Správa OSN o islamofóbii: Svätá stolica má námietky

stúpenci pakistanskej náboženskej skupiny Džamaat-e-Islami zhromaždenie na vyjadrenie solidarity Kašmíru, Láhaur Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Hrozí polarizácia spoločnosti a nárast konfliktov, ak sa v rámci náboženskej slobody zameriame len na jedno náboženstvo a na ostatné zabudneme. Vyplýva to zo stanoviska Svätej stolice v súvislosti so správou Organizácie spojených národov, ktorá sa týka protimoslimskej nenávisti a islamofóbie. Tento dokument predstavili v Rade pre ľudské práva OSN so sídlom v Ženeve na jej 46. zasadnutí.

Správa s názvom „Boj proti islamofóbii / moslimskej nenávisti na odstránenie diskriminácie a netolerancie na základe náboženstva alebo viery“ sa obmedzuje na islam, čo je znepokojujúce, vysvetlil stály pozorovateľ Svätej stolice v Ženeve arcibiskup Ivan Jurkovič.

Podľa neho môže ísť o „značnú zmenu v metodologickom prístupe“, ktorý neberie do úvahy prenasledovanie tých, ktorí majú iné vierovyznanie či presvedčenie.

Vatikánsky diplomat slovinského pôvodu ocenil prínos správy OSN, ktorá mapuje obmedzovanie práv moslimov. Súčasne však pripomenul, že obmedzovanie sa iba na jedinú náboženskú skupinu vedie k podpore mentality založenej na rozdiele „my“ – „oni“. Tá podľa arcibiskupa smeruje ku konfrontácii.

Arcibiskup Jurkovič podčiarkol univerzálny nárok náboženskej slobody a slobody presvedčenia vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv. Poukázal zároveň na to, že každá prax, ktorá by vyzdvihovala práva jedinej náboženskej skupiny, predstavuje rafinovanú formu diskriminácie.

Kontroverzie okolo Rady OSN

Správu vypracoval osobitný spravodajca OSN pre slobodu náboženského vyznania alebo viery, maldivský diplomat Ahmed Shaheed. Toho niektoré pro-life organizácie obviňovali z toho, že chce, aby sa „svetové náboženstvá sklonili pred ideológiou OSN“.

Ahmed Shaheed napríklad žiadal, aby štáty zrušili legislatívu, ktorá „kriminalizuje osoby na základe ich skutočnej alebo predpokladanej sexuálnej orientácie či rodovej identity, kriminalizuje potraty vo všetkých prípadoch a uľahčuje náboženské praktiky, ktoré porušujú ľudské práva“.

Podľa údajov z konca minulého roku sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou kresťania. Medzi 15 členmi Rady pre ľudské práva OSN sú od začiatku tohto roku Čína, Kuba aj Pakistan. Niektorí komentátori upozornili, že ide o známych porušovateľov ľudských práv.

Účasť komunistickej Kuby časopis Newsweek označil za „paródiu“. Pre iných situácia len dokazuje, že takéto orgány OSN je najvhodnejšie ignorovať či bojkotovať, keďže členstvo v nich môže legitimizovať zločinecké režimy.


Ďalšie články