Ako som stretol Victoriu Nuland

Senate US Ukraine Russia Victoria Nuland. Foto: Profimedia.sk

Je jedna z najvplyvnejších žien v americkej politike, nedávno sa stala námestníčkou ministra zahraničných vecí USA a spolupracovník Štandardu, profesor Vasil Lipitsky, ju v istom čase osobne spoznal. Prinášame jeho spomienku, ktorá čo-to prezradí aj o rusko-amerických vzťahoch.

O americkej diplomatke Victorii Nulandovej (ročník 1961) často čítame a počujeme najmä v súvislosti s Ukrajinou a Ruskom. Ak by sme hľadali vo Washingtone najvplyvnejších zástancov intervencionizmu, aký sa kedysi spájal s neokonzervatívcami, pani Nuland – inak manželka vplyvného konzervatívca Roberta Kagana – by patrila do prvej päťky. Pravda, novinári ju často buď skryto, alebo otvorene obdivujú, inokedy démonizujú, napriek tomu, že ju nepoznajú osobne. Jedno aj druhé škodí. Autor týchto riadkov sa s ňou stretol začiatkom jej kariéry v Rusku a odniesol si vlastné dojmy. Dovoľte, aby som sa s nimi s čitateľmi Štandardu podelil. Niečo azda napovedia o pani Nulandovej, niečo aj o rusko-amerických vzťahoch.

Filiálka USA

V lete 1992 som bol pozvaný na recepciu na počesť Dňa nezávislosti na americké veľvyslanectvo v Moskve. Podujatie to bolo veľkolepé, Sovietsky zväz bol vtedy už rok medzi mŕtvymi, svet dýchal optimizmom ako už dávno nie. Na ambasáde sa zúčastnila vtedy celá „demokratická“ ruská elita. Prišlo dokonca aj pár komunistov, ktorí sa od ostatných svojich kolegov líšili rozhľadom a schopnosťou pochopiť širšie súvislosti. 

Američania sa vtedy cítili v Rusku výborne a pôsobili úplne relaxovane. Vyhrali studenú vojnu a žali plody úspechu. Komunistický strašiak padol a s ním aj systémové ohrozenie Západu. Demokracia (v ich chápaní) zvíťazila. Rysovali sa základy nového svetového poriadku. Ruská vláda fungovala pod vplyvom (ak nie pod kontrolou) amerických konzultantov. Tí sa snažili ovplyvňovať aj politický život. Zmena bola viditeľná na každom kroku, v Moskve prevládali názvy a nápisy v angličtine, doláre boli v obchodoch ochotnejšie akceptované ako ruble (mimo Moskvy to nebolo také viditeľné). Moskva vyzerala ako filiálka USA.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami