Kollár: Ekonomickí migranti nás došli vyžierať. Okamžite treba začať chrániť hranice, zhodli sa s Ficom

Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár a šéf Smeru Robert Fico sa zhodujú na tom, že treba obnoviť hraničné kontroly na hranici s Maďarskom. Skonštatovali to v diskusnej relácii TA3 V politike. Kollár avizuje, že v prípade účasti vo vláde bude presadzovať opatrenia proti nelegálnej migrácii. Fico zopakoval, že treba nasadiť policajné a vojenské jednotky a v prípade potreby použiť silu.

22220220629parlament_6882595 (1) Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf Sme rodina dodáva, že Sme rodina je solidárne hnutie, no má nulovú toleranciu voči ekonomickým migrantom. Tvrdí, že nelegálni migranti jedného dňa prestanú len prechádzať cez Slovensko. Preto podľa neho treba okamžite treba okamžite chrániť hranicu. V tejto súvislosti sľubuje opatrenia, „aby sme uzavreli hranicu, aby sa nám tu nepotulovali, a budeme veľmi tvrdí“.

Podľa Kollára na to Slovensko vojenské kapacity má. „Čo robia tí vojaci? Sedia v kasárňach,“ rozhorčil sa. Hovorí, že Slovensko nie je povinné dávať migrantom potvrdenia. „Sme blbí, že im ich dávame,“ povedal.

Fico: Možno bude treba použiť aj silu

Fico následne vysvetlil, že majú z nemeckého prostredia informácie, že Nemecko pripravuje v súvislosti s nelegálnou migráciou zavedenie hraničnej kontroly s Českou republikou.

„Hovoril o tom príslušný minister, začínajú to hovoriť najvyšší predstavitelia Nemecka, preto očakávame, že Nemecko zavedie hraničné kontroly s Českom, čo znamená, že Česká republika zavedie hraničné kontroly so Slovenskom,“ uviedol Fico a dodal, že tak bude pre migrantov problém prejsť na druhú stranu.

Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

„Teraz treba začať chrániť hranice. Máme podľa zákona právo nevpustiť ani jedného nelegálneho migranta,“ uviedol a dodal, že mnohí sú napojení na teroristické štruktúry.

„Teraz treba začať chrániť slovensko-maďarské hranice,“ doplnil. Treba podľa neho na hranice postaviť hliadky a techniku, aby neprešiel žiaden migrant. Slovensko môže podľa neho odoprieť vstup každému nelegálnemu migrantovi. „Bude možno treba použiť aj silu,“ povedal.

Kollár súhlasil a reagoval, že je „absolútne proti ekonomickým migrantom“. „Odmietam, aby sa toto dialo na Slovensku. Keď niekto rozpráva, že náš došli obohatiť, nie! Došli nás vyžierať,“ vyhlásil.

Žaloba na Čaputovú je podľa Kollára prehnaná reakcia

Robert Fico v sobotu oznámil, že Smer podá po voľbách návrh na obžalobu prezidentky. Strana ju kritizuje za stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa šéfa Smeru ovplyvňovať prípad stíhania bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Fico uviedol, že prezidentka úmyselne porušila ústavu. Kollár na to reagoval, že nikto nemá právo vstupovať do živých vecí. No myslí si, že reakcia Smeru je prehnaná. „Keby to bol trestný čin, pán generálny prokurátor by asi začal konať,“ zdôraznil.

Fico predsedovi Sme rodina oponoval a pripomenul, že prezidentka má trestnoprávnu imunitu. „To som nevedel, ospravedlňujem sa,“ reagoval Kollár. Preto podľa Fica existuje článok 107 Ústavy SR. Líder Smeru povedal, že prezidentka nemá žiadne práva vo vzťahu ku generálnemu prokurátorovi. Hovorí, že sa opakovane zastala čurillovcov, tlačila na Žilinku a teraz zatĺka a „bude si vymýšľať iný príbeh“. „Rozhodcom v tomto prípade musí byť Ústavný súd,“ dodal Fico.

Šéf Smeru-SD zopakoval, že na Ukrajinu by Slovensko nemalo posielať žiadne zbrane. Tvrdí, že treba radšej desať rokov rokovať o mieri ako desať rokov posielať zbrane a napokon by aj tak došlo k mierovým rokovaniam. Doplnil, že geopolitická situácia sa mení a nedá sa zostať v statických pozíciách. EÚ by mala podľa neho robiť všetko pre okamžité zastavenie vojenských operácií. Kollár varoval, že pokiaľ dovolíme, aby mohol ktokoľvek silný siahnuť na územie inej krajiny, začne sa „trhať“ celý svet.

(tasr, sita, ta3)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac