Eurokomisia tvrdí, že autá s ruskou poznávacou značkou nemôžu do EÚ. Moskva hovorí o rasizme

AKTUALIZOVANÉ Cesta do Európskej únie na ruskom aute môže vyústiť až do jeho konfiškácie. Novinka? Nie tak celkom, iba vyjasnenie starších pravidiel. Moskva túto prax označuje za rasizmus a pľuvanec do tváre všetkým Rusom.

Russia Ukraine Military Operation Driving Licenses Foto: Profimedia.sk

Európska komisia v uplynulých dňoch vyjasnila pravidlá ohľadom zákazu dovozu vybraných predmetov z Ruska, vrátane osobných automobilov registrovaných v tejto krajine.

Ruskí občania, ale aj občania EÚ podľa jej interpretácie majú naozaj zakázaný vstup do členských krajín autami s ruskou poznávacou značkou. „V súlade so sankciami možno takéto konanie považovať za ‚nezákonný dovoz‘“, uviedla táto inštitúcia.

Server Euronews v pondelok pripomenul, že reštrikcie platia už niekoľko mesiacov, ale Európska komisia ich objasnila až uplynulý piatok 8. septembra s cieľom zabezpečiť, aby ich členské štáty uplatňovali správne a jednotne. Pravidlá prijali ešte v roku 2022 v rámci ôsmeho sankčného balíka.

„Nezáleží na tom, či sa vozidlo používa na súkromné alebo komerčné účely, pokiaľ spadá pod colné kódy uvedené v prílohe XXI (vrátane kódu 8703) a má pôvod v Rusku alebo je z Ruska vyvezené,“ vysvetlila Komisia.

Napriek tomu existuje spôsob, ako môžu ruskí občania vstúpiť do EÚ autom. Ak vozidlo, v ktorom cestujú, nemá ruskú poznávaciu značku. Vydávanie turistických víz je však v kompetencii jednotlivých štátov a výsledkom je rozdielny prístup medzi členskými štátmi.

Čo s nimi? Napríklad skonfiškovať

Eurokomisia vo svojom vysvetlení nešpecifikovala, čo sa má stať s autami s ruskými registračnými značkami, ktoré už na území dvadsaťsedmičky sú. V niektorých krajinách EÚ sa pritom nachádza takých vozidiel pomerne dosť, napríklad v Bulharsku.

„Zakázané“ ruské autá začali podľa medializovaných informácií už pred niekoľkými týždňami rovno konfiškovať, a to v Nemecku. Postihnutých bol podľa servera Bell najmenej tucet motoristov, vrátane jedného prípadu, v ktorom nemecké úrady zadržali auto s ruskými poznávacími značkami patriace belgickému občanovi, ktorý pricestoval do Nemecka. 

V reakcii na aktuálne vyjasnenie Komisie pristúpila Litva tento týždeň, ako vôbec prvý členský štát, k zákazu vjazdu áut s ruskými evidenčnými číslami. Litvu krátko na to nasledovalo aj Lotyšsko. „Autá registrované v Rusku nepúšťame cez hranicu. Rozhodujúci nie je pas, ale to, kde je auto zaregistrované,“ uviedla v utorok litovská colná správa.

Šéfka tamojšej diplomacie Agné Bilotaitéová agentúre BNS povedala, že ruské automobily vchádzajúce do Litvy by mali byť – tak ako v Nemecku – konfiškované. Výnimka sa bude týkať ruských motoristov, ktorí predložia doklady o tom, že cez litovské územie iba prechádzajú do ruskej Kaliningradskej oblasti.

V stredu sa k Litve a Lotyšsku pridal aj posledný pobaltský štát, Estónsko. „Od dnešného dňa Estónsko zakáže vstup všetkým vozidlám registrovaným v Rusku,“ uviedol estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna na platforme X. „Nemôžeme občanom štátu-agresora umožniť využívať výhody ponúkané slobodou a demokraciou, zatiaľ čo Rusko pokračuje vo svojej genocíde na Ukrajine,“ povedal.

„Cieľom sankcií voči Rusku je donútiť krajinu-agresora stiahnuť sa k svojim hraniciam,“ uviedol vo vyhlásení estónsky minister vnútra Lauri Läänemets. „V konzultáciách s lotyšskými a litovskými úradmi sme uznali za vhodné, že obmedzenia sú najúčinnejšie, keď sú sankcie zavedené spoločne,“ dodal.

Autá sú pritom zrejme najdôležitejšie, ale zďaleka nie jediné predmety, ktoré sa z Ruska na územie Únie nemôžu doviezť a ktoré môžu úrady skonfiškovať. Reč je o viac ako 150 predmetoch, vrátane notebookov, smartfónov, fotoaparátov, ale aj vecí každodennej spotreby ako sú zubná pasta, toaletný papier či žiletka.

Rusi: Je to rasizmus, nebudeme reagovať rovnako

Ruskí predstavitelia v pondelok zákaz vjazdu pre autá registrované v Rusku a zákaz dovážania určitých vecí tvrdo kritizovali. „Je to rasizmus,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý prezident Dmitrij Medvedev uviedol, že ide o „pľuvanec do tváre všetkým Rusom“. Podľa Medvedeva by Moskva mala prerušiť vzťahy s EÚ.

„Čo s tým robiť? Určite nenariadime podobné reštrikcie proti občanom krajín EÚ, nie sme rasisti. (…) Najlepšie by bolo jednoducho na čas prerušiť s Európskou úniou diplomatické vzťahy,“ citoval Medvedeva server Euractiv.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac