Nemecké problémy s demokraciou. Rastie tlak na zákaz Alternatívy pre Nemecko

Ilustračná fotografia. Zdroj: flickr.com Ilustračná fotografia. Zdroj: flickr.com

Zatiaľ čo v časti päťkoalície alebo na Pražskom hrade sa predpisovo strachujú o vývoj demokracie v Maďarsku, Nemecko zreje ako kandidát na diplomatickú nótu pre eróziu demokracie. Na to si, samozrejme, v Černínskom paláci ani inde nikto netrúfne a je dobré sa medzivládne do politiky iných krajín nemiešať. Ale je to dvojaký meter ako Brno.

Začnime ilustratívnym príkladom toho, čo sa v Nemecku deje. Pre bývalého riaditeľa kontrarozviedky Hansa-Georga Maassena, s ktorým sme pre Echo nedávno, už za polokonšpiratívnych podmienok, robili rozhovor, medzitým tá istá kontrarozviedka, ktorú ešte pred piatimi rokmi viedol, založila spis. 

Polícia zase vyšetruje whatsappovú komunikáciu medzi Maassenom a ekonómom/publicistom Markusom Krallom. Čet týchto dvoch mužov bol zverejnený v časopise Der Spiegel. Začína sa gratuláciou Maassena ku Krallovým narodeninám, a sprevádza ho veta: „Musíme ďalej bojovať.“ Krall odpovedá, že čas tlačí, lebo „títo šialenci“ vedú Nemecko „priamo do jadrovej vojny“. Šialencami je myslená nemecká vláda, jadrovou vojnou eskalácia rusko-ukrajinských bojov.

Persona non grata

Zdôraznenie faktu, že polícia „vyhodnocuje“ whatsappovú komunikáciu Maassena, nedáva trestnoprávne, ba ani spravodajsky veľký zmysel. Krall sa v hľadáčiku policajtov ocitol ako jeden z ľudí, ktorí si písali s excentrickým Princom Henrichom XVIII. Reussom, údajnou hlavou údajného sprisahania ríšskych občanov. Reuss a ďalší dôchodcovia sú od minulej jesene sčasti naďalej vo väzbe vyšetrovaní za prípravu puču. Celé to pôsobí nereálne až étericky, ale aj keby to tak nebolo, nie je dôvod škandalizovať Maassena. Nemá s ríšskymi občanmi evidentne nič spoločné.

Je to len ďalší krok na ceste, ako ho znemožniť, ďalší stupeň v pokuse štátnych inštitúcií spoločensky izolovať známeho kritika vlády a príliš provládneho kurzu strany CDU, ktorá je dvornou opozíciou. Mnoho ľudí v štruktúrach, etablované mená, napríklad aj bývalí kolegovia zo služby, si dvakrát rozmyslí, či zostanú v spojení s takýmto človekom, pretože štát sa postaral, aby vedeli, že sa na ňom spravodajsky pracuje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami