Majerský: Pellegrini si zadefinoval svoje miesto pod Robertom Ficom

392761499_859541272194790_6296713805315197548_n Milan Majerský. Foto: KDH/FB

„Sme jedinou politickou stranou, ktorej sa dve volebné obdobia nepodarilo dostať do Národnej Rady a teraz po týchto dvoch volebných obdobiach sme späť,“ uviedol na tlačovej konferencii po sobotnom rokovaní Rady KDH v Poprade predseda hnutia Milan Majerský. Doplnil, že rešpektuje výsledok volieb a ich víťaza. Na účet Pellegriniho však poznamenal, že si „zadefinoval svoje miesto pod Robertom Ficom, vedľa Andreja Danka“.

Kresťanskodemokratické hnutie má podľa Majerského „pred voľbami aj po nich len jednu tvár“ a má byť v parlamente hlasom slušných ľudí.

Doplnil, že hnutie chce presadzovať jednotlivé body zo svojho programu, pričom bude zakotvené vo svojich hodnotách. Spomenul napríklad zlepšenie situácie v školstve, zdravotníctve či zachovanie špeciálnej prokuratúry. Sústreďovať sa budú aj na zmenu volebného systému na osem volebných obvodov, väčšie kompetencie pre regióny a lepšie čerpanie eurofondov.

„Plne si uvedomujeme, že presadiť niečo z opozície, je nesmierne ťažké. Rozhodnutie o jednom volebnom obvode ma v minulosti veľmi sklamalo. Budeme pracovať na tom, aby sme pre túto myšlienku získali čo najviac politických partnerov a možno sa chytí aj niekto z vládnej trojky,“ uviedol Majerský. Chce v parlamente pracovať konsenzuálne a hnutie je pripravené podporiť niektoré vládne návrhy, ktoré malo KDH vo volebnom programe.

Majerský tiež upozornil, že čerpanie eurofondov je vždy problematické, keď je centralizované. „Všetky úspešné krajiny, ktoré dokázali dobre čerpať a dobre investovať do krajiny, boli tie, ktoré decentralizovali eurofondy aj kompetencie. Poľsko má 44 percent na vojvodstvách, keby sme šli len ich cestou, už vtedy by sme mohli v čerpaní urobiť lepšie kroky a budovať všetky časti krajiny, nielen niektoré,“ zdôraznil Majerský, ktorý je rozhodnutý skĺbiť funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja a poslanca NR SR. Vidí v tom veľkú výhodu, keďže ako poslanec má bližší dosah na niektoré ministerstvá.

Predseda KDH zároveň vyjadril spolupatričnosť ľuďom postihnutým nedávnou prírodnou katastrofou na východnom Slovensku. Doplnil, že hnutie vyzbieralo od straníkov pre dotknutých obyvateľov približne 13-tisíc eur.

Lídri hnutia sa vyjadrili aj k napätej situácii na Blízkom východe. Miriam Lexmann po skončení rokovaní uviedla, že hnutie odsudzuje útok Hamasu na Izrael a uznáva právo Tel Avivu na „sebaobranu“.

„Tisíce vystrelených rakiet, brutálne násilie na izraelskom civilnom obyvateľstve a stovky mŕtvych vyvolali vojenskú odpoveď Izraela aj ďalšiu eskaláciu napätia v regióne,“ dodala Lexmann.

V mene KDH však dôrazne odsúdila „akékoľvek násilie na civilistoch“ a vyzvala na čo najskorší návrat aktérov, najmä Palestínčanov, k hľadaniu mierových riešení.

(sak, tasr)


Ďalšie články