Rušno okolo Hamšíka. Po prekvapivom prestupe prišlo zranenie

Marek Hamšík Jedenásť dní pred štarom kvalifikácie na MS 2022 fanúšikov Slovenska trápi zdravotný stav kapitána reprezentácie. Foto: Pavel Neubauer/TASR.

Okolo kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie je posledné týždne neobvyklé rušno. Najprv začiatkom marca oznámil ukončenie čínskej anabázy a jeho budúcnosť sa dlho spájala s bratislavským Slovanom. Nakoniec prestúpil do IFK Göteborg, vo Švédsku si však v piatok poranil lýtko a vynechal víkendový prípravný zápas. Nakoniec chýba aj v nominácii trénera Štefana Tarkoviča.

Zranenie Hamšíka je zlou správou najmä pre reprezentačného trénera Štefana Tarkoviča. Slovákov koncom marca čakajú tri úvodné zápasy kvalifikačnej skupiny pre postup na MS 2022 v Katare. Prvý zápas je na programe 24. marca na Cypre. Následne Slovensko čaká 27. marca zápas s Maltou a 30. marca s Ruskom.

Hamšík hral klubový zápas naposledy ešte 27. septembra 2020 za čínsky Dalian. Odvtedy odohral len šesť reprezentačných zápasov za Slovensko a v roku 2021 ešte na súťažný nenastúpil. Napriek tomu Tarkovič veľa iných, kvalitatívne porovnateľných alternatív na miesto dirigenta stredovej formácie nemá.

Najlepšie akcie Mareka Hamšíka v drese SSC Napoli. Zdroj: YouTube.

Koniec v Číne

Keď v zime 2019 Hamšík prestupoval z SSC Neapol do Číny, pridal sa k ďalším hviezdam, ktoré si pred záverom kariéry chceli v ďalekej Ázii privyrobiť. Neodolal trojročnému kontraktu s ročným príjmom približne deväť miliónov eur, keďže takto finančne lukratívnu ponuku by v Európe už nedostal. Po dvoch rokoch však nastal zlom a najvyššia čínska futbalová súťaž stanovila na konci roka 2020 platové stropy. Pre zahraničných hráčov to v praxi znamenalo maximálny príjem tri milióny eur ročne. 

Marek Hamšík so spoluhráčmi z čínskeho Dalianu. Foto: Instagram/dalianprofesional.

Oficiálnym dôvodom vedenia čínskeho futbalu je snaha vytvoriť viac priestoru pre domácich hráčov. V skutočnosti však tento krok môže byť aj výsledkom ekonomickej recesie sponzorov klubov, ktorých sa napriek oficiálnym stanoviskám prepad svetovej ekonomiky po pandémii COVID-19 dotkol. Ak by išlo ozaj len o priestor pre čínske talenty, stačilo obmedziť už predtým dostatočne striedmy limit pre počet legionárov v zostave. Kto by nechcel tých najlepších matadorov zo zahraničia, ak by si ich mohol dovoliť? Možné ekonomické problémy čínskej ligy potvrdzuje aj rozpustenie majstrovského klubu Jiangsu FC.

Hamšík teda mohol v Číne zostať, ak by sa uspokojil s tretinovým príjmom, nasledoval však ďalšie zahraničné hviezdy ako Hulk, El Sharaawy, Grazianno Pellé, či trénera Dalianu Benitéza, a s Čínou sa rozlúčil. Začal sa spomínať jeho možný angažmán v Slovane Bratislava. 

So Slovanom sa Hamšík nedohodol

Marek Hamšík sa opakovane sám, a tiež cez svojho otca Richarda, vyjadril, že kariéru by raz rád ukončil na Slovensku. Slovan Bratislava, v ktorom strávil juniorské sezóny, bol pre neho jediným prijateľným slovenským klubom.

Novembrový zápas proti Čechom v lige národov bol zatiaľ posledným Hamšíkovým súťažným zápasom. Foto: Martin Baumann/TASR.

Aj keď sa Hamšíkova kariéra ešte nekončí, spojenie jeho mena a Slovanu Bratislava sa prekvapivo objavilo začiatkom marca. Slovan najprv komunikáciu s Hamšíkom popieral, upozorňoval na koniec prestupového obdobia na Slovensku. Slovenské kluby však na základe výnimky kvôli COVIDU-19 mali právo do 15. marca dodatočne registrovať dvoch hráčov so štatútom profesionála. Dohoda s belasými však padla kvôli rôznej predstave o dĺžke kontraktu. Kým Hamšík mal záujem o zmluvu len do konca sezóny a po Majstrovstvách Európy chcel byť už voľný, Slovan mal záujem služby kapitána reprezentácie využiť aj v letných predkolách európskych pohárových súťaží.

„Chceli sme Mareka získať, avšak na dlhšie obdobie, než na desaťkolovú nadstavbu. Jeho návrat na Tehelné pole sme plánovali poňať dôstojne a veľkolepo, no nemyslíme si, že práve toto by bol ten správny spôsob. Musíme vnímať aj športové hľadisko. Mužstvo má určitú kontinuitu a zrejme by nebolo správne na nadstavbu posadiť jedného z členov základnej zostavy práve na úkor Mareka s vedomím, že s ním nebudeme neskôr môcť počítať do bojov o Európu. Títo hráči celú sezónu bojujú o zisk titulu a počítame s nimi aj v lete v pohároch, čiže by to z našej strany nebolo profesionálne a voči nim férové,“ uviedol v stanovisku Slovana jeho generálny riaditeľ Ivan Kmotrík mladší.

Prekvapivá dohoda vo Švédsku

Keď sa Hamšík nedohodol so Slovanom, začali sa vo švédskych médiách objavovať informácie o dohode Hamšíka s účastníkom najvyššej švédskej súťaže IFK Götebork. Obe strany využili, že súťaž vo Švédsku sa hrá systémom jar-zima, aktuálna sezóna sa teda začne až 10. apríla a prestupové okno je vo Švédsku otvorené do konca marca. 

Hamšík v drese IFK Göteborg. Foto: Instagram/ifkgoteborg.

Z reprezentačného pohľadu tak Hamšík síce nezíska hernú prax pre marcové kvalifikačné zápasy, pred júnovým Eurom 2021 by však mohol absolvovať osem kôl najvyššej švédskej súťaže. Hoci to nebude optimálna zápasová záťaž, predsa len ide o schodnejšiu cestu, ako prekonávať časové pásma a karanténne bariéry medzi Európou a Čínou.

„Dôležité bolo to, že vo Švédsku bol ešte otvorený prestupový termín, práve tento fakt zohral veľkú úlohu. Ďalšia podstatná vec bola to, že klub prejavil o moje služby obrovský záujem a dohodli sme sa veľmi rýchlo. Tým pádom budem mať možnosť sa dobre pripraviť pred ME. Zmluvu som podpísal do 30. augusta. Švédsky klub mi však vyšiel v ústrety v tom, že mám v kontrakte klauzulu o tom, že po ME sa môžem upísať akémukoľvek inému klubu, keď budem teda, samozrejme, chcieť,“ vysvetľoval Hamšík okolnosti prestupu do IFK Göteborg v rozhovore pre futbalsfz.sk.

https://www.youtube.com/watch?v=f4Znihx2UKE
Privítanie Mareka Hamšíka v Göteborgu. Zdroj: Youtube.

Príchod Hamšíka na sever Európy bol veľkou senzáciou pre fanúšikov osemnásťnásobného majstra Švédska. Klubu sa v posledných rokoch veľmi nedarí. Posledný a zároveň jediný titul v 21. storočí má z ročníka 2007. Slovenskí fanúšikovia si skôr spomenú na brankára Thomasa Ravelliho, ktorý ako kapitán získal s IFK Göteborg šesť titulov a tímu okolo neho sa darilo aj v pohárovej Európe. V ročníku 2020 však IFK skončil až dvanásty a len o šesť bodov ušiel baráži o udržanie. Príchod Hamšíka si tak v Göteborgu spájajú s nádejou na úspešnejšiu sezónu, aj preto privítanie Mareka na letisku pripomínalo skôr Taliansko v období pred pandémiou. 

Tentokrát menej príjemné správy

Marek Hamšík podľa denníka Sport Expressen vynechal pondelkový tréning IFK Götteborg, pričom predčasne ukončil tréning už v piatok a nenastúpil ani vo víkendovom prípravnom zápase proti IK Sirius. Kapitán reprezentácie má problémy s lýtkovým svalom a čakajú ho vyšetrenia, ktoré zodpovedajú otázky ohľadom závažnosti zranenia.

Slovenský reprezentačný kapitán na piatkovom tréningu IFK Göteborg. Foto: Instagram/ifkgoteborg.

Po dobrých správach pre reprezentačného trénera Štefana Tarkoviča, keď začali hrávať Martin Dúbravka a Lászlo Bénes, a gólovo sa presadzovali Škriniar, Duda, či Kucka, prichádza pred marcovými kvalifikačnými konfrontáciami prvá komplikácia. Marek Hamšík nefiguruje v utorok zverejnenej nominácii a svojimi kreatívnymi schopnosťami tak nepomôže v dueloch proti trpaslíkom skupiny. Nenastúpi ani proti Rusom, ktorých na ME 2016 zaskočil exportným gólom z rohu šestnástky. Slovenský reprezentačný rekordér nateraz nerozšíri svoju bilanciu 124 štartov a 26 gólov v národnom drese.

Nominácia Štefana Tarkoviča na marcové kvalifikačné zápasy o MS 2022 v Katare. Foto: Instagram/sfzofficial.


Ďalšie články