SaS už nechce odchod Matoviča. Kollár má ako ultimátum sociálne opatrenia

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: Jakub Kotian/TASR

V stredu o budúcnosti koalície rokovali jednotlivé koaličné kluby. Na veľkej rekonštrukcii vlády už podľa všetkého trvá iba strana Za ľudí. Kollárovci sa nakoniec uspokoja so sociálnymi opatreniami, výmenu na poste predsedu vlády podľa poslanca Miroslava Žiaka nechce ani SaSka a Igor Matovič sa medzi svojimi stále teší takmer bezvýhradnej podpore.

Hnutie Sme rodina podmieňuje svoje zotrvanie v koalícii piatimi sociálnymi opatreniami. Ak tieto požiadavky hnutie v koalícii nepresadí, chce z nej odísť. Personálne zmeny nevyžaduje. Po rokovaní predsedníctva a poslaneckého klubu to povedal predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár. Požiadavky konkretizoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Hnutie chce v koalícii presadiť, aby sa vyplatila jednorazová sociálna pomoc ľuďom v rámci tzv. SOS dotácií. Krajniak upozornil, že z doteraz zavedeného systému vypadávajú niektoré skupiny osôb, napríklad matky samoživiteľky.

Ďalšou požiadavkou je odklad splátok úverov a energií do 30. júna, ako aj odklad výkonu exekúcií do 30. júna. Žiada tiež dofinancovanie kompenzácií v cestovnom ruchu a gastre do výšky sto miliónov eur. Piatou požiadavkou je príspevok vo forme piatich respirátorov na osobu, ľudia by si ich mohli vyzdvihnúť v lekárni.

Kollár tvrdí, že ak by vo vláde došlo k personálnej výmene, nič by sa nezmenilo. „Padali mená, aby odstúpil minister Krajčí, aby odstúpil premiér Igor Matovič. Tiež bola opačná požiadavka, aby odstúpil Sulík,“ uviedol. Ak by odstúpil napríklad šéf SaS Richard Sulík a Matovič, nič by sa podľa Kollára nezmenilo, len by prešli do parlamentu a „cirkus by bol v Národnej rade SR“.

Remišová stále žiada hlavy

Vládna strana Za ľudí sa chce snažiť o zotrvanie vo vládnej koalícii štyroch strán. Žiada však zmenu manažmentu pandémie, aby sa riadila vedeckými poznatkami a aby sa výrazne zlepšila komunikácia. Do rokovania s partnermi ide s konkrétnymi požiadavkami, aj personálnymi. Oznámila to predsedníčka strany Veronika Remišová.

Liberáli cúvli

Predseda SaS Richard Sulík sa k rokovaniam o prípadnej rekonštrukcii kabinetu podľa vlastných slov vyjadrí po štvrtkovej (11. 3.) vláde. SaS podľa všetkého cíti, že jej karty sú po dnešku veľmi slabé. Poslanec SaS Miroslav Žiak dnes pre Televíziu Markízu uviedol, že nebudú žiadať výmenu na najvyššom poste.

Od začiatku vládnej krízy sa spomína požiadavka na odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Koaliční partneri už skôr spomínali potrebu zmeny manažmentu pandémie.

Šipoš: Nevidíme sebareflexiu SaS

Ak má byť reč o rekonštrukcii vlády, musia k tomu zodpovedne pristúpiť všetky koaličné strany. Klub OĽaNO zatiaľ v tejto veci naopak nevidel sebareflexiu SaS. Uviedol to šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš vo videu na sociálnej sieti.

„Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda od začiatku pandémie situáciu zľahčoval, spochybňoval prijaté opatrenia a na súčasnom stave nesie veľký podiel zodpovednosti,“ povedal Šipoš. Dodal, že návrh Sulíka na výmenu premiéra Igora Matoviča znamená pád vlády a nie jej rekonštrukciu.

Klub OĽaNO podľa Šipoša naďalej stojí za premiérom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO). Zároveň poznamenal, že na rokovania o personálnych zmenách vo vláde má plný mandát vedenie hnutia.

(tasr, mag, ste)


Ďalšie články