Ako Rusi reagujú na smrť Prigožina

Russia Ukraine War Masky ruského prezidenta Vladimira Putina a Jevgenija Prigožina sú vystavené na predaj v obchode so suvenírmi v Petrohrade v Rusku. Foto: TASR/AP

V nedávnom prieskume skončil Prigožin hneď za Putinom ako možný kandidát na prezidenta. To však nie je jediná súvislosť, o ktorej sa v Rusku živo diskutuje. Píše profesor Lipitsky.

V stredu večer ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu informovala, že na zozname pasažierov lietadla, ktoré sa zrútilo pri obci Kuženkino v Tverskej oblasti, bol aj zakladateľ skupiny Vagner Jevgenij Prigožin. Telegramové kanály blízke vagnerovcom tvrdia, že lietadlo mohlo byť zostrelené vojenskou obranou štátu. Očití svedkovia vo vzduchu pred pádom obchodného lietadla videli a počuli výbuch.

Telegramovský kanál s názvom Gray zone, blízky vagnerovcom, informoval, že lietadlo bolo zničené „paľbou protivzdušnej obrany“, pričom z incidentu obviňuje ruské ministerstvo obrany, s vedením ktorého bol Prigožin v tvrdom konflikte. Táto konfrontácia vyústila až do slávneho Prigožinovho pokusu o puč.

Správa v stredu večer spôsobila skutočný rozruch v ruských médiách a telegramových kanáloch. Autori príspevkov sú – v závislosti od postoja k Prigožinovi – šťastní alebo smutní a všetci ponúkajú svoje domnienky a konšpirácie, kto by ho mohol odstrániť. Prigožinovi priaznivci vidia predovšetkým intrigy armády (má ísť napríklad o pomstu za vrtuľníky a lietadlá zostrelené počas vzbury), prípadne zahraničnú stopu.

Počuť názory, že atentát mohli zorganizovať Prigožinovi podriadení alebo zahraničné spravodajské služby, ktoré boli nespokojné s Prigožinovou politikou.

Teraz má byť jeho telo v úrade forenzného lekárskeho vyšetrenia v Tveri. Nájde sa dosť takých, ktorí neveria, že šéf Vagnera naozaj zomrel. Prigožin je známy svojou záľubou v poburujúcom správaní a prekvapujúcich činoch, často za cenu faulu, a preto majú po včerajšku jeho nepriatelia aj sympatizanti tendenciu veriť, že pád lietadla by mohol byť pokusom o kamufláž a mediálnu simuláciu jeho smrti. Čuduj sa svete, medzi skeptikmi je aj Elon Musk(!), ktorý to už nazval pokračovaním divadelného predstavenia.

Na tomto mieste azda stojí za to pripomenúť si, že správy o Prigožinovej smrti sa už objavili viackrát. Keď sa v októbri 2019 zrútilo vojenské nákladné lietadlo An-72 s ôsmimi ľuďmi na palube v Konžskej demokratickej republike, zakladateľ Vagnera bol tiež na zozname pasažierov. Neskôr sa zistilo, že v lietadle nesedel.

V roku 2022 médiá a telegramové kanály informovali, že Prigožin zahynul v Luhanskom regióne, čo sa tiež neskôr ukázalo ako nepravdivé. Pokojne si môžeme byť istí, že aj v prípade, ak expertíza potvrdí Prigožinovu DNA medzi obeťami zničeného lietadla, nie všetci tomu budú veriť.  

Medzitým mnohí bežní Rusi úprimne smútia nad smrťou muža, ktorého považujú za hrdinu. Pred kanceláriou vagnerovcov v Petrohrade, ako aj pri kaviarni Patriot, kde sa takýto ľudia často stretávali, vznikli spontánne pamätníky: ľudia nosia kvety, zapaľujú sviečky, odkladajú sem fotografie a pruhy z vojenských uniforiem.

Prigožin bol zvláštny zjav. Domnievam sa, že na Západe podceňovali jeho popularitu. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorú urobila nezávislá výskumná agentúra Russian Field, skončil pred pár mesiacmi na druhom mieste (za Putinom!) v hodnotení možných prezidentských kandidátov.

Viaceré médiá tvrdia, že spolu s Prigožinom mohol byť na palube súkromného lietadla aj jeho zástupca Dmitrij Utkin. Toto meno je verejnosti známe menej, hoci to je (alebo bol) skutočný vojenský veliteľ vagnerovcov. Hovorí sa, že názov vojenskej organizácie vymyslel práve on, keďže je fanúšikom hudby tohto nemeckého skladateľa. Ak sa informácie o jeho smrti potvrdia, bude to mať na budúcnosť tejto skupiny rovnako veľký vplyv ako smrť Prigožina.  

Uvidíme, ako bude pokračovať vyšetrovanie tejto katastrofy. Kvôli Prigožinovej verejnej popularite to nemožno podceniť. Možno súhlasiť s návrhom Vladimíra Palka, že táto nehoda ešte dlho, ak nie navždy, zostane medzi nevyriešenými záhadami ruských dejín.  


Ďalšie články