Ako ľahko sa dalo tunelovať zdravotníctvo

Na snímke v popredí poslanec parlamentu SR Marek Krajčí (OĽaNO), v pozadí zľava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a poslanci Marián Viskupič a Jana Bittó - Cigániková (obaja SaS) počas 66. schôdze NR SR 23. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke v popredí poslanec parlamentu SR Marek Krajčí (OĽaNO), v pozadí zľava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a poslanci Marián Viskupič a Jana Bittó - Cigániková (obaja SaS) počas 66. schôdze NR SR 23. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak chcel pán Haščák alebo hocijaký iný akcionár Dôvery, aby mu politici poslali zopár miliónov do cyperských schránok, nebolo to vôbec ťažké urobiť. A dalo sa to úplne legálne.

Stačilo zabezpečiť zopár článkov v médiách, v ktorých sa “odborníci” na zdravotníctvo vyjadrovali, že zdravotníctvo treba aj tento rok určite dofinancovať. Následne politik poslušne priznal, že je to tak a že poisťovne budú dofinancované. Dofinancovania sa za vlád Smeru diali vždy ku koncu roka, cez zvýšenie takzvanej platby za poistencov štátu. Desiatky miliónov eur naviac sa zrazu ocitli na účtoch poisťovní. Každému z nás je jasné, že minúť ich do konca roka už nebolo možné. Pre deravú legislatívu si tak poisťovne mohli vykázať zisk a svojim akcionárom vyplatiť dividendy. Aké jednoduché, však?

OĽaNO si, samozrejme, nekupovalo u pána Haščáka takýmto spôsobom žiadne PR články ani nikdy nepotrebovalo mať za svoje rozhodnutia nejaké bokovky. Preto sme sa pustili do náročnej práce, odhodlaní s týmto neduhom nášho zdravotníctva bojovať. Však poisťovňa Dôvera zaknihovala v rokoch 2010 až 2020 viac ako 900 miliónov eur zisku pred zdanením. To by bol jeden plán obnovy pre naše zdravotníctvo.

V roku 2020 nastúpil Covid a, žiaľ, poskytovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti išlo do útlmu. Poisťovniam bolo jasné, že nebude potrebné platiť mnohé výkony. Zdravotníctvo bolo potrebné reprofilizovať na návaly chorých s Covidom, štát nakupoval ventilátory, školili sa lekári, sestry, robili sa červené zóny v nemocniciach a častokrát nákladná plánovaná biela medicína sa nerealizovala. Zdravotníctvo bolo z pochopiteľných dôvodov v hľadáčiku celej verejnosti a bola by škoda to nevyužiť na ďalší tlak na jeho dofinancovanie koncom roka. Reklamná agentúra, ktorá realizovala viacero projektov pre Pentu, vytvorila kampaň, v ktorej využila športovcov a známe osobnosti. Jej súčasťou bolo aj drastické video, v ktorom sa rodiacej mamičke nedostala zdravotná starostlivosť a s manželom skončila za mrežami zavretej nemocnice. Ako sme počítali, tak sme nevideli reálnu potrebu dofinancovať poisťovne, nakoľko financií na poskytovanie zdravotnej starostlivosti bolo v systéme dosť. Rozhodli sme sa však v čase krízy kapitálovo posilniť štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Upozorňujem, že toto kapitálové posilnenie neovplyvňovalo jej samotný hospodársky výsledok. Nakoniec, kapitálovo posilniť v koronakríze svoje poisťovne mohli aj akcionári súkromných poisťovní. Ak by chceli, aby to za nich urobil štát, museli by súhlasiť s nadobunutím podielu štátu na hlasovacích právach a základnom imaní ich poisťovne.

Toto sa, samozrejme, nepáčilo Dôvere. A podľa informácií Igora Matoviča, proti takémuto počinu štátu protestoval aj Jaroslav Haščák u Richarda Sulíka. Asi sa spoliehal, že dôjde k dofinancnovaniu poisťovní štandardne a zo štátnych peňazí si prilepšia aj súkromníci, ktorí by tak mohli na koronakríze pekne zarobiť. No a celý príbeh by mal mať rozuzlenie v účtovných závierkach jednotlivých poisťovní za rok 2020. Bolo jasné, že ak chcú súkromné poisťovne štát za takéto posilnenie štátnej poisťovne zažalovať (čo aj urobili) a nechcú zle vyzerať pred tými, ktorých zneužili na kampaň na dofinancovanie, musia vykázať straty. To sa im aj podarilo. Pozrime sa však na to, ako to dokázali.

Poisťovňa Dôvera vykázala stratu viac ako 26 miliónov eur. Ako jediná poisťovňa na Slovensku, každoročne odpisuje svoj sporne nacenený kmeň poistencov, ktorý získala pri zlúčení s poisťovňou Apollo. Treba podotknúť, že aj Všeobecná zdravotná poisťovňa získala kmeň Spoločnej zdravotnej poisťovne, ktorý si však, samozrejme, nenaceňovala a teda ho neodpisuje. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou tvrdí, že nacenenie kmeňa poisťovne Apollo pre Dôveru bolo neúmerne vysoké. Vďaka nemu Dôvera vytvorila v účtovníctve zisk 460 miliónov eur, ktorý vďaka rýchlej a zjavne účelovej legislatívnej zmene poslancov Smeru v parlamente ani nemusela zdaniť. Na jeho vyplatenie akcionárom si zobrala úver, ktorí poistenci Dôvery postupne splácali svojimi zdravotnými odvodmi. No a tento kmeň ešte stále nie je odpísaný. Ročne ho poisťovňa Dôvera odpisuje sumou 15 miliónov eur.

V roku 2020 si z neho neodpísala iba 15 miliónov, ale zaevidovala opravnú položku 63 miliónov eur. Jej správna réžia a ostatné netechnické náklady tak boli viac ako 114 miliónov eur. [1] Ak by tak neurobila, za rok 2020 by vykázala zisk viac ako 21 miliónov eur.

Poisťovňa Union sa tiež rozhodla v roku 2020 radikálne zvýšiť svoje prevádzkové náklady na viac ako 35 miliónov eur, v porovnaní s predchádzajúcim rokom až o 10 miliónov eur viac. Každému je jasné, že ak by minula na réžiu rovnakú sumu peňazí, ako v predchádzajúcom roku, nezaknihovala by stratu 4 milióny eur, ale zisk okolo 6 miliónov eur. Z uvedeného jasne vyplýva, že straty vykázané poisťovňami Dôvera a Union, neboli stratami za úhradu zdravotnej starostlivosti.

Dobrá správa je, že týmto praktikám súkromných poisťovní odzvonilo.

V parlamente sme presadili zákon, ktorý reguluje zisk, určuje limit na prevádzkové náklady a zavádza výdavkové limity na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Dôvera si už nemôže nekontrolovane a neobmedzene odlievať zisky pre svojich akcionárov. Union už nemôže na prevádzku minúť tak veľa.

Zároveň majú poisťovne zákonom stanovené minimálne výdavkové limity, ktoré musia nasmerovať poskytovateľom na úhradu zdravotnej starostlivosti. Už sa nedajú robiť rôzne účtovné operácie, ktoré odčerpávali peniaze občanov určené na zdravotnú starostlivosť na účty oligarchov v cyperských schránkach.

Splnili sme tým základný predpoklad toho, aby sme mohli do zdravotníctva liať viac peňazí bez rizika, že nám z neho vytečú do daňových rajov. Samozrejme, pokiaľ v novom parlamente niekto tento zákon nezmení. Tak, ako sa o to pokúšala na poslednej schôdzi pani poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorú Igor Matovič nazýva slúžkou Penty. Aby všetkých “oblbla”, argumentovala, že zvyšuje zisk zdravotným poisťovniam za to, že oni splnia kritériá kvality. V zákone však žiadne nové kritériá kvality neuviedla. Všetky, na ktoré sa odvolávala už v zákone sú a musia sa plniť. Vrátane povinnosti objednávania pacientov na operácie do maximálnych čakacích lehôt, ktorú do zákona presadilo OĽaNO a začína platiť od 1. januára 2024.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články