Jedno z najstarších slovenských múzeí bude mať nové návštevnícke centrum

Gemersko-malohontské múzeum v R. Sobote Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Úplne nový zážitok čaká návštevníkov Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote, ktorí do tejto inštitúcie zavítajú od polovice novembra 2023. Ako Banskobystrický Štandard informovala jeho riaditeľka Éva Kerényi, na tento mesiac je naplánované dokončenie revitalizácie hlavného vstupu a vybudovanie návštevníckeho centra.

„Naša budova je národná kultúrna pamiatka, takže zásahy musia byť minimálne a všetko je kontrolované pamiatkovým úradom,“ zdôraznila Kerényi.

Vstup do výstavných priestorov múzea doteraz tvorili staré mreže zo 70. rokov 20. storočia a lístky si návštevníci kupovali cez neveľké okienko vyrazené v hrubej stene. Vo vynovenom priestore pribudnú úplne nový informačný pult a vitríny na propagačné materiály či suveníry. „Pri prvom kontakte návštevníka s múzeom tu bude oveľa príjemnejšia atmosféra,“ podotkla riaditeľka.

Vizualizácia návštevníckeho centra. Foto: Ing. arch. Martina Ťažká

Dodala, že obnovený bude nielen vstupný priestor, ale aj kamerové systémy, vykurovacie telesá, protipožiarny systém a elektroinštalácia v danej časti budovy. „Vymenené budú staré dvere za presklené a rekonštruované budú tiež schody vedúce na prvé poschodie,“ ozrejmila Kerényi.

Pre rekonštrukčné práce sú aktuálne zavreté stála expozícia na poschodí múzea a jeho výstavné priestory na prízemí. „Tým pádom ponúkame zľavu 50 percent zo vstupného, lebo sú prístupné len knižnica múzea a jedna výstavná miestnosť,“ vysvetlila riaditeľka.

Dodávateľská firma prevzala stavenisko 14. augusta a dokončenie prác by malo byť 16. novembra 2023. Koncom novembra už má GMM naplánovanú prvú novú výstavu vo vynovených priestoroch.

Celkové náklady projektu sú viac ako 96 000 eur, z čoho dotácia z prostriedkov Európskej únie a Slovenskej republiky tvorí bezmála 92 000 eur.

Práce v múzeu počas výstavby návštevníckeho centra

Počiatky GMM siahajú do roku 1882 a je tak piatym najstarším múzeom na Slovensku. Sídli v historickej budove niekdajších delostreleckých kasární a jeho zbierkový fond tvorí viac než 106 000 predmetov.

Medzi najzaujímavejšie exponáty patria originálna egyptská múmia ženy menom Tasherithnetiak, či škrupina vajca nelietajúceho vtáka vurona obrieho.

Tento vyhynutý druh patril s výškou vyše tri metre a hmotnosťou okolo 400 kilogramov medzi najväčšie vtáky, aké kedy na Zemi žili. Obýval výhradne ostrov Madagaskar, avšak po príchode ľudí, ktorí jeho vajcia konzumovali a vtáky lovili, bol napokon vyhubený. Stalo sa tak niekedy v 18. alebo 19. storočí.


Ďalšie články
Zákon o STVR môže mať nedostatky, no na porušenie ústavnosti to nebude stačiť

Zákon o STVR môže mať nedostatky, no na porušenie ústavnosti to nebude stačiť

Skupina 46 poslancov Národnej rady napadla na Ústavnom súde zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Predstavitelia opozičných strán PS, KDH a SaS vidia v prijatom zákone porušenie ústavných princípov, ako aj rozpor s európskou legislatívou. Navrhli preto Ústavnému súdu, aby preskúmal súlad niektorých ustanovení napadnutého zákona s Ústavou SR, ako aj...