Pozvánka na sobotu: Mimoriadne podujatie v Trnave a Malých Vozokanoch

V sobotu 26. augusta uplynie 371 rokov od víťaznej bitky kresťanov proti Turkom pri Vozokanoch.

Pamätník vo Veľkých Vozokanoch. Foto: Wikipedia/Pistal Pamätník vo Veľkých Vozokanoch. Foto: Wikipedia/Pistal

V Trnave prebehne spomienka na hrdinstvo slovenských, maďarských aj nemeckých bojovníkov, zvlášť obeť padlých Ladislava, Františka, Tomáša, Gašpara z rodu Eszterházi a ostatných našich padlých v bitke.

Organizátori podujatia poskytli Štandardu program týchto slávností.

10,30  sv. omša v katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Katedrála sa nachádza na Univerzitnom námestí, omšu bude celebrovať arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Po omši sa bude konať poklona pri hrobke padlých Eszterháziovcov k krypte katedrály, ktorá nebýva bežne otvorená. Bude príležitosť nahliadnuť do krypty, kde je mimochodom pochovaný aj biskup Hnilica a ďalšie významné osobnosti.

Neskôr, cca okolo 14. hodiny popoludní prebehne zhromaždenie na mieste bitky pri Malých Vozokanoch, okres Zlaté Moravce.

Z Maďarska sa očakáva príchod desiatok účastníkov, organizačný výbor podujatia srdečne pozýva aj účastníkov zo Slovenska.

(fed)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok