Ochráň ma, ja ochránim teba. Rusko chce aj pre straty na fronte obmedziť umelé potraty

Demografická krivka Ruskej federácie nebezpečne klesá. Prebiehajúca vojna môže k tomu trendu ešte prispieť, lebo pravdepodobne zvýši beztak vysoký rozdiel medzi mužskou a ženskou populáciou v plodnom veku. Tvárou v tvár pohrome ruské ministerstvo zdravotníctva obmedzuje potratové tabletky.

ttimEcEGxp8 Pro-life reklama s prvkami podporujúcimi inváziu, ktorá sa šíri na ruskej sociálnej sieti VKontakte

Rusko má od začiatku 20. storočia progresívnu potratovú politiku. Po revolúcii boľševická vláda potlačila pravoslávnu cirkev a v roku 1920 legalizovala umelé potraty, čím sa Sovietsky zväz stal prvou krajinou na svete, ktorá legalizovala potrat na žiadosť ženy.

Vykonávali ich však v nevhodných medicínskych podmienkach a počas druhej svetovej vojny vznikla obava o príliš veľký úbytok obyvateľstva, takže interrupcie boli v rokoch 1936 až 1955 trestné. Na podnet ministerky zdravotníctva Márie Kovriginyovej ich po Stalinovej smrti opäť legalizovali a tento stav trvá dodnes. V štátnom dekréte z roku 1955 sa optimisticky píše, že: „Zníženie počtu interrupcií možno odteraz dosiahnuť ďalším rozšírením štátnych opatrení na podporu materstva, ako aj vzdelávacích a osvetových opatrení.“

K tomu však nedošlo. Práve naopak, Sovietsky zväz sa počas studenej vojny stal v tomto smere odstrašujúcim príkladom.

V 60. rokoch presiahol oficiálny ročný počet interrupcií v ZSSR päť miliónov – čiže takmer pätinu všetkých interrupcií vykonaných na celom svete. Nezávislé zdroje uvádzajú ročný počet potratov až na úrovni 10-11 miliónov.

V roku 1988, krátko pred koncom studenej vojny, sa v Sovietskom zväze ešte stále vykonávalo stoosemnásť potratov na sto pôrodov.

Tieto štatistiky ostali vysoké aj po páde ZSSR. Zatiaľ čo začiatkom milénia nedostali šancu narodiť sa vyše dva milióny detí, minulý rok sa v Ruskej federácii oficiálne vykonalo „už len“ rovných 395-tisíc potratov. Aj to však výrazne mieša demografickými kartami.

Demografická krivka sa vyvíja zle a muži umierajú vo vojne

Ak si chce Rusko aspoň zachovať stabilný počet obyvateľstva, musí mať koeficient pôrodnosti vyšší ako dva a na demografický rast potrebuje aspoň dve generácie žien s koeficientom 2,1. Toto číslo je však v Rusku dlhodobo nižšie, tento rok je na úrovni 1,5 dieťaťa na jednu ženu.

Dôvod je jednoduchý, nemá kto rodiť.

„Od roku 1987 do roku 1999 klesol počet novorodencov približne o polovicu: kým v roku 1987 sa v Rusku narodilo 2,5 milióna ľudí, v roku 1999 sa ich narodilo len 1,2 milióna (bez zarátania Čečenska). Preto sa v rokoch 2010 až 2030 počet žien v reprodukčnom veku zníži celkovo o štyridsať percent – väčšiu časť tohto poklesu sme už prekonali,“ vysvetľuje autor Novaja Gazeta Európa.

Preto má Rusko od roku 2019 približne o desať miliónov viac žien ako mužov. Tento rozdiel ešte zvýrazní prebiehajúca vojna. Len štyri percentá všetkých príslušníkov ruskej armády tvoria ženy.

Mobilizovaní ruskí vojaci pochodujú počas výcviku. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Mobilizovaní ruskí vojaci pochodujú počas výcviku. Foto: TASR/AP

Novinári z BBC a ruskej Mediazony zistili, že od februára 2022, keď vypukla invázia na Ukrajinu, zahynulo na bojisku najmenej 33 904 ruských vojakov, z toho 3 942 mobilizovaných. Pri stanovení počtu mŕtvych vychádzali z príspevkov na sociálnych sieťach od príbuzných obetí, nekrológov v regionálnych médiách a publikácií na webových stránkach vládnych orgánov.

Väčšina padlých v boji pochádza z Krasnodarskej, Sverdlovskej, Baškirskej, Čeľabinskej a Moskovskej oblasti, ako aj z republiky Burjatsko.

Straty však môžu byť oveľa vyššie. V spoločnom vyšetrovaní ruských médií Mediazone a Meduza sa odhaduje, že do konca mája si ruská vojna na Ukrajine vyžiadala 47-tisíc mŕtvych Rusov vo veku do päťdesiat rokov. „Aby sme boli úplne presní, môžeme s 95-percentnou pravdepodobnosťou tvrdiť, že skutočný počet obetí sa pohybuje medzi 40- a 55-tisíc. Tento odhad nezohľadňuje straty Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR),“ napísali obe médiá.

Okrem toho od začiatku vojny opustilo Rusko takmer milión ľudí, mnohí boli mladí muži, ktorí sa chceli vyhnúť mobilizácii.

Svoju úlohu v demografickej krivke zohráva aj neistá budúcnosť. Vo všeobecnosti sa rodí vo vojnovom stave menej detí, nie pre vojnu samotnú, ale v dôsledku nestabilnej finančnej situácie a ekonomickej neistoty v súvislosti s vojnou.

Čo s tým?

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško kritizoval trend, že ženy uprednostňujú svoje vzdelanie a kariéru pred rodením detí, a označil ho za „nesprávnu prax“.

Na plenárnom zasadnutí Štátnej dumy vyjadril poľutovanie nad prevládajúcim zmýšľaním v spoločnosti, podľa ktorého by sa žena mala najprv vzdelávať, budovať kariéru a zabezpečiť si finančné postavenie, až potom uvažovať o založení rodiny.

„V dôsledku toho vzniká mnoho problémov: neplodnosť, potraty, umelé oplodnenie. Skrátený čas na narodenie tretieho alebo štvrtého dieťaťa. Situácia by sa mala prehodnotiť,“ povedal Muraško.

Podľa Muraška by si ženy mali uvedomiť, že čím skôr začnú rodiť, tým lepšie pre dieťa, matku a dokonca aj pre kariéru matky.

Obmedzujú sa interrupčné tabletky

V snahe zastaviť vymieranie upiera krajina medveďa svoj zrak aj k dovtedy nedotknuteľnej téme – umelým potratom. Tie sú v Rusku stále súčasťou systému povinného zdravotného poistenia, teda sa vykonávajú bezplatne na náklady štátneho rozpočtu. Ruská pravoslávna cirkev, ale aj časť poslancov Štátnej dumy opakovane navrhujú, aby sa za umelé potraty platilo.

Žena si môže za súčasných podmienok dať dieťa vziať až do 12. týždňa tehotenstva. Vo výnimočných prípadoch je možné ukončiť tehotenstvo aj neskôr, musia však existovať vhodné zdravotné a sociálne indikácie.

V Rusku existujú tri spôsoby ukončenia tehotenstva: chirurgické, vákuová aspirácia a potratová tabletka. Posledný spôsob sa na verejných klinikách používa zriedkavo. Tri štvrtiny lekárskych potratov sa v Rusku vykonávajú na súkromných klinikách.

To môže byť dôvod, prečo sa metodika zberu údajov o interrupciách v Rusku od roku 2016 zmenila. Z oficiálnych štatistík zmizli informácie o prípadoch, keď ženy ukončili tehotenstvo formou tabletky.

Uprostred vojny na Ukrajine a následnej hospodárskej nestability pritom Rusi minulý rok nakúpili o šesťdesiat percent viac tabletiek na umelý potrat ako v predchádzajúcom roku. Podľa analytickej spoločnosti RNC Pharma sa celkovo predalo 1,4 milióna balení. To chce vláda zmeniť.

„Zníženie počtu interrupcií je kľúčovou úlohou, na ktorej pracujeme,“ potvrdil ruský minister zdravotníctva. Definitívne sa to potvrdilo pred týždňom, keď Rusko obmedzilo predaj potratových liekov misoprostol a mifepristón.

Po novom budú tieto lieky len na lekársky predpis. Lekárne a nemocnice budú zas povinné získať špeciálnu licenciu na distribúciu týchto liekov a budú musieť nahlasovať, koľko balení predali.

Nariadenie ministerstva nadobudne účinnosť 1. septembra budúceho roku a bude platiť do 1. septembra 2030.

„Ochráň ma dnes, ja ťa ochránim zajtra“

Okrem tohto sprísnenia sa už rok na sociálnych sieťach šíria obrázky ženy, ktorá má v bruchu plod alebo drží ultrazvukový obrázok a vedľa nej je muž vo vojenskej uniforme. Dostupná je aj verzia, v ktorej je namiesto dospelého vojaka mladé dievča v lekárskom plášti či armádnej zdravotníckej uniforme, alebo malý chlapec vo vojenskej uniforme.

Pod tým sa nachádza nápis „Potrat nie je vecou svedomia každého“, ale je „odobratie ľudského života“. V strede transparentu je písmeno Z, ktoré sa stalo symbolom invázie na Ukrajinu, vytvorené zo stuhy svätého Juraja. Nechýba ani nápis: „Ochráň ma dnes, zajtra môžem ochrániť ja teba“.

Reklamu vytvorila ruská pro-life organizácia s názvom „Za život! Celoruské verejné hnutie“. Tá ju v podobe bannerov upevňuje na ploty po celom Rusku a každý umiestnený transparent oznámi fanúšikom na svojej stránke.

„Teraz za vlasť umierajú najlepší synovia a dcéry, ale ešte smutnejšie je, keď rodičia zabíjajú svoje deti len tak, pod nejakou nezmyselnou zámienkou, bez toho, aby im dali šancu narodiť sa, a tieto deti sa nemôžu brániť!“ komentovala vyvesené plagáty organizácia.

Opačný prípad, teda reklamy na umelé potraty, sú v Rusku zakázané od roku 2013.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac