Uvoľnenie opatrení proti šíreniu COVID-19

50. schôdza vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

V nasledujúcom texte je súhrn nových opatrení ohlásených v piatok 13. novembra.

Zariadenia

Pandemická komisia vlády schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby sa s obmedzením kapacít otvorili kiná, divadlá i kostoly, ako aj ďalšie prevádzky. Informoval o tom premiér na sociálnej sieti.

Matovič spresnil, že od pondelka (16. 11.) by mohli byť otvorené divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50 percent, fitnescentrá a plavárne s maximálne šiestimi osobami na 15 štvorcových metrov. Spustiť by sa mohla podľa neho aj Slovenská hokejová liga a prvá futbalová liga, zatiaľ ale bez divákov.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal v neskorých večerných hodinách vyhlášku potvrdzujúcu Matovičove vyhlásenia.

Od pondelka (16. 11.) sa podľa vyhlášky uvoľňujú opatrenia pre divadlá, kiná, filmové predstavenia či bohoslužby. Návštevníci kultúrnych podujatí a bohoslužieb budú sedieť buď v každom druhom rade, alebo šachovnicovo.

„Zakázaná je konzumácia nápojov alebo jedál, organizátor musí pred začiatkom odmerať telesnú teplotu účinkujúcich a nepovoliť im vstup, ak majú teplotu vyššiu ako 37,2 stupňa Celzia,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Taktiež budú otvorené fitnescentrá a plavárne, pričom naraz v nich bude môcť byť najviac šesť zákazníkov. „Personál musí nosiť rúška a vo zvýšenej miere upratovať, čistiť a dezinfikovať priestory a vybavenie. Zároveň platí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov,“ poznamenala.

K doteraz povoleným športovým podujatiam pribudli Slovenská hokejová liga, II. futbalová liga. „Povoľujú sa aj podujatia nevyhnutné na fungovanie karanténnych športových centier pod záštitou ministerstva školstva,“ doplnila s tým, že všetky povolené športové podujatia sa budú naďalej konať bez prítomnosti divákov.

Cestovanie

Pendleri nebudú na hraniciach potrebovať antigénové testy. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ SR, ktorá začne platiť od pondelka 16. novembra. Po rokovaní pandemickej komisie sa najprv avizovalo, že budú potrebovať antigénový test.

„Od pondelka pre nich platia pravidlá ako doteraz, to znamená, že pri prechode cez hranice sa nemusia preukazovať žiadnym testom, no musia mať potvrdenie o výkone práce, ktoré je možné nájsť vo vyhláške ÚVZ SR,“ uviedla Daša Račková.

Po zmenách na hraniciach, ktoré budú platiť od pondelka, bude možné z Poľska, Česka, Rakúska a Maďarska vstúpiť na územie SR s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, informoval v piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Po príchode z takzvaných červených krajín bude možný aj vstup bez absolvovaného testu. Podmienkou má byť vyplnený e-formulár a nástup do karantény.

V zozname menej rizikových krajín sa budú podľa vyhlášky nachádzať už len Austrália, Čína, Fínsko, Grécko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland a Taiwan. Vypadnú z neho Bulharsko, Cyprus, Estónsko, Dánsko, Írsko, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a Vatikán.

„Režim výnimiek platný na hraniciach s Českou republikou sa za rovnakých podmienok bude uplatňovať aj na hraniciach s Poľskom, Maďarskom a Rakúskom – napríklad študenti, tréningy športových klubov, poľnohospodári, umelecká činnosť a podobne,“ zhrnula Račková. Ruší sa aj antigénové testovanie na hranici s Ukrajinou.

Doprava

Kontroly na hraniciach budú náhodné. „So zameraním najmä na čas, keď bude hranicu prekračovať najviac osôb. Slovenská republika zatiaľ nepristúpila k zatvoreniu hraničných priechodov,“ informovala o tom TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Nákladná doprava bude môcť prekračovať vnútorné hranice SR bez obmedzenia. „Tranzit bude povolený za podmienky prejsť územím do ôsmich hodín bez zastavenia okrem čerpania pohonných látok,“ doplnila.

Zároveň informovala, že od pondelka sa na vonkajších hraniciach s Ukrajinou nebude vykonávať testovanie osôb vstupujúcich na územie SR antigénovými testami.

Testovanie

Matovič uviedol, že ďalšie kolo testovania v súvislosti s ochorením COVID-19 bude v mestách a obciach, kde bola incidencia pozitívnych prípadov nad jedno percento. Zoznam samospráv dajú podľa Matoviča dokopy počas víkendu. Konať sa má cez víkend 21. až 22. novembra.

Ďalšie uvoľňovanie

Hodnota týždňového kĺzavého mediánu, od ktorej závisí uvoľňovanie opatrení na Slovensku, sa má zvýšiť z 500 na 750 nových prípadov ochorenia COVID-19 za deň. Zároveň by mohol opäť začať platiť semafor, podľa ktorého by sa riadili opatrenia v regiónoch. Podmienkou je, aby v nemocniciach nebolo viac ako 2 000 pacientov s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň. Po rokovaní pandemickej komisie o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že by sa tak mala ľahšie dosiahnuť hranica, keď by sa mohli otvárať zatvorené prevádzky.

(joh, tasr)


Ďalšie články