Krajčí stačil, Matovič sa nikam nechystá, vyplýva zo stanoviska OĽaNO

Marek Krajèí Igor Matoviè bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) po podaní demisie a predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hnutie OĽaNO splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Vyhlásilo to hnutie po pondelkovom rokovaní poslaneckého klubu a po výzve šéfa SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka na odchod premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie.

„Okrem hnutia Sme rodina sa k sebareflexii zatiaľ nepridala žiadna ďalšia koaličná strana. Naše hnutie opakovane deklaruje, že je proti predčasným voľbám,“ píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi premiérom Matovičom a vicepremiérom Sulíkom.

Exodus Za ľudí a SaS je reálny

Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb, výzvy na odchod Matoviča a Sulíka či na ich zmierenie. SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy. Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy.

Matovič mlčí

Premiér utlmil v ostatných dňoch svoju verejnú aktivitu na minimum. Nezvyčajnou prázdnotou zíva aj jeho profil na sociálnej sieti Facebook, na ktorom zvykol publikovať niekoľko príspevkov denne, a to aj o pomerne banálnych záležitostiach.

Posledná aktualizácia je z minulého utorka, keď referoval o svojom konflikte s manželom šéfky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Radoslavom Baťom, ktorý eskaloval až do zverejnenia Matovičovho súkromného telefónneho čísla.

(tasr/ste)


Ďalšie články