S Tuskom alebo vôbec. Bývalý poľský premiér sa vrátil, aby pomohol poraziť Kaczyńského PiS

Predvolebná debata pred nede¾nými parlamentnými lvo¾bami Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľsko je v politických názoroch geograficky aj generačne rozdelené. Jedni politici sľubujú vládu bez tých druhých. Keď si z malej dediny, vysmievajú sa ti, že volíš Občiansku koalíciu (KO). Keď žiješ vo Varšave a hlasuješ za Právo a spravodlivosť (PiS), taktiež čelíš nepríjemným pohľadom. Ak sa Poliaci pri stole nechcú hádať, o politike sa jednoducho nerozpráva. Ak niekto niečo naznačí, nedeľný obed sa práve skončil.

Na juhu a východe víťazí modrá, na severe a západe červená. Rozdelený je nielen štát, ale aj celé rodiny či dokonca manželstvá. Mladé ženy chcú hlasovať za Ľavicu, mladí muži tvoria najväčší elektorát Konfederácie. Starší fandia PiS, mladší KO.

Po ôsmich rokoch vlády PiS je vo voľbách Kaczyńského jediným naozajstným súperom Donald Tusk. Už šesťdesiatšesťročný predseda Občianskej platformy (PO), ktorá štartuje v týchto voľbách pod vlajkou Občianskej koalície spolu so stranami Zelení, Iniciatíva Poľsko (iPL) a Nowoczesna (.N), sa vrátil do poľskej politiky pred dvoma rokmi.

Občianska platforma sa po prehratých voľbách v roku 2015 márne snažila nájsť nového lídra, ktorý by mal nahradiť Tuska. Všetci, ktorí to skúsili, neuspeli. Tusk síce dokázal uspieť bez PO, PO bez Tuska však už nie. Ten sa stal ešte v roku 2014 predsedom Európskej rady a z poľskej politiky odišiel. Teraz sa však vrátil a od začiatku sľuboval spájanie sa proti PiS.

Volebná kampaň v Poľsku. Foto: Anna Čujová
Volebná kampaň v Poľsku. Foto: Anna Čujová

Ten zlý Nemec

Zatiaľ čo Jaroslav Kaczyński by oslovenie „Nemec” považoval za urážku, Tusk sa blízkej spolupráci s Nemcami netají. Chce byť spolu s nimi a Francúzskom v trojici najmocnejších štátov v EÚ. Tusk si je vedomý, že dobré vzťahy s Nemeckom Poľsku pomôžu, a to hlavne ekonomicky. Čoraz viac nemeckých firiem sa aj vďaka stále lacnej pracovnej sile sťahuje do Poľska. A nejde len o výrobu, ale aj o firmy zamerané na servisné služby, logistiku a čoraz viac aj výskum. V prostredí biznisu sa navyše čoraz viac skloňuje sťahovanie sa technologicky dôležitých firiem z Ázie do Európy a Poľsko je horúcim kandidátom na ich zozname.

Krajina za posledné roky značne investovala do infraštruktúry a má dobre kvalifikovaných pracovníkov. Navyše, Poľsko už od roku 2015 prijímalo Ukrajincov nielen kvôli práci, ale aj na štúdiá. Tak si starnúce Poľsko s klesajúcou populačnou krivkou zaobstaralo prísun nových, kultúrne aj historicky blízkych obyvateľov. V krajine dnes žije, pracuje a vzdeláva sa dokopy už viac ako tri milióny Ukrajincov.

Smola na zlé časy

Zatiaľ čo strana PiS vládla s výnimkou posledného obdobia v ekonomicky najlepších časoch, Tusk bol premiérom v rokoch, keď zúrila finančná kríza. Súčasná vláda sa tak chváli historicky najnižšou nezamestnanosťou a Tusk na to nemá čo povedať, lebo za jeho vlády bola o desať percent vyššia. Ďalšou dýkou do chrbta Tuskovi je 500+, ktoré bolo v roku 2015 odpoveďou na jednu z najnižších sociálnych dávok na dieťa v Európe. Hoci je Občianska platforma ľavicová strana, rodiny a seniori si najviac prilepšili počas vlád PiS. Ak aj niektorí vravia, že trináste a štrnáste dôchodky, 800+ a iné sociálne dávky sú mrhaním, PO sa ani len neodváži spomenúť, že by ich zrušilo. V programe však sľubuje znížiť zadlženosť pod 30 percent HDP. V súčasnosti dlh osciluje okolo 50 percent.

Občianska koalícia chce koniec uhoľných baní do roku 2040, jedno teplé jedlo denne pre deti v školách či „náramok života” pre seniorov, ktorý im bude kontrolovať životné funkcie. V programe sa objavuje aj sľub o voľbách cez internet či jeden gigabajt internetu denne zdarma pre mládež.

Ich hlavné témy v programe sú spojené s nápravou systému spravodlivosti a zavedením registrovaných partnerstiev. Chcú oddeliť rolu generálneho prokurátora a ministra spravodlivosti. Tieto dva úrady v Poľsku v súčasnosti zastáva jedna osoba. Chcú takisto zaviesť preplácanie umelého oplodnenia a antikoncepcie. Práve na týchto témach sa Poliaci v posledných rokoch škriepili najviac. Celonárodné demonštrácie, vládne aj opozičné pochody hlavným mestom, protesty pred Kaczyńského domom či parlamentom boli v Poľsku novým štandardom. Poslednú predvolebnú demonštráciu vo Varšave, ktorá sa uskutočnila dva týždne pred voľbami, zvolal Donald Tusk. Bola označená za najväčšiu demonštráciu v histórii Varšavy. Podľa odhadov organizátorov sa na nej zúčastnilo viac ako milión Poliakov.

Aj napriek politickému súboju sú však viaceré body programov KO a PiS podobné. Obe strany chcú Poľsko, ktoré budí obdiv a úctu. Budovanie armády, rozvoj železničnej a autobusovej dopravy, nové a moderné športoviská. Inými slovami – všetko, čo reprezentuje krajinu.

Rozhodovať však budú rozdiely. Ako napríklad ten, že KO láka voličov sľubovaním lepšieho zdravotníctva, ktoré je v hroznom stave, zatiaľ čo PiS Poliakom ponúka preplatenie pohrebu. Po nedeli sa dozvieme, čo voličov presvedčilo viac.


Ďalšie články