Petr Pavel navrhuje v Únii zrušiť právo veta

Pavel v Štrasburgu Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Pri príležitosti otvorenia nového ročníka na College of Europe v Belgicku predniesol český prezident Petr Pavel prejav, v ktorom navrhol zrušiť právo veta v EÚ.

Pavel pred študentami označil Európsku úniu za úspešný projekt, ktorý však čelí mnohým hrozbám a výzvam. Za hlavnú hrozbu označil „ruskú agresiu“, za hlavnú výzvu „asertívnu Čínu“, ktorá sa mnohým zdá príťažlivá. Pavel ďalej spomenul dlhodobejšie výzvy, ako transformácie priemyslu a práce, ale tiež klimatickú krízu.

Za kľúč k zvládnutiu týchto výziev označil spoluprácu a jednotu v rámci Európy, ale aj medzi starým kontinentom a USA. Podľa neho sme dnes svedkami konca globalizácie, ako ju poznáme, a návratu geopolitiky. „Niet geopolitickejšej politiky ako je politika rozširovania. Nový geopolitický imperatív si žiada novú dynamiku a rozširovanie Únie. Príliš dlho sme niektoré európske štáty nechávali napospas geopolitickej manipulácii. Naša ambícia je jasná: musíme dokončiť európsku, a tam, kde to bude žiaduce, aj atlantickú integráciu štátov západného Balkánu a Asociovaného tria,“ vyhlásil Pavel.

Za základný predpoklad efektívneho fungovania Európy Pavel označil zrušenie práva veta. Išlo by podľa neho o „veľký krok“, na ktorý však bude treba nájsť odvahu, pretože v menších a stredne veľkých štátoch táto myšlienka nie je „príliš populárna“.

„Musíme však byť pripravení v domácej diskusii zvážiť rôzne návrhy ako upraviť rozhodovací proces EÚ, vrátane prechodu k hlasovaniu kvalifikovanou väčšinou v niektorých oblastiach. Musíme zvýšiť povedomie o tom, že stabilita a moc – inými slovami schopnosť spoločne konať – sú naším zdieľaným záujmom,“ povedal Pavel.

Horúca politická téma aj na Slovensku

Český prezident svojím výrokom rozvíril hladinu českej politickej scény. Otázka práva členských štátov vetovať nariadenia, s ktorými sa nestotožňujú, sa v nedávnej minulosti stala predmetov sporov aj na Slovensku.

V roku 2021 sa slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii Globsec vyslovila v podobnom duchu ako Pavel. Podľa nej by EÚ v zahraničnej politike mala postupovať na základe kvalifikovanej väčšiny. Na schválenie spoločného postupu by tak nebol potrebný súhlas všetkých 27 štátov, stačil by súhlas väčšiny.

Voči zrušeniu práva veta sa naopak dlhodobo ostro vyhraňuje predseda Smeru Robert Fico. Naposledy tak urobil nedávno v predvolebnom rozhovore pre Postoj. „Je to úplný nezmysel. Hovorím jasne, že ak by členským štátom EÚ zobrali právo veta, nemáme tam čo robiť. Bodka,“ vyhlásil.

(mch)


Ďalšie články