Polícia sa zaoberá narúšaním protestu pred DPOH. Mihály sa priznal, že na akciu prišiel provokovať

Narúšanie stredajšieho protestu proti kontroverznej vitráži bratislavského mestského divadla nemusí ostať bez odozvy kompetentných. Neformálny líder prítomných odporcov a de facto aj slovenského hnutia Antifa Róbert Mihály sa medzitým priznal, že na demonštráciu prišiel provokovať.

Protest proti aktuálnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava Na snímke muž s dúhovou vlajkou pri účastníkoch protestu proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu 6. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Mestská polícia v Bratislave sa zaoberá provokáciami zo strany odporcov protestného zhromaždenia, ktoré v stredu pred Divadlom Pavla Orzságha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave zorganizovala Matica slovenská na protest proti jeho novej grafike. Vyplýva to z odpovede, ktorú Štandardu zaslala jej hovorkyňa Barbora Krajčovičová.

„Mestská polícia sa priamo na mieste zaoberala dvoma osobami, ktoré úmyselne narúšali ohlásené verejné zhromaždenie (ide o porušenie zákona o zhromažďovacom práve). Obidva prípady odstupujeme do správneho konania príslušnému miestnemu úradu, ktorý je oprávnený ďalej konať,“ uviedla, pričom mená možných previnilcov a ani ich iniciály neuviedla.

V súvislosti s narúšaním demonštrácie proti kontroverznej grafike bol na mieste azda najviac viditeľný progresívny aktivista Róbert Mihály, ktorý sa v jednom z videí na sociálnych sieťach sám priznal, že účastníkov prišiel provokovať.

„Budeme provokovať fašistické ho*ná, vždy.“ „Máš nejakú normálnu otázku, alebo len takéto pr**ebané?“ spýtal sa autorky videa a kandidátky za hnutie Republika po tom, ako sa ho opýtala, prečo na akcii provokuje. Niekoľko sekúnd predtým do kamery taktiež ukazoval vulgárne gestá a bezdôvodne sotil do staršieho muža.

Mihály sa snaží vyviniť

V súvislosti s Mihálym sa však intenzívnejšie hovorilo o jeho útoku na iného účastníka demonštrácie vo vyššom veku. A to po tom, ako ho pri čine nakrútil Štandard, čím otvoril tému.

Pripomeňme, že Mihály pristúpil k neidentifikovanému mužovi ako prvý a vyrazil mu z ruky telefón zabalený v puzdre. V tom čase ním muž mieril na zem. Z pohľadu kamery TV Joj je tiež zrejmé, že muž dal Mihálymu v reakcii na to facku na líce. Mihály mužovi, ktorému siahol na cenný majetok, následne uštedril tvrdé rany do tváre.

V skorých ranných hodinách vo štvrtok sa k tomuto incidentu vyjadril aj sám Mihály. „Možno ste už v kuloároch internetu začuli, ako z nudy mlátime na ulici bezbranných deduškov. Tak tu je ešte jedno video, ktoré nezostrihala prapravnučka Leni Riefenstahl. Nenecháme sa na ulici obstrkávať fašistickými sráčmi. Tobôž, keď znie z reproduktora Voskovec a Werich [úryvok zo skladby s názvom Zabite jedného fašistu, pozn. red.]. A keď niekto dostal po papuli, tak pretože dal ranu prvý. Volá sa to sebaobrana. Čauko,“ napísal.

Leni Riefenstahlová bola nemecká filmová režisérka, športová šampiónka, tanečnica, herečka, fotografka. Osobnosť a tvorba Riefenstahlovej často vzbudzovali kontroverzné reakcie, keďže filmy, ktoré nakrútila počas hitlerovského obdobia, boli označované za propagandistické.

Aj v zázname, ktorý zverejnil Mihály, vidno, že situácia sa odohrala podľa spomínaného opisu. Ukazuje navyše aj to, ako sa napadnutý muž rozhorčoval nad účastníkom demonštrácie, ktorý z reproduktora nahlas púšťal výzvy na obesenie a rozsekanie „fašistov“ [tie sa nachádzali práve v spomínanej skladbe, pozn. red.], z čoho môže implicitne vyplývať, že tým mal na mysli práve prítomných demonštrantov. Napadnutý muž predtým tomuto účastníkovi chytil mikinu a nahnevaný mu ju chcel zhodiť z bicykla.

Čo sa na proteste nesmie

Zhromaždenie odporcov okolo Mihályho zrejme nebolo riadne ohlásené. Štandardu sa však túto skutočnosť nepodarilo potvrdiť. Mestská polícia na otázku neodpovedala a referát komunikácie s verejnosťou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto či kontaktná osoba pre zhromaždenia nám neodpovedajú na e-maily a neberú telefón.

V zmysle zákona o zhromažďovacom práve hrozí za neohlásenie verejného zhromaždenia sankcia až do výšky 165 eur. Rovnaká pokuta hrozí tomu, kto „neoprávnene vnikne do zhromaždenia“, „neprístojným správaním bráni účastníkom v splnení účelu zhromaždenia“ alebo „neoprávnene a úmyselne zabráni inému vo výkone zhromažďovacieho práva“.

Kto je Mihály a z koho peňazí žije DPOH

Mihály patrí medzi najznámejších ultraľavicových aktivistov na Slovensku. Počas mnohých rokov sa zviditeľnil akciami na podporu utečencov, LGBT komunity, ale predovšetkým celou plejádou takzvaných antifašistických demonštrácií.

Počas protestov Gorila v roku 2012 sa dostal do médií jeho počin, keď sa pokúsil uzamknúť dvere Národnej rady SR reťazou po tom, ako sa mu nepodarilo dostať na balkón rokovacej sály.

Širšiu pozornosť získala aj jeho hladovka pred zákonodarným zborom v roku 2011, ktorú po šiestich dňoch ukončil pre úpal spojený s horúčkou a ďalšie zdravotné ťažkosti. Svojou aktivitou chcel presadiť zrušenie imunity pre poslancov.

Divadlo DPOH je v prevažnej miere závislé od peňazí občanov daňovníkov. Podľa výročnej správy za rok 2022 dostalo DPOH z rozpočtu hlavného mesta celkovo 351-tisíc eur a vlastné príjmy malo vo výške takmer 117-tisíc eur.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac