Ruský kamikadze dron Lancet poškodil ukrajinský MiG-29. Ide o väčší problém, ako sa na prvý pohľad zdá

Na Ukrajine pravdepodobne prichádza k nasadeniu ruských samovražedných dronov Lancet v ich verzii s dlhším doletom. Podľa vyjadrení pozorovateľov to potvrdzuje zdokumentovaný incident, pri ktorom tento stroj poškodil bojové lietadlo MiG-29 na letisku pri meste Kryvyj Rih.

Snímka obrazovky 2023-09-20 145417 Foto: reprofoto Twitter

Ruský kamikadze dron Lancet poškodil na základni Dolgincevo pri meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti stíhačku MiG-29 v službách ukrajinskej armády. Na sociálnej sieti X o tom informovala platforma Ukraine Weapons Tracker, pričom z tohto zásahu zdieľala aj video.

Nemecký novinár denníka Bild Julian Röpcke v tejto súvislosti uviedol, že „ide o zlú správu pre Ukrajinu“, keďže to zrejme znamená, že stroj Lancet je už dostupný aj vo verzii s dlhým doletom.

Ukraine Weapons Tracker tvrdí, že najbližšie ruské pozície sa v čase zásahu nachádzali až 65 kilometrov.

„Pre vysvetlenie: Podľa všetkých výpočtov dron doteraz vedel preletieť 35 až 45 kilometrov. Pri uvedenom útoku však preletel 80 až 90 kilometrov. Samozrejme, nejde o klasickú ‚diaľkovú zbraň‘, ale ide o značný skok v dolete,“ ozrejmil Röpcke.

Základné parametre útoku potvrdila aj platforma Geoconfirmed, ktorá sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine venuje potvrdzovaniu lokalít záberov bojových operácií a rôznych iných dôležitých skutočností.

Americký magazín Forbes na margo útoku uviedol, že sa udial v „utorok alebo skôr“ a doplnil, že „napriek tvrdeniam niektorých pozorovateľov o opaku nie je dôvod domnievať sa, že zábery z útoku sú falošné“.

Forbes konštatuje, že rovnako alarmujúce ako existencia Lancetov s dlhším doletom je aj skutočnosť, že druhý dron pozoroval útok zhora, čo naznačuje, že ukrajinská protivzdušná obrana na základni nebola aktívna alebo nefungovala.

Nie je Lancet ako Lancet

Útočný dron Lancet z dielne spoločnosti ZALA-Aero je podľa oficiálnych informácií jednosmerná navádzaná zbraň schopná zničiť alebo vážne poškodiť akékoľvek vozidlo na bojisku vrátane moderných tankov a obrnených transportérov.

Od začiatku vojny prostredníctvom nich okupačná armáda zničila alebo poškodila stovky kusov techniky, pričom ruskí operátori sa zameriavajú predovšetkým na vysoko cenené a ťažko nahraditeľné ciele. Spolu s reálnym nasadením modelov s dlhším doletom – čo zrejme potvrdzuje incident v Dolginceve – sa ich význam ešte zvýši.

Alexander Zacharov, hlavný konštruktér firmy ZALA-Aero, v tohtoročnom rozhovore povedal, že ich firma v súčasnosti vyrába dve verzie strojov: jednu s ťažšou hlavicou a kratším dosahom 40 kilometrov a druhú kompaktnejšiu navrhnutú s dosahom až 70 kilometrov.

Dron by mal byť navyše vo svojej novšej generácii Produkt 53 podľa Zacharova použitý aj v rojoch na útoky proti skupinovým cieľom: jeden Lancet, ktorý deteguje obrnené vozidlá alebo ich nahromadenie, prenesie informácie na zvyšok dronov, ktoré následne autonómne tieto ciele zneškodnia alebo ochromia. Tento spôsob použitia možno vidieť na videu nižšie.

Ukrajinci už priznali, že im spôsobujú problémy

Ukrajinský web Kyiv Post, ktorý sa téme venoval ešte v júli, okrem iného uviedol, že samovražedný dron Lancet ako taký spôsobuje ukrajinskej armáde „bolesti hlavy“ a vraj sa proti nemu „bráni len ťažko“.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pre Kyiv Post toho času skonštatoval: „Toto predstavuje vážnu hrozbu, ktorá vytvorí ďalšie výzvy pre bezpečnostné a obranné sily na Ukrajine.”


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok