Bývalý izraelský vojak Tomáš Alner: Izrael bude ako ranený tiger. Treba čakať vysoké počty obetí a vojnu v meste, dom po dome

22alner2.jpg Tom Alner. Foto: Do kríža/RTVS, screenshot

Izraelská armáda už mobilizuje státisíce mužov, hovorí o vývoji situácie v Izraeli Tomáš Alner, ktorý má osobnú skúsenosť z boja, v minulosti bojoval ako vojak v špeciálnej jednotke izraelskej armády, ktorá bola nasadená v Libanone proti Hizballáhu. Momentálne vedie spoločnosť Alner Investment a.s.

Pôsobili ste v izraelskej armáde, máte skúsenosť s bojovými akciami. Ale predtým, než sa vás spýtam na vojnu, ako hodnotíte to, čo sa od soboty deje v Izraeli?

Jednoznačne možno povedať, že vojenská akcia Izrael zaskočila. Objavujú sa informácie, že príprava trvala niekoľko rokov, pričom Hamas a ďalšie organizácie, ktoré sa na útoku podieľali, súčasne v tom čase vypúšťali informácie a úmyselne zavádzali, že nemajú záujem o konfrontáciu a podobne. To je tiež hlavný dôvod, prečo bol Izrael nepripravený.

Treba si však uvedomiť, že armáda nie je polícia alebo požiarny zbor, nedokážu byť za polhodiny na mieste. Bojovalo sa naraz na 22 miestach, útok prišiel zo vzduchu, z mora, po zemi, vykopané boli tunely, treba vedieť, že armáda nebola v pohotovosti, preto ju nemožno nasadiť ako políciu. To je falošná predstava. Mobilizácia armády sa počíta na dni.

Napriek tomu, Izrael má dlhodobo obrovskú technologickú prevahu, zvlášť to platí pre spravodajskú činnosť. Čím si vysvetľujete, že ani izraelské, ani americké tajné služby tentoraz nič nevedeli?

Bolo to prekvapujúce a bolo to zlyhanie na strane rozviedky. Vyplýva z toho, že muselo ísť o viacročné zlyhanie a nemyslím si, že to súviselo s nejakou nedávnou politikou izraelskej vlády, ako to niektorí komentátori píšu. Nemám však odbornosť v tejto oblasti, nechcel by som o tom špekulovať. Určite sa to bude riešiť.

Prejdime k tomu dôležitejšiemu, čo sa deje a čo sa môže stať. Netanjahu vyhlásil stav vojny a očakáva dlhú vojnu. Čo si pod tým predstavujete vy?

To, čo sme videli, bola kataklizma. Padla nepísaná dohoda, ktorá sa sformovala za niekoľko rokov, že obe strany vedú iba obmedzené vojenské akcie, akoby hrali šach. Jeden potiahol jednou, druhý inou figúrou, nestrieľalo sa až tak ďaleko, odveta sa nerobila masívna a podobne. Každý chránil to, na čom mu záležalo. Pre Hamas to bola kontrola nad Pásmom Gazy, pre Izrael obete medzi vojakmi. V rámci tejto nepísanej dohody dochádzalo k obmedzeným akciám. Ďalšia vec, prečo doteraz nedošlo k operácii zo strany Izraela je, že v Gaze neexistuje voči Hamasu žiadna lepšia alternatíva. Aj keby bol Hamas a jeho vláda zničené, nepovstane tam nijaká demokratická vláda, môže ho nahradiť ešte horšia organizácia. Preto bol doteraz Izrael, aj obidve strany vo svojom prístupe obmedzené. Niečo sa však zmenilo. A obe strany teraz potrebujú dlhú vojnu.

Prečo? Čo sa zmenilo?

Na jednej strane stoja organizácie financované Iránom, ktorý má záujem, aby Izrael neuzavrel zmluvu so Saudskou Arábiou. To by predstavovalo pre Irán obrovský problém, je to pre nich za červenou čiarou. Irán preto potrebuje dlhú vojnu, aby sa moslimský svet postupne radikalizoval. Skutočným vládcom Gazy je Irán. Irán to financoval a plánoval, Irán má záujem na dlhej vojne Palestíny s Izraelom.

Prečo má mať na nej záujem aj Izrael?

Izraelská verejnosť dlhodobo žiada, aby sa bezpečnostný problém s Hamasom a ďalšími organizáciami vyriešil. Červená línia bola prekročená a aj keby nebola odvaha a záujem vo vedení štátu alebo armády, verejnosť ich k tomu dotlačí. Keby to vláda teraz nerobila, tak by padla.

Netanjahu hovorí, že Izrael chce zničiť Hamas. Hoci má izraelská armáda skúsenosti s vojnou v meste, Gaza je iný prípad. Ako možno vyhrať vojnu v mestskej aglomerácii, kde žijú stovky tisíc ľudí?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami