V novom komunitnom centre si klienti zacvičia jogu, odstránia vady reči a poradí im aj psychologička

KOŠICE – Už od konca leta funguje v Košiciach na Garbiarskej ulici ešte novotou voňajúce komunitné centrum patriace pod Slovenský Červený kríž, územný spolok Košice-okolie. V priestoroch na poschodí sú jeho klientom k dispozícii kuchynka, detský kútik či spoločenská miestnosť. Väčšina klientov tohto centra je z Ukrajiny a jeho hlavným poslaním je integrovať ich do našej spoločnosti.

IMG_1308 V novom komunitnom centre si klienti zacvičia jogu. FOTO: Natália Novotná

Ako povedali Štefánia Cimbora Dienešová a Maryna Balyunová, ktoré v centre pracujú, postupne chcú spájať aj iné národnosti, nielen Ukrajincov, aby sa tu cítili ako doma. „Toto je taký bezpečný priestor. Centrum bolo vytvorené hlavne kvôli tomu, aby mali bezpečné miesto na stretávanie, dali si tu kávu, čaj, trocha posedeli, porozprávali sa. Tu sa môžu stretávať, poradiť sa s psychologičkou. V pláne je aj logopedička, a čo je fajn, kolegynka Maryna našla logopedičku, ktorá vie aj po ukrajinsky,“ hovorí Štefánia Cimbora Dienešová.

Pre klientov sa tu konajú rôzne akcie, v prvom rade na psychosociálnu podporu. Centrum poskytuje bezplatné psychologické poradenstvo pre dospelých aj pre deti, individuálnu i skupinovú psychológiu. Iné činnosti sú zas zamerané aj na kreatívnu časť, pretože pri kreativite si klienti vedia oddýchnuť, vypnúť trošku z reality. „Máme tu rôzne farby – akrylové, vodové, plátna, taštičky, kozmetické taštičky, ktoré si naši klienti vedia vyfarbiť. Na farbenie tu máme aj tričká, špagáty na výrobu macramé. Klienti vyrábajú napríklad lapače snov, takže poskytujeme tu toho viac,“ ukazuje Štefánia v skrini na poličkách poukladané farby.

Centrum je zamerané aj na pohybové aktivity, cvičenie pre seniorov, dychové cvičenia, cvičenia na chrbticu, fitnes, jogu flexi i tvárovú. „Pre detičky tu máme detský kútik, ktorý slúži hlavne vtedy, keď rodič príde na nejakú aktivitu. Keďže Ukrajinci tu nemajú starých rodičov a nemajú kde nechávať deti, tak tu majú tento kútik. Detičky sa tam môžu hrať, kresliť si, maľovať, v telke si pozrieť rozprávky. A robíme aj konverzačné kurzy slovenčiny, aby si klienti precvičili jazyk. Kolegynka Maryna je už trojjazyčná, rozpráva po ukrajinsky, po slovensky aj po anglicky. Ja rozprávam po slovensky a po maďarsky, takže sa dohovoríme rôzne,“ usmieva sa Štefánia. 

Maryna Balyunová prišla do Košíc zo severoukrajinského mesta Černyhiv, ležiaceho na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. „Prišla som minulý rok v júli. Najprv som sa musela naučiť po slovensky. Kurz som absolvovala v Červenom kríži a pracovala som vtedy v charite v podobnom centre, ktoré bolo iba pre Ukrajincov. Keď som sa dozvedela, že sa otvára toto komunitné centrum, môj učiteľ slovenčiny mi odporučil, že tu môžem pracovať, lebo už viem trocha po slovensky a pracovala som už na podobnom projekte,“ vraví Maryna a dodáva: „Máme tu aj relax zónu s knihami a spoločenskými hrami. Ukrajinská komunita je dosť separovaná, tak ju chceme integrovať, aby si našli kamarátov nielen mamičky a oteckovia, ale aj dôchodkyne pri stretnutiach sa v našom komunitnom centre, čo sa nám celkom darí a je to krásne.“

V centre sú už naplánované aj tematické programy ako Deň Ukrajiny, Deň Slovenska, alebo dni zdravia, počas ktorých sa budú merať hodnoty cholesterolu, tlaku… Ďalšie témy sa zvolia aj podľa sezóny. Teraz sa budú vyrábať vence, neskôr pre deti mikulášske balíčky, vianočné ozdoby, korálky na výrobu náramkov a onedlho čakajú balík s včelím voskom, z ktorého budú vyrábať sviečky a vonné mydlá.

Okrem tohto všetkého centrum poskytuje bežnú podporu a pomoc, či problém s ubytovaním, vybavenie dávky, zdravotného poistenia, poskytne rady ohľadom školy, škôlky, klientom poskytuje tú prvú pomoc, ako na to, kde začať, kde nájsť tieto inštitúcie. Najviac ich trápia zamestnanosť, jazyková bariéra, byrokratické problémy, napríklad so zdravotným poistením, očkovaním a ostatné veci, ktoré potrebujú riešiť urgentne. Ako vravia Štefánia a Maryna, dosť veľkým problémom je aj to, kde nechať dieťa, keď potrebujú niečo vybaviť. Nemajú tu starých rodičov, rodinu, kde by ho nechali, tu sa spoznávajú a keď treba, majú už komu zavolať.

Centrum ich oboznamuje aj s naším mestom, čo sa tu kedy deje. „Pomáha nám napríklad aj Milan Kolcun, divadlá im poskytovali bezplatné alebo zvýhodnené vstupy. Snažíme sa klientom poradiť, kam by mohli ísť, čo by sa oplatilo vidieť, aby viac spoznávali náš kraj, kultúrne pamiatky, prírodu…“ vysvetľuje Štefánia, ako v centre pomáhajú klientom, aby sa im tu lepšie bývalo a lepšie žilo.

Foto: Natália Novotná