Medzi finalistami ľudsko-právnej Sacharovovej ceny boli aj ženy bojujúce za „právo“ na potrat

EÚ, Európska únia. Foto: Pexels.com Ilustračný záber. Foto: Pexels.com

Medzi trojicou finalistov, z ktorých poslanci Európskeho parlamentu vyberali víťaza Sacharovovej ceny za slobodné myslenie, boli aj tri ženy bojujúce za „právo“ na potrat vrátane Američanky pracujúcej pre miliardársku spoločnosť Planned Parenthood.

Sacharovovu cenu za slobodné myslenie, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament, tento rok získala Iránka Mahsa Amíníová, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou. Spolu s ňou sa však medzi trojicu finalistov, z ktorých mali poslanci EP vybrať víťaza, dostali aj tri ženy, ktoré „bojujú za voľné, slobodné a legálne potraty“.

Najväčší poskytovateľ potratov v USA

Poľka Justyna Wydrzyńska, Morena Herreraová zo Salvadoru a Colleen McNicholasová z USA sa stali finalistkami pre získanie ocenenia nazvaného podľa ruského fyzika Andreja Sacharova, ktorý bol perzekvovaný za to, že bojoval za dodržiavanie ľudských práv v Sovietskom zväze. A to aj napriek tomu, že tieto ženy bojujú proti právu na život, ktoré je základným ľudským právom.

Ako sa uvádza na stránke Európskeho parlamentu, Wydrzyńska, ktorá je členkou skupiny Abortion Dream Team, bola za napomáhanie pri nelegálnych potratoch v Poľsku dokonca odsúdená na osem mesiacov verejnoprospešných. Herreraová je feministka a aktivistka a podobne ako Poľka sa angažuje v stredoamerickom Salvadore. A McNicholasová je americká gynekologička „s bohatými skúsenosťami v oblasti vysokokvalitnej starostlivosti o pacientov a vplyvnej propagácie reprodukčného zdravia“.

Čo sa skrýva za týmto eufemizmom, sa môžeme dočítať napríklad v jej profile, ktorý vytvoril magazín Marie Claire. Píše sa tam, že McNicholasová dokáže za jeden deň zabiť pri potrate až 31 detí.

Táto lekárka pritom pracuje pre Planned Parenthood, čo je najväčší poskytovateľ potratov v USA, viackrát usvedčený z toho, že pomáha zakryť aj nelegálne potraty neplnoletých či prostitútok. Alebo že nezákonne predávali telá potratených detí. Táto spoločnosť bola pritom len v roku 2022 v Spojených štátoch dotovaná z verejných zdrojov vo výške až 670,4 milióna dolárov, pričom jej zisky dosahovali v tom istom roku približne 134 miliónov dolárov.

Pripomeňme, že k Sacharovovej cene náleží aj finančná odmena vo výške 50-tisíc eur. Jej držiteľa každoročne vyhlasujú 19. októbra a cena sa odovzdáva 13. decembra na slávnostnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Kandidátov na získanie Sacharovovej ceny môžu navrhovať jednotlivé frakcie Európskeho parlamentu. Ich výber sa neskôr zúži na troch finalistov, spomedzi ktorých vyberajú víťaza v tajom hlasovaní členovia Výboru pre zahraničné veci, Výboru pre rozvoj a Podvýboru pre ľudské práva. Zo slovenských europoslancov v týchto výboroch sedia Miriam Lexmann, Ivan Štefanec, Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, Vladimír Bilčík a Robert Hajšel.

Trojicu žien bojujúcich za potraty navrhli členovia Ľavicovej frakcie.

Svojou nomináciou zaujala aj frakcia Identita a demokracia, ktorá navrhla Elona Muska, a to za „odhalenie praktík predchádzajúceho vedenia spoločnosti Twitter (teraz X), ktoré poškodzovali slobodu prejavu používateľov“. Poslanci z tejto frakcie taktiež vyzdvihli, že Musk chce tieto praktiky ukončiť a je proti tomu, aby niekomu bol odopretý prístup k platforme pre jeho politický názor.

Kto bola Mahsa Amíniová

Víťazom tohoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa stala Mahsa Amíníová a hnutie „Ženy, život, sloboda“. Ako uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, od smrti Mahsy Amínovej v Iráne 16. septembra ubehol rok.

Mahsa Amíniová bola 22-ročná iránska Kurdka, ktorú 13. septembra 2022 zatkla mravnostná polícia v Teheráne, pretože porušila prísne predpisy týkajúce sa zahalenia vlasov. O tri dni neskôr zomrela v nemocnici po fyzickom napadnutí vo väzbe. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty vedené ženami. Pod heslom „Žena, život, sloboda“ protestujú proti zákonom o nosení hidžábu a iným diskriminačným zákonom.


Ďalšie články