Black Lives Matter čelí ďalším rebelom. Odmietajú kľačať pred ideológiou v športe

Británia Futbal Premier League 17. kolo Futbalista anglického tímu Crystal Palace Wilfried Zaha. Foto: TASR/AP

Vo futbale, basketbale či Formule 1 pribúdajú prípady protestu voči kontroverznému hnutiu, ktoré športovcom direktívne a plošne prikazuje, ako majú vyjadrovať svoje postoje.   

Najnovším príkladom kontraprotestu voči radikálnemu hnutiu je útočník anglického futbalového tímu Crystal Palace Wilfried Zaha. Cez víkend sa stal prvým hráčom Premier League, ktorý si pred zápasom odmietol kľaknúť počas kajúceho rituálu Black Lives Matter.  

Podpora pre BLM škrípe v anglickom ligovom futbale už dlhšie. Fanúšikovia druholigového Millwallu a Colchesteru zo štvrtej ligy ešte v lete vypískali svojich vlastných hráčov, keď si počas úvodného rituálu pokľakli.

Voči konaniu fanúšikov sa zdvihla vlna vášnivého odsúdenia, no ich zástupcovia sa poponáhľali s vyjadrením, že to nebol rasistický počin. Fanúšikovia iba chceli vyjadriť svoj postoj k agresívnej politickej ideológii, ktorej zástancovia rozbíjajú sochy a ničia verejný priestor.

Pri ďalšom zápase sa klub so súperovým tímom dohodol, že jasný postoj proti rasizmu a diskriminácii hráči síce vyjadria, ale úplne iným spôsobom – chytia sa za ruky. No kluby zároveň požiadali svojich fanúšikov, aby rešpektovali hráčov, ktorí sa rozhodnú pokľaknúť.

V Británii téma prenikla aj do politiky. Podobný postoj ako rebelantskí fanúšikovia vyjadril aj minister životného prostredia George Eustice, ktorý povedal, že BLM je politické hnutie, ktoré sa líši od toho, čomu „väčšina z nás naozaj verí“. Samozrejme, za tento názor čelil zdrvujúcej kritike.

Množia sa aj prípady novinárov, ktorí upozorňujú na pokrytectvo UEFA či iných športových organizácií, ktoré sa síce tvária ako bojovníci proti spoločenským nešvárom, no len vtedy, keď ich to nič nestojí. Pravidelne organizujú kampane proti rasizmu, no výška pokút za rasizmus je zjavne neprimerane malá voči iným prehreškom. 

Napríklad poľská Legia Varšava, známa rozbúreným fanúšikovským jadrom, dostala pokutu 35 000 eur, keď jej fanúšikovia počas zápasu rozvinuli obrí plagát naznačujúci, že funkcionári UEFA sú prasatá. Keď však pred tromi rokmi fanúšikovia Čiernej hory rasisticky urážali hráčov Anglicka, udelená pokuta bola polovičná.

Nový druh rasizmu

Na riziká nebezpečného politického aktivizmu, ktorý má povahu novodobého obráteného rasizmu, sme upozorňovali aj v našich textoch.

Hnutie BLM infiltrované na trávnikoch či palubovkách vyvoláva kontroverzie aj vo svojej domovských USA, kde je vyjadrovanie solidarity na začiatku zápasu, keď sa spieva americká hymna, bežným javom už desaťročia. Nejde len o BLM, ale napríklad aj o vojnových veteránov.

Američania počas týchto gest nie sú zvyknutí na disidentské postoje či odmietanie. Preto ešte v lete vyvolal pozornosť krok mladého baseballistu Sama Coonroda z tímu San Francisco Giants, ktorý počas kľačacieho rituálu pred zápasom s Los Angeles Dodgers ako jediný hráč zostal stáť. „Nemyslím si o sebe, že som lepší človek ako iní. Jednoducho som kresťan. Verím, že pokľaknúť nemôžem pred nikým iným než Bohom a Ježišom Kristom,“ povedal Conrood, ktorý k svojmu postoju pripojil aj ideové vyhranenie:

„Ako kresťan sa jednoducho nemôžem pripojiť k veciam, ktoré som o BLM čítal o tom, ako sú naklonení marxizmu a vyjadrujú sa negatívne o rodine,“ povedal Coonrod.

Coonrod zjavne narážal na vyjadrenia Patrisse Cullorsovej, jednej z hlavných líderiek Black Lives Matter, ktorá ho otvorene pomenúva ako ideologické hnutie, hlási sa k tomu, že je „vyškolená marxistka“ a priznáva, že jej cieľom je odstránenie tradičnej inštitúcie rodiny:

https://www.youtube.com/watch?v=kCghDx5qN4s&t=410s

Bývalý sekčný riaditeľ FBI pre boj s terorizmom Terry Turchie sa zároveň pre televíziu Sky News Australia vyjadril, že hnutie sa veľmi podobá strane Black Panther. V USA pôsobila v 60. rokoch a jej základy popísal ako „marxisticko-maoisticko-leninistické“, na základe ktorých sa jeho predstavitelia snažia o celkovú transformáciu krajiny. Ľudia, ktorým sa nepodarilo túto revolúciu uskutočniť pred desaťročiami, cítia, že dnes už majú reálnu šancu, obáva sa Turchie.

Protesty počas hymny

Wilfried Zaha nie je prvý černoch, ktorý sa voči diktatúre nebezpečného aktivizmu infiltrovaného do športu vzbúril. V americkej NBA už v auguste hráč Orlanda Jonathan Isaac počas úvodného rituálneho gesta síce pokľakol, ale hneď vstal a zvyšok kajúcej ceremónie prestál s rukami za chrbtom a hlavou pokorne sklonenou k zemi.

Neobliekol si spolu s ostatnými hráčmi ani tričko Black Lives Matter. „Nemyslím si, že pokľaknúť či obliecť si tričko je pre mňa tou správnou odpoveďou,“ povedal 22-ročný veriaci basketbalista. „Černošské životy aj životy všetkých ostatných sú podporované Bibliou a evanjeliami.“  

Isaac o svojom rozhodnutí informoval spoluhráčov ešte pred zápasom, aby predišiel šoku a senzácii, čo nebolo jeho úmyslom. „Poznajú ma a vedia, v čo verím, moje rozhodnutie plne rešpektovali. Pochopili, že to nerobím pre popularitu, len ako pokorný služobník Ježiša. Protestujeme a konáme, aby sa niečo zmenilo. Rovnako tak konám aj ja, aj keď sa nezúčastňujem kľačania a nenosím tričko,“ vravel Isaac.

„Vnímam, že všetci robíme chyby, ale myslím si, že evanjelium Ježiša Krista je o tom, že milosrdenstvo je pre nás všetkých. Ježiš sem prišiel a zomrel za naše hriechy. Keď dokážeme pochopiť, že Boh chce s nami práve takýto vzťah, dokážeme sa povzniesť nad farbu pleti a nad všetky tie veci v našom svete, ktoré nie sú v poriadku,“ povedal mladý černoch aktívny v cirkevnej charite. „Takýto protest nemá nič spoločné s podporou černošskej komunity. Nemá to význam. Všetci sme hriešni a odpoveďou sú evanjeliá Ježiša Krista.“

Počas hymny pred zápasmi NBA zostali stáť aj dvaja tréneri klubu San Antonia. No ešte radikálnejší prejav má moderné aktivistické hnutie v ženskom basketbale. V prvom zápase tejto sezóny hráčky tímov z New Yorku a Seattlu počas hymny rovno odišli z palubovky. „Nechcem počúvať hymnu a stáť pri nej,“ povedala Layshia Clarendonová z New Yorku. Pripomeňme, že americká kultúra je podľa najradikálnejších ideológov Black Lives Matter systematicky rasistická.

Ani Kimi nepokľakol

Rozpor ohľadom hnutia BLM sa v poslednej sezóne nevyhol ani seriálu Formule 1. Kým líder šampionátu a šesťnásobný majster sveta Lewis Hamilton je známy hlasnou podporou hnutia a pred závodmi pokľakol spolu s väčšou časťou účastníkov pretekov, viacerí jazdci rituál ignorovali. Antonio Giovinazzi a Carlos Sainz pred Veľkou cenou Rakúska počas ceremoniálu stáli, a štvorica jazdcov šampionátu – Charles Leclerc, Max Verstappen, Kimi Raikkonen či Daniil Kvyat – sa na rituáloch vôbec nezúčastňovali. „Každý má právo vyjadriť názor, všetci piloti sú bezo sporu proti rasizmu,“ tvrdil fínsky pretekár Raikonnen.

Aktivista Hamilton to okomentoval po svojom: „Niektorí jazdci sa pýtali, ako dlho to musíme robiť, niektorí cítili, že jedenkrát stačilo. Musel som ich povzbudiť a povedať, že rasizmus tu bude ešte dlho. Ľudia, ktorí sú mu vystavení, nemajú čas si odpočinúť.“


Ďalšie články