FOTO: Krása severského sveta očami Slováka. Dominik a Michal ukázali fotky, ktoré vyrazia dych

ŽILINA - Dvaja odvážlivci so zmyslom pre dobrodružstvo sa s redakciou Žilinského Štandardu podelili o príbehy a fotografie so svojich ciest. Lákajú ich predovšetkým drsné a ľadové podmienky severských krajín.

DJI_0244 Extrémne podmienky vytvorili extrémne krásne scenérie. Foto: Dominik Belica

Michal (24) a Dominik (27) nám do redakcie napísali o svojej netradičnej ceste na Svalbard, čo je súostrovie v Severnom ľadovom oceáne patriace Nórskemu kráľovstvu. Ich cieľom bolo nazbierať dostatočné množstvo materiálov a fotografií, vďaka ktorým chceli bežného Slováka pozvať na výlet do tohto severského raja.

Obaja sa venujú mediálnej a grafickej tvorbe, a hoci pochádzajú z odlišných kútov Slovenska, spája ich túžba plniť si sny a cestovať za nimi aj na koniec sveta. Pritom využívajú svoj talent a domov sa vracajú s nádhernými kúskami sveta v kamerách a fotoaparátoch.

Na Svalbard sa dostali vďaka cestovateľskej spoločnosti, ktorú oslovila tvorba mladých Slovákov. Tá pokryla náklady a dopriala mládencom naplno využiť svoj potenciál v ľadových podmienkach. Nejde pritom o prvú výpravu takéhoto typu. Obaja navštívili kus sveta, pričom spoločne precestovali Island, Nórske Lofoty, Dolomity, Čiernu Horu či Madeiru.

My v Žilinskom Štandarde sme sa cestovateľov opýtali, či ich cesta na ďaleký sever v niečom zmenila. „Určite áno, takýto čas je skvelou možnosťou ako vyjsť z pohodlia a komfortu. Dni bez signálu ma motivujú k tomu, aby som naplno žil tu a teraz,“ tvrdí Michal. „Ja som si zas uvedomil, aké sú následky globálneho otepľovania vážne. To bol zároveň jeden z našich cieľov – vidieť na vlastné oči dopad globálneho otepľovania na krajinu, zvieratá a životy ľudí, ktorí tam bývajú. Všetko sa rýchlo mení, zvieratá menia svoje správanie a ľudia sa častejšie stretávajú s problémami, ktoré idú ruka v ruke s otepľovaním. Je našou povinnosťou o týchto veciach hovoriť a poukázať na ne,“ dodáva Dominik.

Po návrate domov niektoré materiály upravili a spracovali do úžasného videa, ktoré si môžete pozrieť tu.

Na cestovaní s extrémnymi podmienkami je pre nich najkrajšia nepredvídateľnosť okamihov. „Na týchto miestach je ťažké niečo plánovať a práve to človeka drží v strehu. Životný zážitok môže prísť kedykoľvek a kdekoľvek,“ hovorí Michal s nadšením. „Zamiloval som si severské krajiny a stále ma to tam ťahá. Čerstvý vzduch, aký bol na Svalbarde, scenérie drsného prostredia, ktoré prináša výzvy a kde si človek musí zábery poctivo odmakať. Takýto materiál si človek potom oveľa viac váži,“ dopĺňa ho Dominik.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok