Hlina mal prvý výstup. Pripomenul Majerskému, kto bude šíriť najviac nenávisti voči KDH

Ešte sa nestihli novozvolení poslanci Národnej rady osobne stretnúť na prvej schôdzi a už tu máme konflikt medzi Alojzom Hlinom a Milanom Majerským.

22213022020_hlina_kdh_4682421 Alojz Hlina Foto: Dano Veselský/TASR

„Ste prekvapení z tej rýchlosti a z toho, ako ľahko to vie R. Fico poskladať? Ja nie,“ píše vo svojom statuse Alojz Hlina.

Hneď aj vysvetlí prečo.

„Fico potreboval, aby Pellegrini nemal plán B, potreboval vyhlásenia, aby žiadna iná vláda nevznikla, to ho malo presvedčiť, aby bol „konštruktívny“. A kto to zabezpečil? No predsa Milan Majerský. Iniciatívne vysielal signály – utekal do centrály Smeru, rozprával, ako musí PS zásadne zmeniť svoj program, ako aj to, ako ide KDH do opozície.“

Hlina, ktorý je bývalým predsedom KDH a Majerský mu robil v tom čase lojálneho podpredsedu, sa do parlamentu dostal na kandidátke liberálnej strany SaS. Svoj prvý útok okamžite venoval KDH.

Pritom pri ňom zavádza. Majerský sa nikam neponáhľal a to, že KDH mieri do opozície hovoril už od volieb. Bola to napokon politická línia strany, ktorá nechcela vládnuť ani so Smerom, ani s progresívcami. Podľa prieskumov až dve tretiny voličov KDH odmietali vládu s PS. Dôvodom nie je svojvôľa KDH, ale radikálny program progresívcov.

Alojz Hlina má však svoje vlastné vysvetlenie:

„Môže za to Majerský, ani nie KDH, lebo to sa k tomu ani nevyjadrilo, prísne vzaté, väčšina predsedníctva podľa mojich informácií bola za 4-koalíciu, len predsedníctva sa nikto nepýtal. Stačilo ubezpečenie Majerského v Smere, že to vybaví.“

A ako teda Smer zabezpečil „konštruktívnosť“ Majerského? Stará dobrá hra – vydierateľnosť politika. Majerský by pred nástupom do funkcie župana nevedel zaplatiť z úspor ani rekonštrukciu kúpeľne vo svojom panelákovom byte. Vo funkcii župana sa mu však začalo dariť, ale my, čo sme nepadli z hrušky, vieme, že ani z platu župana a ani z platu europoslankyne neviete postaviť na hektárovom pozemku miliónovú haciendu (interval 1 500 000 až 2 000 000 eur). Mimochodom, hektár je 10 000 m2 a na taký pozemok s výhľadom na Vysoké Tatry musíte mať viac ako len založený byt v levočskom paneláku.“

Majerský jeho osočovanie odmietol, z platu župana a europoslankyne si podľa predsedu KDH mohli rodinný dom v hodnote zhruba 400-tisíc eur dovoliť.

Hlina však za tým vidí viac:

„U Majerského som jeho rizikovosť už dávno naznačoval, teraz to hovorím otvorene. KDH pod jeho vedením bude piatou kolónou oligarchie a Smeru. Mimochodom, dohoda Fica a Majerského obsahuje, že pustia aj niečo ohľadom interrupcií, plus presun eurofondov na VÚC a keď ľudia od Danka začnú blbnúť, tak zopár poslancov KDH zaberie,“ dodal na záver.

Majerský sa po zasadnutí predsedníctva KDH vyjadril, že „správanie zvoleného poslanca za stranu SaS pána Hlinu vysvetľuje, prečo sme opatrní vo vzťahu k črtajúcej sa alternatíve voči vláde Roberta Fica“.

Na Hlinu, ktorému robil Majerský vo voľbách 2020 stranícku dvojku a voči ktorému sa nedokázal v tom čase vymedziť, ani teraz na Hlinu ostro nezaútočil. Hlina, ktorý v minulosti nadbiehal HZDS, kandidoval za OĽaNO aj KDH a najnovšie za SaS, má pritom svoju vlastnú minulosť. Svojho času sa chválil, ako vo veľmi mladom veku zarábal na exporte volkswagenov do Číny, kam letel ako súčasť delegácie s Vladimírom Mečiarom. Majerskému sa však na Hlinu bude útočiť ťažko, keďže ho ako predsedu KDH akceptoval.

Hlina tak nielen Majerskému pripomenul, že niektorí politici by sa mali pripraviť, že najostrejšie osobné útoky môžu očakávať od kolegu, ktorý s nimi zrejme bude sedieť v opozičnej lavici. Týka sa to nielen poslancov KDH, ale aj Anny Záborskej z KÚ a podobne.

Keď sme pred týmto scenárom pred voľbami v rozhovore pre Štandard varovali Richarda Sulíka, povedal, že „dúfam, že nemáte pravdu“. Dlho to netrvalo.

(fed)