Pellegrini: Vláda s PS pravdepodobne nevznikne, prekážkou je po dnešku KDH

PREZIDENTKA - STRETNUTIE S PELLEGRINIM Foto: Profimedia.sk

Predseda KDH Milan Majerský sa dnes stretol s Robertom Ficom a odmietol vznik vlády so Smerom, aj s Progresívnym Slovenskom. Na jeho slová reagoval večer Peter Pellegrini.

Robert Fico sa dnes stretol s Petrom Pellegrinim aj Milanom Majerským z KDH a podľa všetkého došlo k rozhodujúcemu posunu pri zostavovaní vlády.

Majerský prijal ponuku na rokovania v centrále Smeru, rokovanie trvalo asi 30 minút. Majerský po rokovaní povedal: „Predsedu Smeru Roberta Fica som si vypočul, to je všetko.“ Rokovania o vstupe KDH do vlády odmietol, žiadne podmienky si podľa vlastných slov nekládol.

Majerský považuje za nepredstaviteľné, aby jeho strana išla do koalície so Smerom a Hlasom, ale rovnako tak aj s Progresívnym Slovenskom. Majerský tým odmietol predstavu Františka Mikloška, ktorý vyzýva KDH na vstup do vlády s PS a Hlasom. Predseda KDH vyhlásil, že do vlády s progresívcami by nešiel ani vtedy, ak by sa odložili kultúrno-etické témy.

„Jasne sme zadefinovali naše videnie sveta,“ vyhlásil. KDH chce byť podľa svojho predsedu konštruktívnou opozíciou. „Pre nás je dôležité to, čo som povedal už pred pár dňami, že KDH s najväčšou pravdepodobnosťou mieri do opozície,“ povedal Majerský.

Na Majerského slová reagoval neskôr predseda Hlasu Peter Pellegrini. Pre televíziu Markíza povedal, že v tejto situácii sa zdá, že prekážkou vzniku vlády s PS, SaS a Hlasom je aktuálne KDH, nie Hlas. Ten bol pripravený na obidva varianty a chcel rokovať o konkrétnych podmienkach. Situáciu sa snažil využiť na čo najlepšie postavenie pre Hlas a seba. „Prekážkou takejto vlády je v tejto chvíli KDH, nie Hlas,“ povedal. Dodal, že z toho vyplýva, že pravdepodobnejšia je vláda so Smerom a SNS.

Podľa kuloárnych informácii ponúklo PS Pellegrinimu funkciu premiéra. Pellegrini to isté očakával od Roberta Fica, ten to však odmietol.

V stredu popoludní sa zdalo, že rokovania sa na tejto požiadavke Petra Pellegriniho mierne zasekli. Médiá tomuto naratívu pomáhali, viaceré z nich dali priestor Borisovi Zalovi, ktorý je blízky Petrovi Pellegrinimu a vyslovoval sa za koalíciu progresívcov s Hlasom, pričom vláda so Smerom podľa neho Hlas ohrozuje viac.

V stredu však došlo k posunu.

Posun nastal po stretnutí Fica s Majerským a následnej reakcii Pellegriniho na závery tohto stretnutia a ohlásený odchod KDH do opozície.

Vyjadrenie predsedu KDH ukazuje, že vláda progresívcov s Hlasom a KDH zrejme nevznikne, pretože KDH mieri do opozície. V piatok by malo o téme rokovať predsedníctvo KDH.

Po strede sa teda zdá, že budúca vláda vznikne na pôdoryse Smer-Hlas a SNS. Takáto koalícia by mala 79 hlasov. Pellegrini popoludní pre RTVS však povedal, že dohoda na takejto vláde ešte nevznikla.

Otázkou bude najmä rozdelenie postov vo vláde, najväčšia pozornosť sa podľa všetkého sústredí na obsadenie ministerstva vnútra a celkovú rovnováhu a rozdelenie postov medzi tri strany. Riešiť budú aj otázku, či budú môcť byť vo vláde obvinení politici ako Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, respektíve aj niektorí obvinení politici z Hlasu. Z nemenovaného zdroja pre Štandard preniklo, že Denisa Saková zrejme nebude mať ambíciu byť ministerkou vnútra. Rezort vnútra by však mal pripadnúť Hlasu.

SNS čelí už druhý deň mediálnemu tlaku, či bude strana jednotná, keďže jediným poslancom zo SNS je predseda strany Andrej Danko. Predseda strany Život Tomáš Taraba, ktorý bol zvolený na kandidátke SNS, pre viaceré médiá vyhlásil, že nemá obavu o jednotu klubu. Očakáva sa, že do vlády za SNS pôjde práve Taraba.


Ďalšie články