Vyhrážky emigráciou pre nenávistnú krajinu sú západný fenomén

Ilustračná grafika. Zdroj: Štandard

Vyhrážky emigráciou, ak vládu nezostaví Progresívne Slovensko. Častovanie krajiny Zlovenskom, banánovou republikou alebo džamahíriou. Výkriky o tom, že v tomto štáte plnom nenávisti, kryptofašistov, postsedliakov či nedemokratických voličov netreba ostať už ani minútu. Náreky nad tým, že v krajine minulosti sa nedá plánovať budúcnosť. Zažívali sme ich pred voľbami, po nich a neminú nás ani počas niekoľkých nasledujúcich rokov.

Môžeme si lámať hlavu nad tým, prečo časť Slovače nenávidí svoju krajinu. Ale ak pri skúmaní tohto fenoménu prisúdime dôvod komplexu menejcennosti, nerozhľadenosti, servilnosti k Západu, alebo inému slovenskému zlozvyku, padneme do tej istej pasce, ktorú kritizujeme. Nenávisť k vlastnej krajine je totiž prudko západný fenomén. A verejné vyhrážky emigráciou sú v skutočnosti znamením, že sme svetoví. 

Existujú krajiny, v ktorých by podobné verejné výkriky mohli byť tým posledným, čo človek v živote urobí. Napríklad v Iráne, Severnej Kórei, Afganistane, Číne alebo v Saudskej Arábii. Podobný postoj sa toleruje iba v demokracii. Okrem Slovenska sa vyhrážky emigráciou v ostatných rokoch rozšírili v USA a vo Veľkej Británii. 

Odchádzajú aj Američania, uteká sa aj zo Švédska

Plány emigrovať z ideologických dôvodov si už dlhšie všímam u západných transaktivistov. Projekt TransRescue (TransZáchrana) je registrovaný v Holandsku ako mimovládna organizácia na “záchranu” transľudí. V ich blogu z roku 2023 sa tvrdí, že Spojené štáty prestávajú byť pre transľudí bezpečnou krajinou. Navádzajú ich opustiť vlasť „kým je ešte čas“, teda kým Spojené štáty neskĺznu k fašizmu.

„Paralely medzi Nemeckom 30. rokov a krokmi amerických pravicových politikov v 20. rokoch tohto storočia sú zrejmé. Legislatívny program Republikánov nás zjavne chce vyhladiť z ich teritórií,“ píše sa v blogu. Krajinu podľa nich robí nebezpečnou aj rétorika pravicových médií, ktoré „démonizujú“ transľudí. 

Informáciu o transľuďoch, ktorí chcú emigrovať zo Spojených štátov, priniesol v januári 2023 aj portál Vice News. Novinári v článku vyspovedali niekoľkých potenciálnych emigrantov. Bol medzi nimi aj muž, ktorý si hovorí Rynn Azerial Willgohs a vyhlasuje sa za ženu. 

Rynn sa podľa vlastných slov necíti v krajine bezpečne aj pre incident, ktorý sa mu prihodil na samom počiatku jeho premeny v ženu. Keď cestoval po Severnej Dakote, zastavil sa vraj na verejnej toalete. Iný chlap, ktorý ho do priestorov WC nasledoval, ho údajne pritisol k stene a Rynn sa bál, že ho uškrtí. Willoghs však nespresňuje, akému pohlaviu bola táto toaleta určená. 

Americkí transaktivisti sa vyhrážali emigráciou už pred rokom 2023. Pred šiestimi rokmi informovali médiá o Američanovi, ktorý si hovorí Danni Askini. Tento muž pôvodom z mesta Seattle, ktorý sa považuje za ženu a za „utečenca Trumpovho režimu“, požiadal o azyl vo Švédsku. Mal byť totiž v USA terčom nenávisti a vyhrážok smrťou.

Na sociálnej sieti vtedy napísal, že žiadosť o azyl vo Švédsku bola “absolútne tá najsprávnejšia vec”. Dodal, že vo Švédsku môže byť sám sebou bez strachu z násilia alebo diskriminácie. 

Keď sa neskôr vrátil naspäť do svojej vlasti, spieval odlišnú pesničku. “Verte mi, že Škandinávia je otrasná a bola taká aj počas ostatných dvoch dekád. Ako niekto, kto tam žil a žiadal o azyl, môžem povedať, že vo Švédsku prebieha ľudskoprávny regres a krajina je plná transfóbnych útokov na transľudí,“ napísal Askini v roku 2022 na Twitteri. 

Britskí transazylanti

Podľa blogu TransRescue je okrem Ugandy ďalším miestom plným transfóbie, z ktorého treba zvažovať emigráciu, Veľká Británia. Krajina podľa autora v ostatných desiatich rokoch zažila explóziu transfóbnej rétoriky. Týchto nenávistných prejavov sa majú dopúšťať médiá a vysoko postavení, najmä konzervatívni, politici. 

V krajine, kde sa za poslednú dekádu stisícnásobil počet adolescentných dievčat, ktoré navštívili kliniku na zmenu pohlavia, je podľa blogu TransRescue nebezpečné byť trans.

Prečo? Lebo sa vo Veľkej Británii ozývajú hlasy kritizujúce niektoré aspekty transgenderizmu. Začali napríklad pribúdať tvrdenia, že maloletí by nemali podstupovať sterilizačné zákroky a škodlivú hormonálnu liečbu. Objavili sa aj hlasy, že nutnosť zdieľať verejné toalety s mužmi je porušením práv žien. K nim sa pridali protesty proti umiestňovaniu mužov-kriminálnikov do ženských väzníc. Rovnako ako varovania pred zákonom umožňujúcim úradnú zmenu pohlavia vyplnením tlačiva na matrike. 

TransRescue tieto isté udalosti formuluje trochu inak: „Boli sme svedkami útokov na zdravotnú starostlivosť pre maloletých transľudí či znepokojujúce výroky na tému záchodov. Nedávno sa tiež objavili správy, že londýnska vláda potlačí škótsku reformu zákona o úradnej zmene pohlavia a transženy umiestni do mužských väzníc,“ píšu v blogu.

Kritika transgenderizmu alebo zákony zakazujúce transrodové medicínske zásahy na deťoch však nie sú jedinými dôvodmi, prečo západní progresívni aktivisti hovoria o emigrácii. Už spomínaný Rynn Willgohs podľa Vice News zvažoval opustiť krajinu krátko potom, ako bol zrušený rozsudok Roe v. Wade, ktorý sa týka interrupcií. 

Keďže Slovensko je súčasťou západu, v budúcnosti môžeme očakávať zintenzívnenie viacerých západných fenoménov. Okrem kultúry rušenia (cancel culture) a strašenia fašizmom čaká každého, kto bude protirečiť progresívnym aktivistom, citové vydieranie teatrálnymi odchodmi. Ako sebavedomá západná krajina sa tým nemusíme nechať rozhodiť. 


Ďalšie články