku, že orgány činné v trestnom konaní konajú a že máme všetci čakať na prokuratúru alebo súdy. Nepostrehol som u nej absolútne žiadny cit pre aktuálnu situáciu a vnímanie toho, v akom zložitom rozpoložení sa dnes krajina nachádza. Správa sa presne tak, ako to predvádzala za posledných päť rokov: všetko je v poriadku, ona s tým nič nemá a všetko je vraj zbytočná panika. Myslím si, že robí veľkú chybu.

Prečo?

Pretože je hlava štátu, ktorá dnes kontroluje úradnícku vládu a zodpovedá za ňu, čo znamená väčšiu zodpovednosť ako kedykoľvek predtým za to, čo sa deje v krajine. Nevenuje sa tomu tak, ako má. Mám obavu, že pravdepodobne aj vzhľadom na to, že kandidovať nebude, je jej to jedno.

Ako hodnotíte prístup premiéra Ódora?

Hovorí, že nechce zasahovať do vyšetrovania, a to si môže dovoliť politik pri bežných kauzách, v bežnej situácii. Keď je niekto obvinený a rešpektujeme prezumpciu neviny, je len samozrejmé, že premiér nemá čo zasahovať do vyšetrovania. Ale tu sme svedkami vojny bezpečnostných zložiek, a nie nejakého jednorazového aktu. Navyše, všetko nadväzuje na predchádzajúce nebezpečné udalosti.

Čo máte na mysli?

Pod vedením Ódora došlo k odvolaniu ministra vnútra Šimka, ktorého zo stoličky zhodili policajti. Ozbrojená zložka sa rozhodla, že vyhlási neposlušnosť svojmu ministrovi a dá ultimátum, že pokiaľ ten bude na svojej stoličke, tak oni odídu z polície. A namiesto toho, aby padol policajný prezident, ktorý si dovolí voči vládnej moci dávať ultimáta, tak pani prezidentka s pánom Ódorom ho podržali a odvolali pána ministra, respektíve ho nechali odísť preč.

Dnes riadi ministerstvo vnútra pán premiér Ódor, myslím si, že jednoducho nemá kapacitu riadiť taký rezort. Chvíľku som bol ako premiér poverený riadením rezortu vnútra, je to extrémne náročné, je to kolos, a to som mal ešte aj riadnych štátnych tajomníkov a všetko okolo toho. Teraz, keď bezpečnostné zložky druhýkrát priamo zaútočili na šéfa Slovenskej informačnej služby a ďalej majú v hľadáčiku aj šéfa Národného bezpečnostného úradu, to sú už sú veci, ktoré nie sú štandardným konaním OČTK, ktoré možno okomentovať len jednoduchým: Nechajme ich konať, veď to sa samo vyrieši.

Prečo zadržanie šéfa SIS nazývate útokom?

Viete, už dvakrát sme boli svedkami, keď policajný zbor teatrálne silou zakročil voči šéfovi Slovenskej informačnej služby. Bolo to tak v prípade pána Pčolinského, teraz je to v prípade pána Aláča, dvakrát boli pritom použité silové zložky, kukláči a tak ďalej. To znamená veľká demonštrácia sily. Nazývam to útokom preto, lebo to bola práve Slovenská informačná služba, ktorá legálnym spôsobom, tak ako nám bolo prezentované v parlamente, niekoľko rokov dozadu zadokumentovala pravdepodobne protizákonné konanie určitej skupiny vyšetrovateľov.

Presne to je srdce celého sporu. Čo z tých zistení SIS vyplýva?

Ja si myslím, že dodnes sme sa dozvedeli len malú časť toho celého, čo existuje na záznamoch. Možno aj video, nielen zvuk, pretože to odpočúvanie trvalo niekoľko mesiacov a v SIS je podľa mňa veľmi zaujímavý informačný fond, o ktorom vie len informačná služba a vyšetrovatelia, ktorých sa to týka. Polícia sa, podľa mojej mienky, nevie nejakým spôsobom dostať k týmto nahrávkam, pretože sú v nejakom utajovanom režime. A preto si myslím, že za týmto útokom na SIS je aj snaha dostať sa k tým veciam, ktorými disponuje Slovenská informačná služba.

A ako útok sa to javí aj zo zahraničia, pretože vo svete neexistuje, aby sa normálna policajná zložka vôbec pokúsila vojsť do priestorov tajnej služby svojho štátu, alebo nedajbože zasahovať v priestoroch, kde sa nachádza riaditeľ informačnej služby, takýmto teatrálnym spôsobom. Okamžite to vzbudzuje podozrenia, prečo sa tak deje. Správne hovorí ten, kto povedal, že ak sa treba vyrovnať s riaditeľom informačnej služby, tak si ho premiér pozve na nejaké stretnutie, kde ho už čaká vyšetrovateľ a kde v tichosti a bez toho, aby verejnosť a hlavne naši kolegovia z iných služieb mali akékoľvek pochybnosti o slovenských inštitúciách. Na to nepotrebujete kukláčov a robiť tu ataky a vojny. Obávam sa, že to vyvolá kontrareakciu.

Akú?

Ide o Slovenskú informačnú službu. Uvidíme, ako sa zachová, možno odpovie zverejnením ďalších dokumentov, ktoré potvrdia, že to, čo sa deje, nie je správne.

Tento problém sa začal ešte za premiéra Matoviča, pokračoval počas Hegera a pokračuje aj počas Ódora. Čím si vysvetľujete, že traja rôzni premiéri nedokážu vyriešiť problém v zložkách, ktoré sú im podriadené, teraz dokonca iba jednej osobe, predtým de facto jednej strane.

Som rád, že ste to povedali. Všetci tí riaditelia služieb sú nominanti bývalej vládnej koalície. Ani jeden z dotyčných funkcionárov SIS alebo polície nie je riaditeľ za Smer alebo Hlas, ani za nikoho z terajšej opozície. Vysvetľujem si to tým, že sa skĺbili dve veci. Jedna je totálna neschopnosť riadiť štát, neskúsenosť a chýba odvaha premiérov, ktorých ste menovali, zasiahnuť a riadiť. Títo páni prenechali riadenie Slovenska v určitých oblastiach tretiemu sektoru a vybraným médiám. A stali sa z nich alibisti, ktorí dokonca ani personálne nominácie nedokážu vyriešiť bez toho, aby si najprv neotestovali, čo na to povedia v nejakých denníkoch a čo na to povie nejakých pár neziskových organizácií, ktoré sa do politiky pchajú. To je prvé vysvetlenie, ich alibizmus a neschopnosť.

Druhá vec ich chuť po krvi. Keď im vedenie polície spolu so špeciálnym prokurátorom sľubovali, že teraz uvidíte, ako bude krv striekať a ako si poradíme s vašimi politickými oponentmi, o ktorých verejne Matovič vykrikoval v parlamente a že máme čakať, kedy nás pozatvárajú, vtedy vlastne Sulík s Matovičom povedali, prečo môžu byť voľby až 30. septembra. Povedali to otvorene, aby polícia mala ešte čas dokonať to, čo dokonať má. Potom sa deje presne to, čo sa deje: títo ľudia jednoducho prestali kontrolovať bezpečnostné zložky a dnes je policajný zbor pod vedením policajného prezidenta, ktorý absolútne nemá dôveru ľudí – a moju vôbec nie. Ale čo je najhoršie, dnes je policajný zbor bez akejkoľvek civilnej kontroly. Ak niekto hovorí, že polícia nemá byť pod žiadnou kontrolou, tak totálne klame. Civilná zložka je tu s mandátom od ľudí. Je to minister, ktorý je bežne volený a má zodpovednosť za to, čo sa deje v polícii a musí zasiahnuť, ak vidí, že polícia sa uberá nejakým nezákonným smerom. Dnes nemáme ani civilnú kontrolu, premiér Ódor s pani prezidentkou jednoducho ponechávajú tento stav v nezmenenej podobe a Slovensku podľa mňa hrozia nielen vnútorné, ale aj vonkajšie reputačné obrovské problémy.

Bez ohľadu na to, aká bude vláda po 30. septembri, znamená to, že ak budete vo vláde, tak budete trvať na tom, že Hamran musí skončiť?

Samozrejme. Ten človek sa nikdy nemal stať prezidentom policajného zboru. On už bol problematický, keď bol šéfom zásahového Lynx Commanda. Vidíte niektoré tie zásahy, kde pomaly vrtuľníkmi zoskakovali na dôchodkyňu, aby ju zatkli. Veď to bola hanba. A bolo na smiech, keď pod jeho vedením kukláči samopalmi mierili na choré deti, ktoré majú z toho dodnes traumu, alebo ľudí so srdcovými problémami, keď išli zatknúť nejakého človeka, ktorý býval v dome aj so starými rodičmi alebo s deťmi. Toto sa robí. Prosím vás pekne, keď zatýkali špeciálneho prokurátora pána Kováčika, starého pána, komu by z tých policajtov asi ublížil? Bolo ho treba teatrálne pred kamerami obkľúčiť kukláčmi na ulici, nechať ho sedieť na obrubníku? Veď to sa dá urobiť inak, prídem do jeho kancelárie, poďte s nami, pán prokurátor, a ideme pekne, slušne. V tom vidíte chorobnosť v Hamranovej hlave. Kde používal silu a ešte sa z toho tešil.

Takže nová vláda musí urobiť poriadky, vrátiť do funkcií čestných policajtov. V polícii je dostatok čestných policajtov, len dnes stratili chuť, mnohí aj opustili policajný zbor, keď videli, čo sa tam deje. Samozrejme, po voľbách musí policajný prezident Hamran okamžite skončiť, okamžite. Ale nie preto, aby niekto maril vyšetrovanie závažných trestných činov. Naopak, aby niekto nezneužíval políciu, preto musí odísť.

Zdá sa mi, akoby ste v posledných dňoch dostali iskru a ožili. A zniete už trochu ako Robert Fico, uvedomujete si to?

Tak až tak by som nechcel znieť ako on (úsmev), pretože on už zašiel trochu ďalej.

V čom je rozdiel medzi vami a Ficom?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami