Prečo sa musíte po niekom furt opičiť? V Pumpe žartoval náš kolega Martin Leidenfrost

Bez názvu Martin Leidenfrost v Pumpe. Foto: reprofoto RTVS

V sobotnom dieli komediálneho programu RTVS Pumpa sa v pozícii hosťa objavil aj člen redakcie Štandardu Martin Leidenfrost. Dopomohol k tomu aj jeho rakúsky pôvod, ktorý sa hodil do scenáru. Predmetom rozhovoru sa humornou formou stala kríza spôsobená covidom a prístup k nej zo strany nielen tunajšej vlády.

Satirický seriál Pumpa z obrazoviek verejnoprávnej televízie sa dostal do povedomia širokej verejnosti najmä pre účinkovanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v jednej z jeho častí. Do programu sa však v iných epizódach pritrafia aj hostia, ktorí vykonávajú bežnejšie civilné zamestnania.

Hosťom poslednej z nich bol aj Martin Leidenfrost, konzervatívny novinár rakúskeho pôvodu dlhodobo žijúci na Slovensku. Leidenfrost publikuje aj na stránkach Štandardu a Postoja, stal sa obľúbeným autorom našich konzervatívnych kruhov, ako jeden z mála autorov pestuje humor. Pre Štandard píše o dianí v nemeckojazyčnom svete a cestopisné reportáže, nedávno napríklad o tom, ako v týchto časoch chodí cez hranice.

Leidenfrost si v Pumpe zahral rolu cudzinca z Rakúska, ktorý zavítal na čerpaciu stanicu v čase tvrdého lockdownu v našej krajine. Tam si spolu s hercami vymieňal poznatky o koronakríze a jej riešeniach na oboch stranách hranice. Do interakcie tak vstupoval s pumpárom Mickeym (Michal Kubovčík), jeho kolegom mimo služby Pepem (Juraj Tabaček) a štamgastom Jurim (Tibor Vokoun). Herec Dano Heriban, ktorý je hlavným humoristom programu, teraz mimoriadne chýbal.

Rozpráva jak esemeska

Leidenfrost sa objavil v prvej tretine deja po scéne s policajtom, ktorý na seriálovú pumpu nachádzajúcu sa pri Lozorne zavítal pre pokazený bojler v očkovacom centre a prítomným oznámil, že poslednú etapu dnešnej vakcinácie presunú do ich priestorov.

„A vy čo rozprávate jak esemeska, odkiaľ ste?“ pokúsil sa o vtip Mickey po tom, ako si náš kolega po príchode pred pokladňu svojou rakúskou slovenčinou vypýtal malú kávu a oznámil trojku ako číslo stojanu, z ktorého tankoval. Po odpovedi, že je Rakúšan, nasledovalo očakávané hromženie.

„Sa pozri na to, my normálne nemôžeme ísť za hranice okresu a tuto pánko si chodí. Tak ja chcem ísť pozrieť mamu do Serede a nemôžem, a tuto Rakúšan sa tu premáva jak za vojny. To sú opatrenia, čo?“ vypočul si od Pepeho Leidenfrost, ktorý mu pritakával slovami, že je novinárom a necestuje „pre srandu“.

Leidenfrost: Tiež sme v riti, Matovič za všetko nemôže

„Nehnevajte sa, ale kolega má pravdu, hranice by mali byť zavreté. Pozrite sa, Nový Zéland, zatvorili hranice a ako sa im darí,“ porovnával Mickey, na čo mu Leidenfrost oponoval tvrdením, že zavrieť letiská na ostrove a vyhnúť sa tak šíreniu vírusu je oveľa ľahšie ako na pevnine.

„No dobre, a vy v Rakúsku ste na tom ako?“ spýtal sa Tabaček alias Pepe. „Rovnako ako vy, v riti,“ odvetil mu Leidenfrost. „Asi nie v takej riti ako my. U nás kvôli tomu skoro padla vláda,“ zapojil sa do tretice Mickey, ktorého opäť doplnil Pepe kritizujúci garnitúru premiéra Igora Matoviča.

„Ja osobne Matoviča nemusím, ale je príliš ľahké povedať, že on za to všetko môže. Keď sa pozeráte do okolia, tak všade je zle. Mne to príde už ako taký kolotoč, raz korona zavíta tam, raz tam, a každý príde na rad. Je to smutné, možno fatalistické, ale sme na tom takmer rovnako zle,“ ubezpečoval Leidenfrost a explicitne naznačoval, že situácia nemá len jedného vinníka.

Nákaza prichádza v práci, nie v obchode

Vzápätí sa ťažisko debaty preklopilo na možné riešenia problému. Leidenfrost sa v rámci toho posťažoval, že lockdowny sa až také účinné byť nezdajú, čo ilustroval na príklade Srbska. Pre Štandard o tom napísal diskutovaný text. Myslí si, že ak by mohlo niečo pomôcť, bol by to trojtýždňový európsky lockdown, na ktorom by sa dohodli všetci lídri na starom kontinente. Na rovnakom mieste tiež uviedol, že ľudia sa nenakazia v obchodoch alebo v krčme, ale najmä v práci, kde trávia aj 40 hodín týždenne.

„Viete, pán rakúsky, mňa na tom hlavne štve ten chaos a ten bordel, že ľudia vlastne ani nevedia, čo majú robiť,“ pokračuje Mickey a dostáva nečakanú odpoveď. „To máte pravdu, ale viete, že u nás je to tak isto? Aj my máme chaos. Aj ľudia v Rakúsku sú už strašne nasratí na vládu,“ vraví mu žurnalista.

„Dobre, pán Práter, tak mi povedzte, že v čom vidíte riešenie?“ trápi sa s humorom Mickey. Leidenfrost mu vzápätí odpovedá, že jediným účinným nástrojom je podľa jeho mienky očkovanie a dodáva, že Slovensko je ako krajina premiantom. „Lebo máte Sputnik,“ skúša politický vtip Martin Leidenfrost.

Pumpa začala pôvodne ako humoristická relácia, stále viac sa však s humorom trápi, jednotlivé repliky sú skôr toporné než vtipné. A už dlhšie sa snažia scenáristi pôsobiť výchovne, robiť občiansku výchovu v neskoršom čase a s bulvárnym denníkom v ruke. To ešte viac kazí šance na humor. Našťastie, v ostatnej časti to trochu Martin Leidenfrost zachránil. Najmä keď si začal robiť humor z bratislavskej kaviarne. Škoda len, že mu chýbal partner, ktorý by ho bol trochu pritlačil a dostal z neho viac.

O prozápadných fešáčikoch

„Máme, chvalabohu, máme!“ súhlasí s ním Mickey. „A naviac sme nasrali celú Európu,“ dodáva Pepe. „Ale viete, že tá celá Európa vôbec netuší o tom, že ste ju nasrali?“ posmieva sa tunajším médiám Leidenfrost, keďže za hranicami náš nákup očkovacej látky z východu žiadne vášne nevzbudzuje.

Leidenfrost vraví, že tento dojem tu vytvárajú iba „prozápadní fešáčikovia“ a pre úplnosť dodáva, že o Sputniku V rokoval so šéfom Kremľa Vladimírom Putinom aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. „Chcú robiť výrobu Sputnika v Rakúsku. Veď máme málo vakcín v Európskej únii, tak každý sa snaží, aby niečo zohnal,“ dodal novinár.

„Ale niektorí to nazvali geopolitickou zbraňou,“ zapája sa do debaty štamgast Juri, pričom má zrejme na mysli výrok ministra Korčoka. Tu Leidenfrost prejde na notu občianskej výchovy a oponuje, že ide v prvom rade o „účinný liek“ a hoci si je vraj vedomý toho, že Rusi majú „vždy skryté úmysly,“ neobjednať Sputnik V by bol „hriech, keď zomierajú ľudia“.

Rusi? Američania? Obaja!

„Ja sa Rusom klaňať nebudem,“ zdôraznil Juri. „Ja sa klaniam Rusom? Viete, čo ja na Slovensku nechápem? Že sa musíte furt po niekom opičiť. Jedni sú za Američanov, druhí za Rusov, to mi príde na hlavu. Prečo nemôžete normálne spolupracovať s obidvomi?“ uzatvára a odchádza z pumpy.

„Nejaký slávny mudrlant, počúvaj, si ho tu hľadám a normálne ti mu zakázali články v Rakúsku a Nemecku… Vraj má nesprávne názory,“ končí o pár sekúnd scéna tým, ako si Mickey na smartfóne prezerá informácie o hosťovi dostupné na internete. Škoda, že si scenáristi túto frčku netrúfli povedať Leidenfrostovi priamo, bola by z toho užitočnejšia občianska výchova, ako pumpári bežne predvádzajú.


Ďalšie články