Smer môžu pre postoj k vojne vylúčiť zo Strany európskych socialistov. Fico: Tú daň sme ochotní zaplatiť

Robert Fico Stefan Löfven Juha Sipilä úèastníci family photo Bratislavský hrad Zľava: Vtedajší premiér SR Robert Fico, fínsky premiér Juha Sipilä a švédsky premiér Stefan Löfven pred fotografovaním na neformálnom stretnutí 27 hláv štátov a premiérov EÚ v Bratislave v roku 2016. Foto: Michal Svítok/TASR

Predseda Strany európskych socialistov sa chce postarať o vylúčenie Smeru z tejto štruktúry. Dôvodom je postoj k vojne na Ukrajine. Avízo prišlo v deň konania parlamentných volieb na Slovensku. Fico hovorí o vydieraní.

Smer by mohli pre jeho postoj k vojne na Ukrajine vylúčiť zo Strany európskych socialistov (PES). Vyplýva to zo sobotného stanoviska Stefana Löfvena, niekdajšieho švédskeho premiéra a súčasného šéfa PES.

„Ak bude rétorika pokračovať a začne sa uplatňovať vo vláde, potom sa postarám o začatie tohto procesu,“ povedal Löfven v rozhovore pre portál Dagens Nyheter.

„Strana európskych socialistov podporuje Ukrajinu a očakávame, že naše členské štáty budú Ukrajinu podporovať aj naďalej,“ povedal Löfven, ktorý okrem iného tvrdí, že je „zvláštny pocit“ mať za straníckeho kolegu Fica, ktorý prisľúbil ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine.

Fico: Tú daň sme pripravení zaplatiť

Líder Smeru Robert Fico tieto slová vo videu na sociálnej sieti označil za „vydieranie“. Löfven sa podľa neho „dôsledne riadi filozofiou, že kto je za mier, je vojnový štváč, a kto je za vojnu a zabíjanie, je mierový aktivista“.

„Je nám veľmi ľúto, že na Ukrajine je vojna. Odsúdili sme použitie ruskej vojenskej sily, ale naše názory, pokiaľ ide o mier na Ukrajine, meniť nebudeme,“ skonštatoval na takmer trojminútovom zázname Fico.

„Odmietame politiku jediného neomylného názoru. Ak má byť daňou za to, že sa na Slovensku venujeme skutočne ľavicovej agende a vyslovujeme suverénne názory naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak takúto daň sme pripravení zaplatiť,“ uzavrel politik.

Bola to téma aj v minulosti

Téma vylúčenia Smeru z PES nie je novinkou a zo strany jej predstaviteľov zaznieva opakovane. Ako pripomenul portál Euractiv, členovia predsedníctva vyjadrili znepokojenie z Ficovej rétoriky už v marci. Európski socialisti by podľa nich mali jednoznačne podporovať „progresívne hodnoty“.

Na vylúčenie strany Roberta Fica z tejto nadnárodnej štruktúry v minulosti viackrát tlačili aj slovenskí europoslanci. V tejto veci zaslali do PES od roku 2021 minimálne tri listy.

„Smer mal už v roku 2006 pozastavené členstvo za to, že vstúpil do vládnej koalície so stranou SNS. Spolupráca s nacionalistickými a krajne pravicovými stranami totiž tiež ide proti hodnotám európskych socialistov,“ pripomenul Euractiv.

Ukrajine ani náboj

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala Ficovi poverenie na zostavenie vlády. Trojnásobný premiér v kampani opakoval, že v prípade jeho účasti vo vláde „Ukrajine nepošleme už ani náboj“. Politik dostal na zostavenie vlády 14 dní.

Fico je blízko k zostaveniu vlády v momente, keď sa vojna na Ukrajine dostala do zložitej situácie. Ak aj na fronte prichádza k minimálnemu postupu voči agresorovi, deje sa tak za cenu obrovských materiálnych a personálnych strát. Analýza New York Times tvrdí, že dlhotrvajúca patová situácia môže negatívne ovplyvniť podporu Ukrajiny zo strany Západu a Fico by tak v téme ukončenia vojenskej pomoci Kyjevu mohol získať partnerov.


Ďalšie články