Veriť, že vláda môže fungovať inak, je utópia

Igor Matoviè Marek Krajèí Foto: Pavel Neubauer/TASR

Hľadanie modelu spolupráce medzi Matovičom a Sulíkom je základnou témou tejto vlády. Včera sme počuli, že kríza skončila. Prečo by sme si ale mali myslieť, že vláda v rovnakom zložení môže fungovať inak?

Koniec Mareka Krajčího je tak trochu nespravodlivá vec. Ministerstvo zdravotníctva nefunguje optimálne, Krajčí nevytvoril na rezorte funkčný tím a stále bol pod tlakom. Covidu, médií, ale aj opozície – vo vláde aj parlamente. Pritom najväčšie chyby v riadení pandémie mali rukopis Matoviča, od plošného testovania po neriadený Sputnik.

Podobne aj tlak médií, Remišovej a Sulíka na ministra Krajčího, ktorý bol vykresľovaný ako zodpovedný za tisíce mŕtvych, bol prejavom pokrytectva. Panuje predsa všeobecný odborný konsenzus, že najväčším zlyhaním, ktoré nás doviedlo k množstvu úmrtí, bol neschválený prísnejší lockdown v decembri. Minister Krajčí bol vtedy jediný člen vlády, ktorý ho úpenlivo presadzoval.

Matovičova strana, SaS aj strana Za ľudí boli proti. Najhlasnejší kritik tohto nápadu bol vtedy Richard Sulík, ktorý navrhoval opatrenia uvoľniť. Krajčí vtedy chybu neurobil.

Jeho koniec je napriek tomu politický úspech Sulíka a Remišovej. Vynútili si jeho odchod a s pomocou prezidentky donútili Matoviča konať.

Nezabudnime ale, že Sulík žiadal koniec Matoviča. Pozorovateľ má pochopenie, Matovičov štýl riadenia vlády je neznesiteľný, menšie strany to ničí, museli sa pokúsiť vydobyť si rešpekt. Ale to najdôležitejšie zmeniť nedokážu. Igora Matoviča predsa akceptovali na začiatku. Buď vládnu s ním, alebo idú od vlády.

O budúcnosti tejto vlády teda nerozhodne to, že Krajčí podá demisiu. To je v skutočnosti nepodstatné. Dôležitejšie je, ako vláda funguje. Respektíve, či veríte utópii, že môže fungovať inak.

Je jasné, že vláda po mesiacoch chaosu a deštrukcie má fungovať inak. Je to ale s Matovičom vôbec možné?

Tlak na výmenu premiéra z OĽaNO bol po celý čas zbytočný pokus o kvadratúru kruhu. Skutočným premiérom nie je osoba, ktorá má túto funkciu napísanú na vizitke. Je ním ten, kto ovláda väčšinu v koalícii. V Poľsku je faktickým lídrom vlády Jarosław Kaczyński, nie osoba/osoby, ktoré si do tejto role už dvakrát dosadil.  

Premiérova moc tu bude až do volieb. Problém „Matovič“ sa nedá vyriešiť výmenou vizitky.

Keby mala mať táto kríza zmysel, keby sme mali uveriť tomu, že bola prekonaná, či dokonca vyriešená, mali by sme uveriť niečomu, čomu sa veriť nedá. Mali by sme uveriť, že sa podarilo čosi podstatne väčšie než len odpoveď na aktuálne hádky.

Len sa pozrite na to, ako sa kríza skončila. Neskončila sa, pokračuje ďalej.


Ďalšie články