Kým si liberáli posielajú cez médiá odkazy, Fico chce veľmi rýchlo predstaviť novú vládu

Najlepšou vizitkou rokovaní o zostavení novej vlády je, ako málo únikov možno nájsť v médiách a na sociálnych sieťach. Poslanci všetkých troch strán rešpektujú disciplínu. V pondelok večer bolo hlavnou témou rokovanie s predsedom SNS Andrejom Dankom.

Peter Pellegrini Robert Fico Rober Fico a Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Keď čítate noviny, sledujete tlačovky a výstupy liberálnych politikov, akoby ste boli v alternatívnom vesmíre. Šimečka niekoľko dní po tom, ako k tomu došlo, prizná ponuku na post premiéra pre Pellegriniho, keďže to už takmer nehrá rolu, SaS iniciatívne vyzve Šimečku, aby Pellegrinimu ponúkol aj post ministra vnútra. „Musíme dať Pellegrinimu ponuku, ktorá sa nedá odmietnuť, nebude ju chcieť odmietnuť alebo sa mu bude odmietať veľmi ťažko,“ povedal v pondelok Sulík.

KDH ešte pred víkendom oznámilo, že sú „otvorení ďalej rokovať o „čo najlepšej alternatíve pre Slovensko,“ ale všetky „červené čiary pritom naďalej platia,“ dodá predsedníctvo KDH.

Sulík to následne ocenil a pomerne prekvapivo z toho odvodil, že „keď si PS aj KDH sadnú s chladnými hlavami, dokážu nájsť dobrý kompromis“.

A práve to je ten paralelný vesmír.

Vyhlásenia sú také, akoby v posledných dvoch-troch dňoch bolo pravdepodobnejšie, že môže vzniknúť liberálna vláda PS, SaS s Hlasom a KDH. Pričom proti tomu svedčí nielen dianie v prostredí liberálnych strán, ale najmä rokovania Roberta Fica s Petrom Pellegrinim a Roberta Fica s Andrejom Dankom.

Začnime ešte vývojom v prostredí KDH a liberálnych strán.

KDH je síce ochotné rokovať, ale pri každom jednom vystúpení pripomína svoje červené čiary, pričom za čiarou je v podstate celý ideologický program PS. Zároveň si dá strana červenú čiaru aj tam, kde vedie jedna z centrálnych požiadaviek Hlasu (reorganizácia polície a špeciálnej prokuratúry). Pellegrini to ani nemusí komentovať, aby bolo jasné, že tieto výroky nemožno práve čítať ako pozvánku do vlády.

Aby toho nebolo málo, na KDH doteraz nikto nezaútočil ostrejšie, ako nový poslanec z klubu SaS Alojz Hlina. Bývalý predseda KDH o svojom nedávnom podpredsedovi napísal: „Majerský je vydierateľný a vydierajú ho ľudia, ktorým záleží na tom, aby to dopadlo tak, ako to ide dopadnúť. U Majerského som jeho rizikovosť už dávno naznačoval, teraz to hovorím otvorene. KDH pod jeho vedením bude piatou kolónou oligarchie a Smeru.“

Neostal len pri kritike predsedu KDH, pre istotu zaútočil aj na poslancov KDH: „keď ľudia od Danka začnú blbnúť, tak zopár poslancov KDH zaberie,“ napísal.

Opäť, nielen Peter Pellegrini, ale aj ďalší poslanci Hlasu z toho cítia, ako by asi fungovali vzťahy v štvorkoalícii.

Ale skutočný dôkaz toho, že v médiách sledujeme alternatívny vesmír, je to, čo sa deje v prostredí Smer-Hlas a SNS.

Podľa informácií Štandardu sú Robert Fico a Peter Pellegrini v základných kontúrach dohodnutí na vzniku novej vlády. Fico pri rokovaniach ukazuje svoje prednosti, voči Hlasu aj SNS sa správa ústretovo, pričom dokáže riešiť aj problémy, ktoré si budúci partneri sami vytvárajú.

Pellegrini, ktorého meno spomínajú Šimečka so Sulíkom a Majerským, si musí pochvaľovať, ako ústretovo sa k nemu správa Fico pri rokovaniach. Očakáva sa, že súčasťou koaličnej dohody bude aj kandidatúra Petra Pellegriniho na post prezidenta. Ak sa to podarí, Pellegrini dosiahne viac, ako kedysi Rudolf Schuster a z prostredia vládnej koalície nebude mať protikandidáta.

V pondelok večer sa pozornosť pri zostavovaní novej vlády sústredila na rokovania Roberta Fica so SNS.

Situácia je mierne sťažená preto, že jediným poslancom SNS je samotný predseda Danko a zvyšní poslanci nie sú z SNS. Aj tu však platí, že nie je ohrozený samotný vznik vlády, iba je – podľa zdrojov Štandardu – potrebné rokovania viesť bilaterálne. Ukazuje sa, že Fico bude musieť poslaneckému klubu SNS venovať zvýšenú pozornosť, ale nezdá sa, že by to malo ohroziť vznik vlády, najmä ak má Fico medzi všetkými poslancami SNS vysokú podporu.

Zvláštnym a trochu paradoxným spôsobom o tom svedčí aj vyhlásenie Andreja Danka, že SNS bude novú vládu podporovať aj vtedy, ak by nebolo jej súčasťou.

Naďalej platí, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Strany sa však dohodli, že za jednotlivé rezorty ponesú plnú zodpovednosť, nebude teda žiadna krížová kontrola, že by, povedzme, Smer mal štátneho tajomníka na ministerstve, ktoré by viedol politik Hlasu alebo SNS. Každá strana bude mať plnú zodpovednosť za svoj rezort.

Malou výnimkou – ale iným spôsobom – je rezort vnútra, kde síce tiež nemá byť krížová kontrola, ale partneri sa dohodli, že s osobou budúceho ministra musia súhlasiť všetci traja. A to sa podľa našich informácií už stalo a budúcim ministrom vnútra by mal byť Matúš Šutaj Eštok (Hlas), ktorý má silné postavenie v Hlase a nie je spájaný so žiadnou vyšetrovanou skupinou. Takže padá aj obava prezidentky Čaputovej, že by ministrom vnútra mohol byť Robert Kaliňák.

Ten sa podľa kuloárnych informácií usiluje o miesto vo vláde, ale na inom rezorte.

Ako sme v Štandarde informovali už v sobotu, ministrom financií by sa mal predbežne stať Ladislav Kamenický (Smer), ministrom vnútra spomínaný Šutaj Eštok (Hlas), ministrom školstva Tomáš Drucker (Hlas, ex-Dobrá voľba), ministrom informatizácie Richard Raši (Hlas), ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas), do vlády smeruje aj Denisa Saková (Hlas), ktorá by mohla byť ministerkou spravodlivosti alebo iného pokojnejšieho ministerstva. Stále nie je dohoda na obsadení ministerstva zahraničných vecí, v kuloároch nepočuť ani meno budúceho ministra obrany.

Smer by mal získať okrem iných aj post ministra kultúry, o rezort prejavil interne záujem Marián Kéry, ale momentálne sa zdá, že väčším favoritom je Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity. Kéry síce získal viac krúžkov (13 728 proti 3 052), na čo sa v Smere tradične berie ohľad, ale Kéry sa viac profiloval v témach zahraničnej politiky, čo bude pre Ficovu stranu dôležité aj naďalej, a navyše nemá skúsenosti s riadením, čo, naopak, rektor Habánik má. Definitívna dohoda však ani tu ešte nie je.

Na dotiahnutie dohody je potrebné vyriešiť najmä účasť SNS vo vláde. Nateraz je kandidátom na ministra hospodárstva Tomáš Taraba (SNS/Život). V pondelok sa diskutovalo aj o tom, že by SNS mala dva slabšie rezorty, prípadne iba jeden, ale zato silný rezort. Z prostredia SNS bolo počuť aj návrh, že by Dankova strana obsadila až tri miesta vo vláde, ale dve z nich by mali výrazne slabšiu agendu (napríklad cestovný ruch). Očakáva sa tiež, že Andrej Danko otvorí otázku, kto sa stane predsedom parlamentu po tom, ak by bol Peter Pellegrini zvolený za prezidenta.

Azda najzaujímavejšie na celom rokovaní je, ako disciplinovane sa správajú jednotliví poslanci všetkých troch strán. Na Facebookoch nevidieť žiadne odkazy, žiadne vynášanie informácií, mimo rokovacích miestností sa neprenášajú ani emócie. A ak, tak iba ocenenie prístupu a nasadenia Roberta Fica. Na žiadosť o rozhovor sme zo všetkých strán dostali poďakovanie za záujem a odmietnutie. Keďže nikto tým nechce poškodiť rokovania a dohodu.

Tá by podľa optimistov mohla byť verejnosti predstavená už v priebehu utorka či stredy.

Každý, kto si spomenie na zostavovanie vlády po voľbách v roku 2020, keď budúci koaliční lídri spolu varili gnocchi, ale zároveň sa objavovali verejné vyhlásenia jedného predsedu koaličného strany proti hlavnej programovej priorite iného koaličného predsedu, pričom jeden z predsedov strán hneď po voľbách oznámil, že sa na rokovaní a vôbec vládnutí nebude zúčastňovať, musí vidieť rozdiel.

Zdá sa, že tak, ako idú liberálnym politikom a politikom bývalej vlády lepšie ich statusy, tak politické remeslo ide lepšie Ficovi a Pellegrinimu.