Progresívny aktivista Mihály napadol staršieho muža na proteste Matice slovenskej pred DPOH

Snímka obrazovky 2023-09-06 183832 Róbert Mihály pri útoku na neznámeho muža. Foto: reprofoto Štandard

AKTUALIZOVANÉ Stredajší pochod Matice slovenskej, ktorého cieľom bolo vyjadriť odpor voči kontroverznej novej vizuálnej identite Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, sa nezaobišiel bez násilia zo strany oponentov tejto akcie.

Známy progresívny aktivista Róbert Mihály totiž priamo pred divadlom dvakrát udrel do hlavy neznámeho dôchodcu a účastníka akcie, pričom redaktorke Štandardu sa udalosť podarilo zachytiť na videozáznam. Po druhej rane starší muž spadol na zem.

Na miesto incidentu vzápätí prišli príslušníci polície, ktorí agresora oddelili od napadnutého a záležitosť začali dokumentovať. Napadnutý muž im pritom objasňoval, ako ho Mihály inzultoval.

To, či napadnutiu predchádzala výmena názorov alebo skoršia fyzická potýčka medzi oboma aktérmi, Štandardu najprv nebolo úplne zrejmé. Zo záberov sa však zdalo, že Mihály pristúpil k mužovi o niekoľko krokov vpred a vyrazil mu z ruky neznámy predmet, ktorý spadol na zem. Muž Mihályho následne impulzívne postrčil, na čo on reagoval spomínanými údermi do oblasti hlavy.

Viac svetla do prípadu vniesli zábery televízie JOJ odvysielané v hlavnom večernom spravodajstve v čase okolo dvadsiatej minúty. Aj tie potvrdzujú, že Mihály pristúpil k mužovi ako prvý, no navyše prezrádzajú, že predmet, ktorý mu vyrazil z ruky, bol telefón zabalený v puzdre. V tom čase ním muž mieril na zem. Z pohľadu kamery TV Joj je tiež zrejmé, že muž dal Mihálymu v reakcii na to facku na líce. Mihály mužovi, ktorému siahol na cenný majetok, následne uštedril tvrdé rany do tváre.

Foto: reprofoto DPOH

Vraj si ho len fotil

Napadnutý muž pre Štandard uviedol, že si dôvodu fyzického útoku nie je vedomý. „Čo ja viem, ja som si ho len fotil. Ja som si ho len fotil, že takíto ľudia prišli škodiť druhým,“ vyjadril sa.

V skorých ranných hodinách vo štvrtok sa k tomuto incidentu vyjadril aj sám Mihály. „Možno ste už v kuloároch internetu začuli, ako z nudy mlátime na ulici bezbranných deduškov. Tak tu je ešte jedno video, ktoré nezostrihala prapravnučka Leni Riefenstahl. Nenecháme sa na ulici obstrkávať fašistickými sráčmi. Tobôž, keď znie z reproduktora Voskovec a Werich [úryvok zo skladby s názvom Zabite jedného fašistu, pozn. red.]. A keď niekto dostal po papuli, tak pretože dal ranu prvý. Volá sa to sebaobrana. Čauko,“ napísal.

Mihályho počínanie možno vidieť na zázname okolo tretej minúty a tridsiatej sekundy. Upozorňujeme, že video obsahuje vulgarizmy.

So žiadosťou o vyjadrenie k situácii sme kontaktovali aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. Článok budeme aktualizovať.

Prečo sa protestovalo

Matica slovenská pred akciou uviedla, že vizuál DPOH hrubo dehonestuje Hviezdoslava, ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a najvýraznejších predsedov samotnej inštitúcie. „Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a divadlo pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka,“ odkázala.

Našej kultúrnej ustanovizni sa nepozdáva ani to, že k tejto dehonestácii došlo v roku 160. výročia založenia Matice slovenskej, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny.

Debata o spornej vitráži DPOH neutícha a v stredu do nej opätovne prispela aj šéfka divadla Valeria Schulczová. „Grafika nezobrazuje, komu divadlo patrí. Metaforicky prináša to, aké témy sa v divadle spracúvajú a že stojíme na strane minorít, ktoré sú majoritou skutočne považované za ľudí druhej kategórie,“ skonštatovala.

Valeria Schulczová. Foto: Dano Veselský/TASR

Mihály a jeho dlhoročný aktivizmus

Mihály patrí medzi najznámejších ultraľavicových aktivistov na Slovensku. Počas mnohých rokov sa zviditeľnil akciami na podporu utečencov, LGBT komunity, ale predovšetkým celou plejádou takzvaných antifašistických demonštrácií.

Počas protestov Gorila v roku 2012 sa dostal do médií jeho počin, keď sa pokúsil uzamknúť dvere Národnej rady SR reťazou po tom, ako sa mu nepodarilo dostať na balkón rokovacej sály.

Širšiu pozornosť získala aj jeho hladovka pred zákonodarným zborom v roku 2011, ktorú po šiestich dňoch ukončil pre úpal spojený s horúčkou a ďalšie zdravotné ťažkosti. Svojou aktivitou chcel presadiť zrušenie imunity pre poslancov.


Ďalšie články