Slovensko zaplavili farebné veselé kamienky

unnamed (4) Foto: archív iniciatívy Veselé kamene/Facebook

Našu krajinu ovládla nová hystéria zvaná Veselé kamene. Deti na svojich prechádzkach prírodou či v mestských parkoch nachádzajú farebne pomaľované kamene ukryté na rôznych miestach. Každý kamienok nesie označenie Veselé kamene a PSČ daného mesta, z ktorého pochádza. Odkiaľ sa tu vzali? 

Dnes už viac než 31 000 členná komunita nadšencov na sociálnej sieti Facebook zdieľa denne nájdené kamienky z rôznych kútov Slovenska. Istotne si pamätáte, že sa zbieralo už kadečo. Najprv to boli staré známe „céčka“, neskôr kartičky hokejistov a teraz tu máme kamene. Čo môže byť fascinujúce na obyčajných kameňoch? Divili by ste sa. 

Táto myšlienka nie je úplne nová. Slovenský výtvarník Peter Roller začal tvoriť petrogramy zhruba v roku 2008, išlo o kamene čiastočne natrené bielou farbou, na ktoré namaľoval akoby klávesnicový kód. Kamienky najskôr daroval priateľom, neskôr náhodne odkladal na prechádzkach mestom či lesom, odložené len tak náhodne. Postupne sa tak vyvinulo dielo, ktoré presahuje hranice, petrogramy sú po celom svete, vznikla aj webstránka, kde možno vlastníctvo takého kameňa ohlásiť.

Petrogram Petra Rollera. Foto: archív

A teraz sa vráťme k deťom do súčasnosti. Odkedy moja päťročná dcérka s nami zažila dosť náročnú turistiku v lese, začala odmietať pobyt v prírode. Premýšľala som nad rôznymi „fígľami“, ako ju v tomto pandemickom období dostať znova do lesa. Priznávam, kamienky mi nenapadli, ale i tak si nás našli.

Keď našla svoj prvý personifikovaný kamienok pomaľovaný inými detičkami z regiónu, túžila nájsť ďalší a ďalší, až sa pobyt v prírode stal znova našou každodennou súčasťou. Podobne sa to dnes odohráva v tisíckach domácností alebo skôr v lesoch a parkoch v našej krajine. 

Odkiaľ sa vzali Veselé kamene

Za to, že Slovensko sfarebnelo, vďačíme dobrovoľnej nadšeneckej iniciatíve s názvom Veselé kamene. Táto iniciatíva vznikla v apríli 2018, kedy jej zakladateľka učiteľka Lenka Šarközyová spolu s deťmi z Materskej školy Damborského v Bratislave vytvorila prvé kamienky, ktoré následne vypustili do sveta. 

„Hlavným cieľom tejto tvorivej aktivity je naučiť deti chápať, že je prirodzené dávať a nič za to nečakať. Pretože jedinou odmenou pre deti je radosť z toho, že ich kamienok niekoho potešil,“ uviedla pre denník Štandard pani Šarközyová. „Tým, že ich zväčša práve rodičia maľujú doma spolu s deťmi, táto aktivita rodiny spája,“ dodáva.

Pýtate sa, na čo slúži uvedené označenie Veselé kamene a poštové smerovacie číslo na nepomaľovanej strane každého výtvoru? Práve podľa neho vie nálezca kamienok identifikovať a priradiť ho k regiónu, odkiaľ pochádza. Prípadne si celú jeho púť môže vyhľadať prostredníctvom aplikácie „lupa“, priamo v skupine Veselé kamene. Tu kamienkoví nadšenci zdieľajú fotografie ozdobených kameňov ešte pred ich ukrytím, ale tiež už tie nájdené. Tu sa ich radosť ešte násobí. 

Komunita kamienkových nadšencov sa rozrastá

Iniciatíva tvorby a hľadania farebných kamienkov po celom Slovensku nabrala za posledné týždne na kvantite, čo sa týka počtu členov komunity, ale tiež na kvalite samotného skrášľovania kameňov. Denne pribúda okolo 2 000 nových nadšencov. Kamene už zdobia nielen deti, ale aj ich mamy, babky, tety. Pridávajú sa dokonca celé domovy seniorov či ľudia, ktorí v takomto zdobení našli svoje hobby. Niektoré z nich sú preto skutočne hotovými umeleckými dielami. Veď posúďte sami.

Mnohonásobná radosť

Veselé kamienky sprevádza mnohonásobná radosť najmladších umelcov – detí. Najskôr je to radosť z nachádzania správnych kúskov pre svoju tvorbu, následne radosť zo samotnej maľby na kamienok, radosť z finálneho výsledku a napokon z ukrývania kamienku. Hovorí sa, že radosť rozdávaním rastie, preto asi najväčšiu radosť prežívajú práve deti pri nachádzaní týchto farebných „pokladov“ na svojom výlete. Nájdený kamienok je možné si buď ponechať alebo ho znova ukryť na úplne inom mieste, dokonca aj v inom meste. 

Popri smútku, ktorý v krajine vládne vzhľadom k pandémii, tak zavládla nová vlna nadšenia a rozdávania radosti prostredníctvom obyčajného kamienka. Zapojiť sa môže každý. Najdôležitejšia je chuť tvoriť a robiť radosť iným. A to je na celej tento kamienkovej hystérii to najsympatickejšie. 

A ak sa v budúcnosti vyrieši i ekologická stránka aktivity a bude možné dekorovať kamienky aj prírodnými farbivami, potešia sa okrem detí aj milovníci panensky čistej prírody. 


Ďalšie články