New York Times: Americký obchodník so zbraňami rozprávkovo bohatne na Ukrajine. Boj s korupciou ide do úzadia

Do uzavretého, tajného trhu so zbraňami prúdia miliardy. Američan Marc Morales má vďaka peniazom Pentagónu a nezvyčajne úzkym väzbám s ukrajinskou armádou len málo seberovných v tomto biznise. Reportáž New York Times popisuje ako jeho úspech súvisí s väzbami jeho zamestnancov na ukrajinskú vládu a prečo sa boj s korupciou dostal na Ukrajine do úzadia.

Asi poltucet mužov sa minulý mesiac zišiel na popoludňajších drinkoch v podkrovnom bare jedného z najluxusnejších kyjevských hotelov, aby diskutovali o lukratívnom obchode s vyzbrojovaním ukrajinských jednotiek.

V skupine boli ukrajinskí vojenskí a vládni predstavitelia, ktorí vždy zháňajú viac výbušných granátov proti invázii ruských vojakov. Stredobodom pozornosti bol ich družný hostiteľ, floridský dodávateľ zbraní Marc Morales, ktorý ich obšťastňoval historkami o svojej novej jachte Trigger Happy za 10 miliónov dolárov a o tom, ako hľadá niekoho, kto by spravoval deväťciferné portfólio jeho spoločnosti.

K skupine sa pridal aj statný bradatý muž, ktorý obsluhoval kupujúcich aj predávajúcich: Vladimír Koyfman, hlavný seržant ukrajinskej armády, ktorému pán Morales platí za sprostredkovanie stretnutí s jeho vládnymi kontaktmi. Táto nezvyčajná dohoda podľa právnych expertov testuje hranice amerických a ukrajinských zákonov o korupcii, ktoré zakazujú platby vládnym úradníkom.

Stretnutie, o ktorom hovorili dvaja účastníci, ponúklo pohľad na tichý aspekt vojnovej stratégie Bidenovej administratívy. Administratíva poslala Ukrajine viac ako 40 miliárd dolárov vo forme bezpečnostnej pomoci vrátane moderných zbraní, ako sú rakety HIMARS a rakety Patriot. Pentagón sa však vo veľkej miere spolieha aj na málo známych obchodníkov so zbraňami, ako je pán Morales, ktorí majú kontakty potrebné na zabezpečenie munície, väčšinou nižšej kvality alebo sovietskeho kalibru, z celého sveta.

Pôsobia v notoricky známom tienistom spolkovom obchode so zbraňami, v odvetví, ktoré sa stalo ešte neprehľadnejším, keď Ukrajina zrušila roky platné protikorupčné pravidlá. Obchodníci so zbraňami sa vrhli do krajiny, podporovaní miliardami zo zahraničnej pomoci.

Pán Morales patrí medzi najdôležitejších dodávateľov Ukrajiny. Pentagón udelil jeho spoločnosti kontrakty v hodnote približne 1 miliardy dolárov, väčšinou na muníciu. A podľa záznamov si vybudoval vedľajší biznis v hodnote približne 200 miliónov dolárov, ktorý predáva priamo Ukrajincom.

Okrem toho, že zamestnal seržanta Koyfmana, pán Morales zamestnal aj dlhoročného poradcu ukrajinského ministra obrany, ktorý bol nedávno prepustený v súvislosti s obavami z úplatkárstva a zlého riadenia. A spoločnosť pána Moralesa bola vyšetrovaná ukrajinskými protikorupčnými orgánmi v súvislosti s obchodom, ktorý bol podľa vládnych predstaviteľov zbabraný.

V tomto smere obchody s pánom Moralesom pripomínajú voľnú minulosť Ukrajiny, keď obchodníci so zbraňami nadväzovali príjemné vzťahy s vojenskými predstaviteľmi, zmluvy sa podpisovali tajne a sprostredkovatelia zbraní sa často ocitali vo vyšetrovaní. Spojené štáty už viac ako desať rokov poučujú ukrajinských lídrov o potrebe vyčistiť tento systém.

Päťdesiatjedenročný pán Morales bol nepravdepodobnou voľbou v zmysle výberu jedného z obchodníkov so zbraňami Pentagónu.

Ukrajinskí vojaci vo februári nesú muníciu na výcvik v Kyjevskej oblasti. Foto: Emile Ducke pre New York Times

Ministerstvo spravodlivosti ho v roku 2009 obvinilo zo sprisahania a prania špinavých peňazí po tom, ako ho podľa jeho slov zachytili na nahrávke, ako diskutuje o metódach platenia úplatkov zahraničným úradníkom.

„Musíte byť jednoducho múdrejší ako vláda,“ povedal pán Morales na jednej nahrávke. (Agenti FBI tento prípad veľmi zbabrali a prokurátori nakoniec obvinenia stiahli.)

Vojna však zmenila situáciu tak pre Ukrajincov, ako aj pre Američanov. Bidenova administratíva, ktorá sa snaží vyzbrojiť Ukrajinu, ale zdráha sa nasadiť vojská, potrebuje ľudí ako je Morales, ktorý v Afganistane a Sýrii dokázal, že vie dôsledne získať a dodať zbrane.

A ukrajinskí predstavitelia, ktorým ide o prežitie krajiny, privítali späť miestnych obchodníkov so zbraňami, ktorých pred vojnou s Ruskom tvrdo odsúvali na vedľajšiu koľaj. Na začiatku vojny, ktorá sa začala vo februári 2022, úradníci zrušili mnohé pravidlá verejného obstarávania a transparentnosti a pozvali súkromných sprostredkovateľov, aby konkurovali vládnym nákupcom. Teraz, po prepustení ministra obrany Oleksija Reznikova, ukrajinskí predstavitelia verejne spochybňujú túto stratégiu zbraní za každú cenu.

Morales odmietol poskytnúť rozhovor. Bryan Van Brunt, generálny právny zástupca spoločnosti Global Ordnance (Globálna výzbroj) pána Moralesa, uviedol, že spoločnosť postupovala podľa zákona. „Na rozdiel od toho, čo môžeme vidieť vo filmoch, dlhodobý úspech závisí od poznania, plného rešpektovania a dodržiavania pravidiel všetkých zúčastnených krajín,“ napísal v e-maile.

Seržant Koyfman, ukrajinský Američan s dlhoročnými skúsenosťami ako poradca ukrajinskej národnej gardy, narukoval, keď Rusko zaútočilo, vyplýva z dokumentov, ktoré preskúmal denník New York Times. Jeho presné vojenské povinnosti nie sú jasné. Denníku Times povedal, že je hlavným seržantom v ukrajinských silách teritoriálnej obrany, kde dohliada na káder vojakov a cvičí ich. „Sme bojovníci,“ povedal.

Jeden z vládnych predstaviteľov povedal, že pán Koyfman je kľúčovou osobou, pokiaľ ide o zbrane, hoci nebolo jasné, či je to vzhľadom na jeho vojenskú pozíciu alebo jeho úlohu v spoločnosti Global Ordnance.

Pre Global Ordnance seržant Koyfman riadi dodávateľov na Ukrajine a „organizuje stretnutia medzi našimi zamestnancami a ukrajinským ministerstvom obrany,“ povedal Van Brunt.

Seržant Koyfman povedal, že jeho vojenská práca nie je platená. Van Brunt bol neoblomný a tvrdil, že jedna práca nemá nič spoločné s druhou. „Global neplatí za prístup,“ povedal. „Ani v minulosti. Ani teraz. Ani v budúcnosti.“ Seržant Koyfman súhlasil. „Každý rok o tom absolvujeme školenie a podpisujeme dokumenty,“ povedal.

Morales zamestnal seržanta Koyfmana začiatkom roka 2021, v mesiacoch pred tým, ako spoločnosť podpísala dohodu s Ukrajinou o nákupe munície. Seržant Koyfman sa pri podpise zmluvy odfotografoval vedľa neho. Na ďalších fotografiách sa zúčastňuje na večierkoch, ktoré Morales usporiadal v Tampe na Floride v decembri a v máji tohto roku.

Minulý rok spoločnosť Global Ordnance zverejnila na sieti LinkedIn video, na ktorom seržant Koyfman v uniforme stojí vedľa masového hrobu. „Potrebujeme delostrelectvo. Potrebujeme rakety,“ hovorí seržant Koyfman. Neidentifikuje sa ako zamestnanec spoločnosti Global Ordnance, ktorá predáva rakety a delostrelecké granáty.

Americké zákony zakazujú spoločnostiam platiť zahraničným úradníkom v prospech ich podnikania. Zákon nevyníma dobrovoľníkov, ako je seržant Koyfman. Dôležité je, či majú vplyv, povedal Daniel Richman, profesor práva na Columbia Law School.

Ukrajinské zákony vo všeobecnosti zakazujú vojenským úradníkom vykonávať platenú prácu mimo armády. To, či sa na seržanta Koyfmana vzťahuje tento zákon, závisí od jeho vojenských povinností, nielen od jeho hodnosti. Na začiatku vojny seržant Koyfman napísal list spoločnosti Global Ordnance, v ktorom uviedol, že „nie je zamestnancom vlády“, ale „civilným bojovníkom“.

Van Brunt uviedol, že ukrajinská vláda vedela o práci seržanta Koyfmana pre Global Ordnance. Povedal, že ministerstvo zahraničných vecí, ktoré reguluje americký obchod so zbraňami v zahraničí, tiež preverilo seržanta Koyfmana.

Odpoveď hovorcu ministerstva zahraničných vecí, ktorý bol požiadaný, aby to potvrdil, priniesla nové informácie. Povedal, že „nepotvrdí existenciu vyšetrovania možného porušenia medzinárodných predpisov o obchodovaní so zbraňami“. Denník Times sa na takéto vyšetrovanie nikdy nepýtal.

Debny s muníciou na ukrajinskom stanovišti minulý mesiac v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: Diego Ibarra Sanchez pre New York Times

Samostatne Morales najal Denisa Vanasha, dlhoročného poradcu ministra obrany. Vanash opustil svoju funkciu na začiatku vojny, aby komunikoval s ministerstvom obrany v mene spoločnosti Global Ordnance. Pán Vanash povedal, že ministerstvo potvrdilo legálnosť tohto najatia.

Konkurenti Moralesa tvrdia, že má nespravodlivú výhodu, ale nie sú to jeho väzby na seržanta Koyfmana alebo pána Vanasha. Sú to jeho väzby na Pentagón.

Sprostredkovatelia zbraní z celého sveta súťažia o obmedzené dodávky zbraní sovietskeho typu, väčšinou z východnej Európy, ktoré potom predajú Ukrajine. Vďaka peniazom prúdiacim z Washingtonu si pán Morales môže dovoliť platiť viac ako jeho konkurenti, sťažovalo sa niekoľko východoeurópskych obchodníkov so zbraňami. Potom si plní svoje americké kontrakty a sám nakupuje viac munície, aby ju predal priamo Ukrajine.

V niekoľkých prípadoch na začiatku vojny napríklad Morales predbehol konkurenciu pri nákupe výbušných nábojov z bulharských zbrojoviek, uviedli dvaja konkurenti.

Niektorí z konkurentov, úradníkov a predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu, hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, buď preto, že ukrajinské zbrojné kontrakty sú tajné, alebo preto, že sa nechceli nechať zatiahnuť do sporov s Moralesom a ukrajinskou vládou.

Na predbiehaní konkurentov nie je nič nezákonné. Ukazuje to však, ako Pentagón formuje globálny trh so zbraňami a vytvára bohatých, politicky prepojených obchodníkov so zbraňami. Ukrajinské protikorupčné skupiny tvrdia, že miliardy dolárov, ktoré prúdia na východoeurópske trhy so zbraňami, môžu formovať politiku a armádu ešte dlho po skončení vojny.

Sťažnosti na Moralesa sa v istom zmysle sústreďujú na skutočnosť, že odvádza lepšiu prácu ako ostatní. Podľa vládnych dokumentov a rozhovorov s obchodníkmi so zbraňami a vládnymi úradníkmi prepravil na Ukrajinu rakety, granáty a obrnené vozidlá z Bulharska, Egypta, Jordánska a Pakistanu. A zďaleka nie je jediným obchodníkom so zbraňami, ktorý má vzťahy v ukrajinskej vláde.

Kariéra Moralesa v oblasti zbraní sa takmer skončila po tom, ako bola v roku 2010 zverejnená jeho obžaloba. Prokurátori uviedli, že pri záťahu ho informátor nahral, ako diskutuje o údajnom obchode so zbraňami, ktorý zahŕňal platby úradníkovi v západoafrickom Gabone.

Odišiel z tohto odvetvia a približne dva roky predával predmety, ako napríklad ležadlá, pre spoločnosť svojho svokra vyrábajúcu exteriérový nábytok. „Vzal si čas na to, aby sa zamyslel nad svojím životom, vzťahom s manželkou a rodinou a s Bohom,“ povedal Van Brunt.

V roku 2012 sa federálny prípad rozpadol pre problémy vrátane toho, ako FBI zaobchádzala so svojím informátorom. Sudca pokarhal ministerstvo spravodlivosti.

O rok neskôr Morales založil spoločnosť Global Ordnance ako poradenskú spoločnosť v oblasti obchodu so zbraňami, pričom využil svoje viac ako desaťročné skúsenosti. Kúpil obranného dodávateľa a dodával zbrane Pentagónu na použitie proti teroristickým skupinám, ako je Islamský štát. Jeho sieť, ktorá pokrývala Spojené štáty, východnú Európu a Blízky východ, sa ukázala ako spoľahlivá a Pentagón sa čoskoro stal jeho najväčším zákazníkom. Spoločnosť Global Ordnance získala v rokoch 2016 až 2019 obranné zákazky za viac ako 78 miliónov dolárov, vyplýva z verejných záznamov.

Niekoľko týždňov pred tým, ako Rusko napadlo Ukrajinu, Pentagón udelil spoločnosti Global Ordnance päťročný kontrakt v hodnote až 750 miliónov dolárov na pomoc pri vyzbrojovaní amerických spojencov. Ten sa stal nástrojom na vyzbrojovanie Ukrajiny. Nasledovali stovky miliónov ďalších dolárov.

Pentagón odmietol komentovať zmluvy so spoločnosťou Global Ordnance.

Veľký úspech Moralesa na Ukrajine prišiel na začiatku vojny. V Bulharsku mal sklad plný munície, ktorú Pentagon kúpil na použitie v Afganistane. Pentagón schválil, že ju namiesto toho v januári 2022 pošle na Ukrajinu. Bolo na spoločnosti Global Ordnance, aby ju tam dopravila.

Morales to zariadil. Seržant Koyfman pracoval na presmerovaní munície na Ukrajinu v rámci svojej funkcie zmluvného partnera Global Ordnance, povedal Van Brunt.

Vďaka tomu bol Morales v prvých dňoch vojny neoceniteľný a získal si priazeň ukrajinských predstaviteľov.

Došlo však aj k rozporom.

Ukrajinskí vojaci minulý rok so salvovým raketometom BM-21 Grad neďaleko Mykolajova na Ukrajine. Foto: Finbarr O’Reilly pre New York Times

Nezamýšľaným dôsledkom horúčkovitého nákupu na Ukrajine bola súťaž medzi štátnymi firmami a súkromnými predajcami. To zvýšilo ceny a stálo Ukrajinu peniaze. Keď vláda nakupuje zbrane od štátnych spoločností, profituje z toho. Keď nakupuje od súkromných predajcov, profitujú sprostredkovatelia.

To je legálne, ale občas to ukrajinských predstaviteľov frustrovalo. Jeden z príkladov sa týkal nákupu obrnených vozidiel, ktoré armáda zúfalo potrebovala. Na začiatku vojny sa vládna spoločnosť Ukrinmash dohodla s egyptským predajcom na nákupe takmer 200 vozidiel približne za 65 miliónov dolárov, uviedla osoba zapojená do tohto obchodu.

Potom sa dohoda zastavila.

Krátko na to sa objavil Morales so zmluvou na dodanie podobných vozidiel za podobné ceny. Rozdiel bol v tom, že zisky by získala spoločnosť Global Ordnance, a nie štátna spoločnosť.

Nasledovali problémy. Vozidlá prišli nesprávne vybavené, povedal Volodymyr Havrylov, asistent ukrajinského ministra obrany. Protikorupční úradníci podľa neho začali obchod vyšetrovať. Vyšetrovatelia kládli otázky Moralesovi aj úradníkom ministerstva obrany, ktorí zmluvu schválili, uviedol jeden z vypočúvaných.

Ministerstvo obrany uviedlo, že vyšetrovanie bolo „zlikvidované“. Protikorupční úradníci to nepotvrdili.

Van Brunt povedal, že ukrajinské orgány bežne vyšetrujú vojenské obchody. „Toto je ‚vyšetrovanie‘ a spájať ho s tým, čo verejnosť môže chápať ako vyšetrovanie, by bolo nepresné,“ napísal v e-maile. K dohode sa odmietol vyjadriť.

Koncom minulého roka bol úspech Moralesa zrejmý aj doma v Tampe. Spoločnosť Global Ordnance priviezla svojich zamestnancov z Kyjeva, hlavného mesta Ukrajiny, aby sa zúčastnili na vianočnom večierku. Morales zverejnil na Facebooku svoju fotografiu s kolegami: Seržant Koyfman mal na sebe slnečné okuliare a čierne tričko s lebkou vymaľovanou americkou vlajkou. Vanash mal na sebe tradičnú ukrajinskú košeľu vyšívanú červenými a žltými kvetmi.

Morales vidí na Ukrajine svetlú budúcnosť. Minulý mesiac sa v podkrovnom bare rozhovor zvrtol na „veľké zákazky, ktoré sa mali byť výhľadovo získané“, povedal Van Brunt. Úradníci sa pýtali, či spoločnosť zvládne nové veľké zákazky.

Morales ich ubezpečil, že áno.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Ďalšie články