Štúdia z Británie: Do piatich mesiacov zomrie po prepustení z nemocnice každý ôsmy covid pacient

Hongkongskí vedci oznámili prípad opätovnej nákazy koronavírusom Koronavírus SARS-CoV-2 pod elektrónovým mikroskopom. Foto: TASR/AP

Vyše rok po vypuknutí pandémie začínajú vedci prichádzať na to, v akom stave zanecháva COVID-19 nielen telesné, ale aj duševné zdravie pacientov, ktorí ho prekonajú. Výsledky sú v niektorých prípadoch alarmujúce. Podľa britskej štúdie sa po hospitalizácii s koronavírusom do nemocnice vracia do 140 dní až tretina pacientov a každý ôsmy zomrie.

Takmer tretina ľudí, ktorí sú po hospitalizácii na COVID-19 prepustení, skončí v priebehu piatich mesiacov znova v nemocnici. Ukazuje to doposiaľ najväčšia štúdia takýchto pacientov, na ktorú sa odvoláva denník The Telegraph.

Výskum Univerzity v Leicesteri a britského Národného štatistického úradu (ONS) ukazuje, aké devastačné účinky má covid na zdravie pacientov, ktorí prekonajú ťažký priebeh tohto ochorenia a musia byť hospitalizovaní. Mnohým sa po prekonaní koronavírusu vyvinú iné vážne diagnózy.

Spomedzi takmer 48-tisíc ľudí prepustených po hospitalizácii s ochorením COVID-19 počas prvej vlny pandémie, sa takmer 30 percent z nich vrátilo späť do nemocníc do 140 dní a vyše 12 percent z nich zomrelo. Vedci preto volajú po urýchlenom monitoringu takýchto, zdanlivo vyliečených, ľudí.

Dlhodobý covid

„Ide o to, že by sme sa mali pripraviť na dlhodobý covid (long covid). Je to mamutia úloha sledovať všetkých týchto pacientov, ale istá forma monitoringu musí byť zavedená,“ uviedol Kamlesh Khunti z Univerzity v Leicestri, ktorý je autorom štúdie.

Takzvaný long covid, teda dlhodobý covid, je diagnóza, pri ktorej syndrómy ochorenia pretrvávajú aj mesiace po prekonaní jeho počiatočnej infekčnej fázy. Ide o stav, ktorý postihne jedného z desiatich pacientov.

Alarmujúce sú v súvislosti s dlhodobým covidom údaje o vyliečených pacientoch z Talianska, podľa ktorých až deväť z desiatich hospitalizovaných malo pretrvávajúce symptómy ochorenia aj mesiace po prepustení z nemocnice.

Najbežnejším pretrvávajúcim dôsledkom, ktorý udávalo 53 percent ľudí, bola únava, zatiaľ čo 43 percent malo ťažkosti s dýchaním a viac ako pätina mala bolesti kĺbov alebo hrudníka. Asi 44 percent uviedlo, že sa ich kvalita života zhoršila.

Nové diagnózy

Závažná je aj informácia, že pacienti sa vracajú do nemocníc po prekonaní covidu s novými diagnózami, ktorými pred hospitalizáciou netrpeli. Khunti a členovia jeho tímu boli z tohto zistenia podľa svojich slov prekvapení.

Diagnózy, ktoré sa ľuďom vyvinuli po prekonaní covidu, siahajú od srdcovocievnych problémov, cez diabetes, až po chronické ochorenie pečene či obličiek.

„Nevieme, či je to preto, že covid zničil beta bunky, ktoré vytvárajú inzulín, a máte z toho cukrovku typu 1, alebo či spôsobuje inzulínovú rezistenciu, a vyvinie sa vám typ 2, ale vidíme tieto prekvapivé nové diagnózy cukrovky. Videli sme štúdie, v ktorých pacienti, ktorí prekonali covid, podstúpili skenovanie magnetickou rezonanciou a majú problémy so srdcom a pečeňou,“ dodal Khunti.

Nová štúdia britských vedcov zatiaľ neprešla odborným hodnotením (peer review), aby mohla byť publikovaná na vedeckých portáloch, no experti ju označili za dôležitý krok v pochopení problematiky.

Christina Pagelová, riaditeľka oddelenia klinického operačného výskumu na University College London, v komentári k štúdii uviedla: „Je to dôležitá práca. Covid je oveľa viac ako smrť. Ide o veľké bremeno dlhodobých chorôb po hospitalizácii s covidom.“

Psychologické problémy

Navyše, už existujú štúdie o tom, že koronavírus SARS-CoV-2 sa dokáže dostať aj do mozgu. Podľa zistení publikovaných na vedeckom portáli Frontiers of Psychology vie v mozgu spôsobiť zápaly, ktoré v prípade neliečenia môžu do týždňa zachvátiť celý mozog vrátane cerebrálnej tekutiny.

Podľa analýzy sa u pacientov, ktorí prekonali COVID-19, objavuje aj široká škála psychologických problémov. Po prepustení z nemocnice až 95 percent takýchto ľudí trpí posttraumatickým stresovým syndrómom (PTSD). Dokonca 42 percent trpí depresiami. Objavujú sa tiež poruchy pozornosti či výpadky pamäte.

Všetky menované ťažkosti sú však prevažne krátkodobého charakteru a po istom čase odznejú. K dlhodobým ťažkostiam patria najmä afektívne poruchy či pocity vyčerpanosti. Dlhotrvajúce psychologické problémy má po covide jeden z piatich pacientov, ktorí ho prekonali.


Ďalšie články